Jos leivonnassa käyttää ulkomaista vadelmaa, pitääkö keittää ensin? Esimerkiksi vadelmapiirakkaan tai kylmään juustokakkuun?
Riittääkö jos piirakan paistaa uunissa 200 asteessa? Vai pitääkö marjat keittää ennen käyttöä?
Onko teillä kokemuksia?
Kommentit (7)
Ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee kotikeittiössä kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan.
en tiedä mutta olen aina varmuduen vuoksi keittänyt ulkomaiset marjat käytinpä ne sitten mihin hyvänsä.
Jos paistaa uunissa kunnolla, ei tarvitse keittää etukäteen. Noita ulkomailta tuotuja ei voi käyttää raakoina salmonellavaaran takia. Pohjoismaissa kasvatettuja en keitä. Täällä puutarhavesi on puhdasta hanavettä.
Kuumeneeko uunissa riittävän kuumaksi 30 minuutin paiston aikana?
Riittää, jos marjat kuumenee riittävän kuumaksi eli kun piirakan paistoaika 200 asteessa on riittävän pitkä. Voit hankkia piikkilämpömittarin lämpötilan tarkistamista varten. Jos laitat ulkomaisia pakastemarjoja kylmään juustokakkuun niin keitä/kuumenna marjat mikrossa ja jäähdytä ennen kuin lisäät tuorejuustoon. Ks. Ruokaviraston kuumennussuositus: https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/ohjeita-kuluttajille/turvall….
Ulkomaisissa pakastemarjoista voi olla esim. norovirusta tai Hepatiitti A -virusta. Virukset säilyy nopean pakastuksen takia hyvin marjoissa taudinaiheuttamiskykyisinä eli sitten kun ne sulaa, voi sairastuttaa. Ulkomaisissa tuoremarjoissa ei ole samanlaista vaaraa viruksista, mutta niissäkin bakteerit säilyy esim. salmonellaa voi olla. Itse huuhtelen suomalaiset tuoremarjatkin (samalla lailla kuin muutkin kasvikset), niin saa pinnalta pois lian (multa/maa-aines, linnun ulosteet yms.), homeet, ötökät jne.
Ei pidä. Kannattaa säästää muutama kakun päälle koristeeksi, tulee ihana.
Eihän niille tarvitse tehdä yhtään mitään, ne on vaan suosituksia.