Levyn leikkaaminen 6 osaan
Kysymys palstan älyköille, pällit älkää vaivautuko:
Jos pitää leikata esimerkiksi jäätelö kuuteen osaan leveyssuunnassa, miten se kannattaa tehdä mahdollisimman tarkasti silmän mitalla? Kaksi ilmeistä ratkaisua:
1. Ensin kahtia, ja sitten kumpikin puolisko kolmeen osaan
2. Ensin kolmeen osaan, ja sitten palaset kahtia.
Kummalla tavalla tulee tasaisempia paloja? Miksi?
Kommentit (2)
Ensimmäinen vaihtoehto, eli leikkaaminen ensin kahtia ja sitten kumpikin puolisko kolmeen osaan, johtaa todennäköisemmin tasaisempiin paloihin. Tämä johtuu siitä, että ensin jaettuina osat ovat suurempia ja siten helpompia hallita leikkausprosessissa. Lisäksi pienempien osien leikkaaminen suuremmista palasista mahdollistaa virheiden kompensoinnin suuremmalla marginaalilla.
Leikkaisin ensin kahteen osaan. Silmämääräisesti isostakin palasta on helppo arvioida keskikohta. Ja tämän jälkeen on kaksi pienempää puolikasta, ja pienemmistä puolikkaista on helpompi arvioida ne kolmanneksen kuin yhdestä isosta. Mm. kun teen sämpylöitä, leikkaan ensin taikinapötkylän puoliksi, sen jälkeen puolikkaat kolmeen osaan, jolloin saan kuusi sämpylää.