Miksi suomalaisten jouluruokaperinteeseen kuuluu vauvansoseet? Porkkanasose, lanttusose, perunasose? Ei voi käsittää
Aikuiset ihmiset pystyy kyllä syömään kiinteämpääkin ravintoa. Vauvat ja vanhukset on sitten asia erikseen.
Kommentit (22)
Ei meillä ole ikinä joulupöydässä soseita tarjottu. Erilaisia laatikoita kylläkin.
Niinpä kaikuja menneisyydestä. Porkkanoita ja lanttuja oli talvellakin saatavilla, ei silloin lennätetty kurkkuja ja tomaatteja saati avokadoja toiselta puolin maapalloa.
ennen ihmisillä ei ole ollut hampaita. ka köyhällä kansalla ei ole ollut paljon mahdollisuuksia hienostella.
Onko ihmisten aivoista poistettu kokonaan historian oppiminen?
Vierailija kirjoitti:
Ei meillä ole ikinä joulupöydässä soseita tarjottu. Erilaisia laatikoita kylläkin.
AP on hampaaton,niin ei voi syödä.muita,kuin soseita.
Kuten sanoit ap, ne ovat perinneruokia. Piltit ovat vauvansoseita. Älä enää jaksa.
Miksi kyselet tätä samaa joka vuosi? Oletko ihan kunnossa?
Kauan sitten ei Kaliforniasta tuoto avocadoja eikä Afrikasta viinirypäleitä, ei Intiasta soijaa. Syötiin sitä, mitä oli itse kasvatettu ja mihin hampaat pystyivät. Siksi meillä syödään jouluna samaa ruokaa kuin ennen syötiin koko syksy eli lanttua, porkkanaa, perunaa, punajuurta ja siihen vierelle juhlan kunniaksi possua.
Meillä on semmoiset reilu 150 vuotta edellisistä nälkävuosista, tursuava joulupöytä on aika lailla tuore asia. Ennen ei työtön perhe syönyt arkenakaan yhtä runsaasti kuin nyt!
Hampaiten puutehan se. Jouluna kun sai kaikki syödäkseen. Kaikki kovuus ja sitkeys liitettiin köyhyyteen. Köyhän ruoka oli kovaa ja sitkeää, mutta jouluna köyhäkin sai helpotusta ruokaansa.
Vierailija kirjoitti:
Pula-ajan ruokia, kaiku menneisyydestä.
Suomen jouluperinteet tosiaan nojaa pitkälti pula-aikaan ja näin joulun alla valitetaan enemmän kuin koskaan ettei varat riitä siihen jouluun.
Vierailija kirjoitti:
Miksi kyselet tätä samaa joka vuosi? Oletko ihan kunnossa?
Joka vuosi? Oletko sinä perustanut pysyvän leirin tänne AV:lle, asut täällä siis?
Joulupöydän antimista juuri nuo perinteisimmät eli laatikot ovat ihanista parhaimpia. Aah, joulun tunnelmaa ja kypsyvien laatikoiden tuoksua. Ja kinkun myös. Nam!
Suomessa on vuosisatoja eletty varsin yksinkertaisten, täällä kasvatettavien juuresten varassa. Pyhäpäivät eivät poikenneet raaka-aineiden suhteen, ellei ollut varaa käyttää voita ja vaikka kallista maustetta pyhän kunniaksi.
Soselaatikoissa on, kuten tiedät, raaka-aineina myös voi, mausteet, kermat, joten jos menet jonkun ajan taaksepäin Suomen historiassa juuri ne soseeseen lisättävät kalliit,silloin eksoottiset mausteet ja voit olivat melkoinen herkku ihmisille. Ei ollut muuta. Ei lihaa, nameja, lahjoja jne.
Meillä on pidetty perinteistä kiinni joulupöydissä. Tottakai ruuan arvo on muuttunut ja mässäämme nyt hullun lailla sokeria ja rasvaa, juomme ihan mitä vaan alkoholia ja ajattelemme, että nytpä vasta tyylikkäästi vietämmekin joulua. En osaa sanoa kumpi on aikuisempaa soselaatikko vaiko vihreä kuula? Mitäs ap on mieltä?
Eihän laatikoita tarvitse syödä ellei halua. Voihan sitä kattaa itselleen vaikka kiinalaisen joulupöydän, jos se maittaa paremmin.
Paljon enemmän ihmetyttää, että suomalaisissa perinneruuissa on niin paljon riisiä. Karjalanpiirakat, riisipuuro, maksalaatikko, porkkanalaatikko, lihapiirakka, muna-riisi-pasteijat, ... ulkomaalaiset vieraani ihmettelevät tätä, miten riisi voi kuulua suomalaiseen ruokaperinteeseen.
Vierailija kirjoitti:
Paljon enemmän ihmetyttää, että suomalaisissa perinneruuissa on niin paljon riisiä. Karjalanpiirakat, riisipuuro, maksalaatikko, porkkanalaatikko, lihapiirakka, muna-riisi-pasteijat, ... ulkomaalaiset vieraani ihmettelevät tätä, miten riisi voi kuulua suomalaiseen ruokaperinteeseen.
Ohrahan niissä oli ennen, sitten riisi löysi tiensä Suomeen ja hienona ulkomaanherkkuna sitä oli tarjolla juhlissa.
Vierailija kirjoitti:
Paljon enemmän ihmetyttää, että suomalaisissa perinneruuissa on niin paljon riisiä. Karjalanpiirakat, riisipuuro, maksalaatikko, porkkanalaatikko, lihapiirakka, muna-riisi-pasteijat, ... ulkomaalaiset vieraani ihmettelevät tätä, miten riisi voi kuulua suomalaiseen ruokaperinteeseen.
No ei se kuulukaan. Ennen riisin tilalla oli ohra.
Laatikot hyvin itse tehtynä ovat herkkua. On ollut erinomainen keksintö kaikki laatikot. Ei lanttua ja porkkanaa saatikka punajuurta paloina lautasella oikein herkuksi voisi kutsua, laatikot sensijaan ovat tosi maukkaita. Siivu kinkkua ja lanttulootaa lautasella.. herkkua se on edelleenkin. Ilmeisesti pula-aikana ihmiset olivat kreatiivisempia kuin nykyään. Edullisista kotipelloilla kasvatetuista osattiin tehdä maittavia ruokia. Eläköön suomalaiset laatikkoruoat!
Vierailija kirjoitti:
Paljon enemmän ihmetyttää, että suomalaisissa perinneruuissa on niin paljon riisiä. Karjalanpiirakat, riisipuuro, maksalaatikko, porkkanalaatikko, lihapiirakka, muna-riisi-pasteijat, ... ulkomaalaiset vieraani ihmettelevät tätä, miten riisi voi kuulua suomalaiseen ruokaperinteeseen.
Ohra niihin aikaisemmin onkin kuulunut. Voisi kuulua edelleen, mutta monet pitävät riisiä maukkaampana.
Pula-ajan ruokia, kaiku menneisyydestä.