Erikoinen herneilmiö piinaa kotikokkeja: "Ihan sairasta"
Hernesopan keittäminen voi olla nyt todella vaikeaa.
Ruotsalaislehdissä hämmästellään nyt ärsyttävää herneilmiötä. Muun muassa Dagens Nyheter ja Aftonbladet ovat nostaneet esiin kotikokkeja riivaavan ongelman: herneet eivät tunnu kypsyvän hernekeittoa valmistaessa.
Herneilmiö on herättänyt keskustelua ruotsalaisissa sosiaalisen median ruoanlaittoryhmissä. Kotikokkien mukaan herneet eivät tällä hetkellä kerta kaikkiaan kypsy.
https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/erikoinen-herneilmio-piinaa-…
Kommentit (18)
Ja sinä havahduit asiaan yli kuukausi jutun julkaisemisen jälkeen?
Joo huomasin kun keitin pitkästä aikaa hernerokkaa. Aiemmin 2 tunnin keitolla jo pehmenneet mun makuun sopiviksi mutta nyt 4 tuntia ei riittänyt. Luulin jo kuvitelleeni koko ongelman, kiitos linkistä.
Samaa ihmetellyt. Vuorokauden liottamisen ja normaalin keittoajan jälkeen herneet edelleen hieman kovia.
Olen vasaralla rikkonut herneet ennen keittämistä.
Lähetin vihreä kuula-tehtaalle herneet puolitettaviksi, maksoi hieman ylimääräistä mutta nyt kypsyvät nopeammin.
Mulla ei herneet pehmene nenässä millään.
Tein hernekeittoa kuivatuista herneistä pari viikkoa sitten enkä huomannut moista ongelmaa. Toisaalta haudutan sitä muutenkin aina useamman tunnin.
Blogini: https://ilouutinen.blogspot.fi/
Taisin viimeksi liottaa yli puolitoista vuorokautta ja ihan hyvin ne sit kypsyivät.
"Ol vait. Kyl papusoppa on kypsyny kun laitta vaan klapui pessä".Hietanen Tuntemattomasta sotilaassa.
N'oon sen sorttisia hernehiä, notta ne ei kypsy. Kyllä siinä sopassa on jokahinen herne, joka sinne kuuluu!
"Herneiden kohdalla kyse voi olla puutteellisesta liotuksesta tai sitten niin sanotusta htc-ilmiöstä. Aiemmin Hopia on avannut tämän hard-to-cook -ilmiön taustoja myös Kotiliedelle. Ilmiötä esiintyy Hopian mukaan palkokasveilla esimerkiksi silloin, jos kasvukausi on ollut kuuma ja kasvit ovat saaneet liian vähän vettä.
Ruotsissa hernetuottajat selittävätkin nykyhetken herneongelmaa viime kesän sääolosuhteilla: ensin vettä ei satanut ollenkaan ja lopulta sateet iskivät kesken sadonkorjuun.
Myös liian pitkä varastointi liian lämpöisissä ja kosteissa olosuhteissa voi altistaa herneet kypsymättömyysilmiölle." MTV
Liotin vuorokauden verran ja kahden tunnin päästä olivat kiinteitä yhä. Ihan hyvää soppaa silti, mutta jäi ihmetyttämään. Oli talven ensimmäinen soppa ja herneet ostettu tänä vuonna.
Onko tämä joku vitsi? Liotin 7 h, keitin puolitoista ja hyvin olivat pehmeitä.
Vierailija kirjoitti:
Lähetin vihreä kuula-tehtaalle herneet puolitettaviksi, maksoi hieman ylimääräistä mutta nyt kypsyvät nopeammin.
Toivottavasti työntekijät saavat lisää liksaa työtehtävien muuttuessa vaativammiksi. Tosin näitä ei kai kiinnitetä nuolemalla?
Eipäs sekoiteta hernekeittoa ja hernerokkaa.
Minusta keitto on parempaa.
Ei haittaa. Tykkään kiinteistä herneistä enkä mistään muusista. Olen huomannut kun ei keitä siinä liotusvedessä niin pysyy kiinteämpänä. Eikä aiheuta ilmavaivaa.
Olen myös erilaista suomalaisista
kotikokkiryhmistä lukenut valitusta siitä ettei herneet kypsy.