Jouluinen kinkun lämpötila vänkäys!
Pitääkö kinkun siis olla myoglobiinia tirskuva, mehevä ja keskeltä reilusti punainen keittiömestarien opin mukaan paistettu medium- vai lusikalla syötävä pulled pork joka hajoaa ylikypsiksi palasiksi jo veitsen nähdessään?
Kommentit (32)
Kinkku paistaan kypsäksi niin että liha on kuin suolaista toffeeta.
Ei siitä ylikypsänä mitään pulled porkia tule, vaan murenevaa ja kuivaa. Ei hyvä.
88 astetta niin on murea, ja kinkkupussissa paistetaan tietysti.
Joo, huomaa että olet aloittelija. Kinkusta et saa lusikalla syötävää paistoit sitä miten kauan tahansa...
Vierailija kirjoitti:
Ei siitä ylikypsänä mitään pulled porkia tule, vaan murenevaa ja kuivaa. Ei hyvä.
Paistopussi ja matala lämpötila
En tiedä lämpötiloista, mutta ylikypsä ja mureneva on paras, vaikka sitten vähän kuivakin.
Ilman mittaria 1kg/tunti leivinuunissa tai mittarin kanssa 80 astetta.
Ei ole mitään ongelmaa saada kinkkua mureaksi ja meheväksi, paitsi jos on kiire.
Normikinkku 7kg aattona on semmoinen 82 ja ollut yleensä meidän makuun. Viime jouluna tuli välipäivä-punalappu-alesta ostettua vielä 2kg:n pikkukinkku mikä kypsennettiin (vahingossa, glögin syy huom!) paistopussissa 95 asteeseen. Se oli todella hyvää. Siitä tuli sellainen mehevä, hajoava, suolainen pulled pork.
74 astetta celsiusta on sopivan mehevä. Kuiva kinkku on kamalaa.
Sianlihaa ei saa terveyssyistä koskaan jättää puolikypsäksi
Pidän mureasta kinkusta, vähintään 90 sisälämpö.
Oikea vastaus on tasan sata. Vaikea toki käsitellä, mutta uskomattoman mureeta ja maukasta.
Vierailija kirjoitti:
Sianlihaa ei saa terveyssyistä koskaan jättää puolikypsäksi
Kyllä saa. Suomessa on tavattu sianlihassa trikiiniä viimeksi joskus 1950-luvulla muistaakseni.
Ei sianlihaa jätetä mediumiksi terveyssyistä vaan se pitää paistaa kypsäksi. Eri asia sitten mikä se kypsyysaste on. Itse tykkään murenevesta, mutta silti samalla mehevästä kinkusta. Leivinuunissa tulee hyvää.
Ylikypsä on paras. Paistopussi ja pitkä paistoaika.
Yksikään keittiömestari ei kyllä varmasti suosittele että kinkku jätettäisiin "keskeltä punaiseksi". Sianliha kun täytyy paistaa läpikypsäksi. Eri kypsyysasteet ovat sitten makuasioita, eikä niistä kannata vänkäillä.
Vierailija kirjoitti:
Ei sianlihaa jätetä mediumiksi terveyssyistä vaan se pitää paistaa kypsäksi. Eri asia sitten mikä se kypsyysaste on. Itse tykkään murenevesta, mutta silti samalla mehevästä kinkusta. Leivinuunissa tulee hyvää.
Sianlihan voi aivan hyvin jättää punertavaksi, trikiiniä ei ole Suomessa, eikä oikeastaan missään länsimaissa tavattu sianlihassa vuosikymmeniin. Mm. Jenkkien elintarvikevirastokin nimenomaan suosittelee sellaista medium plus kypsyysastetta sian fileelle.
Ei tarvitse terveyssyistä paistaa kypsäksi mutta kuka piru veristä siankinkkua voi syödä.
Naudan filee mediumina.
Kinkku yli 90 asteiseksi
Molemmat kelpaa. Itse paistan joulukinkun ylikypsäksi mutta esim. porsaan uunifileen aina inan verran roseeksi.