Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Onko uudet leivinuunit parempia varaamaan lämpöä kuin (tosi) vanhat?

Vierailija
23.12.2023 |

Tai onko nykyleivinuuneissa jotain rakennustekniikoita tms jota ei ennen käytetty, että olisivat tehokkaampia? Kakkoskodissa on joskus 20-30-luvulla rakennettu iso liesi/leivinuuni ja pohdinnassa on että kannattaakohan purkaa ja tehdä tilalle uusi. Edelliset omistajat on korjauttaneet sen joskus parikymmentä vuotta sitten, mm uusi uuninholvi muurattu ja liesiosaa korjattu. Tarkoitus on joskus muuttaa tuo kakkoskoti vakituiseksi kodiksi ja muitakin korjauksia tehdä. Ihan hirveästi emme talvella tuolla vietä aikaa, joten pidempiaikaista talviaikaista lämmityskokemusta ei uunista ole. 

Kommentit (6)

Vierailija
1/6 |
23.12.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

^

Vierailija
2/6 |
23.12.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vanhoissa uuneissa tiilet eivät varaa enää lämpöä samoin kuin uutena. Pitkässä käytössä tiilet ns. hapertuvat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/6 |
23.12.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vanhoissa uuneissa tiilet eivät varaa enää lämpöä samoin kuin uutena. Pitkässä käytössä tiilet ns. hapertuvat.

Eli ajan myötä myös ne tiilet jotka ei ole suoraan siihen liekkiin kontaktissa? 

Vierailija
4/6 |
23.12.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vanhoissa uuneissa tiilet eivät varaa enää lämpöä samoin kuin uutena. Pitkässä käytössä tiilet ns. hapertuvat.

Eli ajan myötä myös ne tiilet jotka ei ole suoraan siihen liekkiin kontaktissa? 

Ei välttämättä tiilet, mutta se laasti ei välttämättä kestä kovin montaa vuosikymmentä. Pari vuotta sitten tuli 70 vuotta vanhalle leivinuunille palotarkastajalta polttokielto, eli purimme se täysin. Laasti ei enää pitänyt tiiliä kasassa, tiilet pystyi joissakin osissa nostelemaan käsin pois. 



Vanhojen ja uusien leivinuunien merkittävin ero on se, että vanhat uunit on muurattu ilman nykyistä kuorirakennetta. Kuorellinen uuni sopii nykytaloihin, joissa uuni ei ole ensisijainen lämmönlähde ja eristys on tehokkaampi. Vanhaan taloon suosittelen kuitenkin vanhanmallisia kuoretonta uunia. 

Kummatkin uunit varaavat samalla tiilimassalla saman verran lämpöä, kuoreton uuni vain luovuttaa lämmön nopeammin. Kuorettomien uunien muuraus on myös helpompaa kuin kuorellisten, kun kuoren ja itse uunin väliin ei tarvitse jättää ilma-tai eristerakoa. Kuoreton uuni kannattaa muurata avosaumalle ja saumata vasta sitten, kun sitä on päästy kunnolla lämmittämään. Tämä varmistaa sen, ettei saumat halkeile niin paljon, eikä savua pääse huoneeseen.

Leivinuunien muurausmalleissa on yleensä vähän liian pieni hiilitila, se kannattaa tehdä niin suureksi kuin teknisesti on mahdollista. Kaikissa vanhoissa leivareissa sellaista ei ole lainkaan. Kun hiilet pääsee vetämään heti lämmityksen jälkeen palamaan loppuun hiilipesään, jossa on erillinen oma hormi, voi varsinaisen uunin hormin laittaa kiinni heti hiilien alasvedon jälkeen, jolloin uuniin jää mahdollisimman paljon lämpöä.

Tässä aika hyvä,kuvaus tiiliuunin muurauksesta. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/265314/Hyotylainen_Sami.p…

Kirjastosta kannattaa lainata myös Muuratut tulisijat - teos, jos haluaa tarkemmin syventyä erilaisten uunien sielunelämän. 

Vierailija
5/6 |
23.12.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vanhoissa uuneissa tiilet eivät varaa enää lämpöä samoin kuin uutena. Pitkässä käytössä tiilet ns. hapertuvat.

Eli ajan myötä myös ne tiilet jotka ei ole suoraan siihen liekkiin kontaktissa? 

Ei välttämättä tiilet, mutta se laasti ei välttämättä kestä kovin montaa vuosikymmentä. Pari vuotta sitten tuli 70 vuotta vanhalle leivinuunille palotarkastajalta polttokielto, eli purimme se täysin. Laasti ei enää pitänyt tiiliä kasassa, tiilet pystyi joissakin osissa nostelemaan käsin pois. 



Vanhojen ja uusien leivinuunien merkittävin ero on se, että vanhat uunit on muurattu ilman nykyistä kuorirakennetta. Kuorellinen uuni sopii nykytaloihin, joissa uuni ei ole ensisijainen lämmönlähde ja eristys on tehokkaampi. Vanhaan taloon suosittelen kuitenkin vanhanmallisia kuoretonta uunia.&

Olipa kerrankin asiallinen ja hyvä vastaus, kiitos!

Vierailija
6/6 |
23.12.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

^

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: viisi viisi seitsemän