Miksi keliakia yleistyy Suomessa?
Keliakian esiintyvyys on Suomessa erittäin korkealla tasolla muihin maihin verrattuna. Syytä keliakian kasvuun ei kuitenkaan tiedetä.
Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine, eli gluteeni, vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa. Suolen limakalvovaurio haittaa ravintoaineiden imeytymistä.
Mitä Suomessa on sellaista mikä aiheuttaa keliakiaa enemmän verrattuna muihin maihin? Syödäänkö täällä jotain sellaista mistä se johtuu, vai altistutaanko täällä kenties jollekin kemikaalille jonkun meidän oman tavan vuoksi? Veikkauksia?
Kommentit (36)
Vierailija kirjoitti:
Leipii lisätään lisää gluteenia. On lisätty jo pitkän aikaa. Se varmaan herkistää vähitellen kun sitä saa liikaa. Sitten voisin heittää arvauksen rypsiöljyn haitoista.
Ainakaan oma elimistöni ei sitä kestä ja keliakiakin mulle on tullut.
Eikö rypsiöljyä käytetä muualla?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Leipii lisätään lisää gluteenia. On lisätty jo pitkän aikaa. Se varmaan herkistää vähitellen kun sitä saa liikaa. Sitten voisin heittää arvauksen rypsiöljyn haitoista.
Ainakaan oma elimistöni ei sitä kestä ja keliakiakin mulle on tullut.
Eikö rypsiöljyä käytetä muualla?
Siis maailmallako? Ei siinä mittakaavassa kuin täällä. Siellähän on oliiviöljy paljon suositumpi. Ruotsissakin käytetään rapsia enemmän. Ja rapsi sopii mullekin hiukkasen paremmin kuin rypsi vaikka en sitäkään enää käytä.
Meillä vilja on liikaa teollisesti käsiteltyä.
Esim eteläeurooppalainen vilja on todella erilaista - ei koskaan turvota eikä kipristele vatsaa ja voi syödä ongelmitta leipää ja pastaa.
Mä en pysty käyttämään kauraa enää ollenkaan. Vaikka kuinka kehutaan sen terveysvaikutuksia, niin mun vatsa ei siedä sitä edes gluteenittomana.
Yksi syy voi olla se, että Suomessa osataan jo epäillä ja ajatella keliakian mahdollisuutta... - Viimeisset fossiilit, joilla on ilmeisiä vaikeuksia ymmärtää, että kyseessä on vakavasti otettava sairaus olen viime vuosina kohdannut oikeastaan vain tällä palstalla.
Elimistön matala-asteinen tulehdus
Onko keliakia todella yleistynyt, vai onko diagnosointi parantunut?
Vierailija kirjoitti:
Mä en pysty käyttämään kauraa enää ollenkaan. Vaikka kuinka kehutaan sen terveysvaikutuksia, niin mun vatsa ei siedä sitä edes gluteenittomana.
Tämä on jännää, että osalle keliaakikoista kaura sopii oikein hyvin ilman oireita osalle ei. Sinänsä ikävää, jollei kaurta sovi, koska itse ainakin tulorajoitteisena keliaakikkona säästän hieman sillä, että voin syödä aamupalaksi kaurapuuroa. - Tiedän myös keliaakikon, jolle ei sovi kauran lisäksi myöskään mikään missä on kananmunaa tai maitoa, joka usein psyykkaa itseään muistuttamalla, että onneksi sentään tänäpäivänä hänet otetaan "rajoitteineen" tosissaan, toisn kuin vielä joitain vuosia sitten.
Osittain syy voisi olla geneettinen, jos tietty sairaus lisääntyy tietyn kansan keskuudessa.
Toki gluteenin lisääminen leipiin ärsyttää suolistoa, en vain tiedä johtaako se keliakiaan vai pelkästään ärsytykseen, josta sitten sanotaan että herkkä vatsa tai ei kestä viljaa muuten vain. Katsokaa huvikseen niin monessa leipäpaketissa lukee vehnägluteiini, siis ihan lisättynä siellä ainesosaluettelossa. Oliko vielä parikymmentä vuotta sitten?
Totta tuokin, että meidän vilja on erilaista kuin esim Italiassa. Mutta johtaako keliakiaan?
Keliakia on autoimmuunisairaus, niitä on muitakin. Onko ne muut sitten maailmalla yleisempiä, meillä noista em syistä autoimmuunisairaus iskee suolistoon. Kunhan pohdin.
Vierailija kirjoitti:
Leipii lisätään lisää gluteenia. On lisätty jo pitkän aikaa. Se varmaan herkistää vähitellen kun sitä saa liikaa. Sitten voisin heittää arvauksen rypsiöljyn haitoista.
Ainakaan oma elimistöni ei sitä kestä ja keliakiakin mulle on tullut.
Taattua vauvapalstaa taas, voi hyvää päivää tätä järjen vähyyttä. Gluteenia ei lisätä leipiin vaan sitä on käytetyimmissä viljoissa luonnostaan. Keski- ja Etelä-Euroopassa saadaan leivästä taatusti vielä enemmän gluteenia, koska siellä syödään pääasiassa vehnää.
Nykyään testataan huomattavasti herkemmin, ainakin jos on sukurasitetta.
Minusta meidän ruoka ei ole enää niin hyvää ja laadukasta kuin aiemmin. Se on jotenkin huonontunut kautta linjan.
Omalla kohdallani ikääntyminen on tehnyt sen, että siedän entistä huonommin ruoka-aineita mille olen allerginen. Nuorena siedin esim perunaa kypsennettynä mutta nyt se on siinä ja siinä voinko käyttää ollenkaan. Monen muun kanssa sama. Kuten paprika ja tomaatti. Olen allerginen paprikalle mutta ennen söin huoletta, nyt en enää pysty. Vatsa ei kestä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Leipii lisätään lisää gluteenia. On lisätty jo pitkän aikaa. Se varmaan herkistää vähitellen kun sitä saa liikaa. Sitten voisin heittää arvauksen rypsiöljyn haitoista.
Ainakaan oma elimistöni ei sitä kestä ja keliakiakin mulle on tullut.
Taattua vauvapalstaa taas, voi hyvää päivää tätä järjen vähyyttä. Gluteenia ei lisätä leipiin vaan sitä on käytetyimmissä viljoissa luonnostaan. Keski- ja Etelä-Euroopassa saadaan leivästä taatusti vielä enemmän gluteenia, koska siellä syödään pääasiassa vehnää.
Kyllä vehnägluteenia lisätään leipiin, sitkon vuoksi. Voit todeta sen itsekin tuoteselosteista. Varsinkin kaura- ja ruisleivissä on usein vehnägluteenia.
eri
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Leipii lisätään lisää gluteenia. On lisätty jo pitkän aikaa. Se varmaan herkistää vähitellen kun sitä saa liikaa. Sitten voisin heittää arvauksen rypsiöljyn haitoista.
Ainakaan oma elimistöni ei sitä kestä ja keliakiakin mulle on tullut.
Taattua vauvapalstaa taas, voi hyvää päivää tätä järjen vähyyttä. Gluteenia ei lisätä leipiin vaan sitä on käytetyimmissä viljoissa luonnostaan. Keski- ja Etelä-Euroopassa saadaan leivästä taatusti vielä enemmän gluteenia, koska siellä syödään pääasiassa vehnää.
Kyllähän lisätään. Ota melkein mikä tahansa leipäpussi ja lue tuoteseloste. Siellä lukee ihan selkeästi gluteeni. Lisättynä ainesosana niiden muiden jauhojen lisäksi.
Vierailija kirjoitti:
Nykyään testataan huomattavasti herkemmin, ainakin jos on sukurasitetta.
Tuossa jutussa nimenomaan sanotaan, että on lisääntynyt eikä vain johdu siitä että testataan enemmän.
Joku tutkija vois tutkia. Jotain me syödään väärin.
Vierailija kirjoitti:
Joku tutkija vois tutkia. Jotain me syödään väärin.
Nimenomaan pitäisi tutkia jos tämä koskee suomalaisia. Jotain täällä tehdään väärin. Geneettisesti vielä erotaan länsi- ja itäsuomen välillä paljon.
Suomalainen perimä on ilmeisen vahvasti autoimmuunisairauksien värittämä ja suppeassa väestössä nämä pääsevät myös helpommin lisääntymään.
Muutkin autoimmuunisairaudet ovat lisääntyneet suomalaisessa väestössä, kuten DM 1-tyyppi sekä Chronin tauti ja Colitis ulcerosa. Osittain varmasti hygieniatason nousu altistaa, mutta villi veikkaukseni on että myös perimällä on osuutta asiaan. Toisaalta myös diagnostiikka ja tietoisuus lisääntyy, joten tuntuu että tätä on kaikkialla.
Koska osassa sairauksia oireiden taso voi vaihdella hyvin lievästä hengenvaaralliseen, tosiasiallinen esiintyvyys esim keliakiassa on luultavasti vielä korkeampi kuin miltä nyt näyttää. Tiedän useammankin henkilön joka ei varsinaisesti tiedä oireilleensa keliakiaa mutta jonka lähisukulaiselta se on löytynyt ja testatessa myös henkilöltä itseltään.
Suomessa on myös paljon alidiagnosoitua Ehlers-Danlosin oireyhtymää (sidekudossairaus, kollageenin puutos) johon tyypillisesti kuuluu keliakia sekä allergioita. Monesti tuo sidekudossairauden puoli on lievä, ja keliakia jää kiinni ensimmäisenä.
Leipii lisätään lisää gluteenia. On lisätty jo pitkän aikaa. Se varmaan herkistää vähitellen kun sitä saa liikaa. Sitten voisin heittää arvauksen rypsiöljyn haitoista.
Ainakaan oma elimistöni ei sitä kestä ja keliakiakin mulle on tullut.