Leipätaikurit! Kaipaan apuanne.
Haluaisin oppia tekemään itse sellaista vaaleaa hieman kovakuorista leipää. Kaverit puhuvat, että siihen tarvitaan juuri. Voiko selaisen juuren ostaa tai voiko sen tehdä itse?
Kommentit (17)
En haluaisi sellaisia pehmeäkuorisia vaan hieman rapekuorisia.
ap
Lue minkä tahansa pataleivän ohjeet, niin et voi epäonnistua.
Lyhykäisesti tee taikina ja anna nousta. Laita pata kannella(pitää kestää kuumennusta, ei muovia missään) kylmään uuniin ala tasolle, ala lämmittää 250°C. Kun taikina noussut ja uuni kuumennut lumpsautat taikinan pataan, kansi päälle ja 30 minuttia paistoa, kansi pois ja 10-15 minuuttia vielä, voit tiputtaa lämmön 200 tässä vaiheessa....
Rapsakka, kuohkean mehukas leipä on sinun.
Parasta olisi nostatta jääkaapissa päivän pari, niin vielä parempi. Juu
Niistä Sikke Sumarin yön yli sämpylöistä tulee todella rapeita. En tosin ole kokeillut pelkästään vehnäjauhoilla.
Jätä aamuisen kaurapuuron jämät kattilassaan sinne hellan kulmalle seisomaan. Tee taikina illalla suoraan siihen kattilaan. Se puuro on ehtinyt hapantua juuri sopivaksi juureksi. Jos haluat leipoa vasta seuraavana päivänä, nosta se kattila jossakin vaiheessa päivää jääkaappiin, saman päivän leipomukseen ei tarvita jääkaappikeikkaa. Uunitusvaiheessa laita pieni vesiastia uunin pohjalle, auttaa rapean pinnan saamiseen.
Onnistuu se hiivallakin, mutta juureen tehty on paljon parempaa. Kannattaa liittyä facebookissa esim. hapanjuurileipurit-ryhmään, sieltä ainakin saa ostettua valmista juurta. Ja pystyy sen luomaan itsekin, on vaan vähän hitaampi prosessi.
Vierailija wrote:
Ei tarvitse juurta vaaleaan leipään.
Kyllä vaaleankin leivän voi tehdä juureen, siitä tulee vatsaystävällisempää ja maukkaampaa, kun juuren mikrobit ovat jo pilkkoneet jauhojen proteiineja jo valmiiksi.
Kokeilen juuri pataleivän paistamista pienessä takassa. Alkulämpö oli 250 astetta tunti sitten, odotin, että laantuu 225 asteeseen ja laitoin vuoan takkaan. nyt on 190 astetta ja pyrex-vuoassa leipä näyttää paistuneen hyvin. Kohta otan pois.
On meillä leivinuunikin, mutta se lämmitettiin toissapäivänä ja nyt oli takan lämmitysvuoro.
Mitenkä on, ,un olen myös ihan aloittelija : en ole ikinä leiponut leipää enkä edes sämpylöitä, mutta nyt alkaisin, kun sain ostettua leipäkoneen eurolla Tori.fi:stä, onko taikinaohjeissa mainittu siirappi siinä maun vuoksi vai reagoiko se hiivan kanssa siten, että leivästä tulee kuohkea ?
En tahtoisi mitään ällöimelää setsuuria vaan ihan tavallista hiivaleipää.
Voinko jättää sen siirapin pois ?
Vierailija wrote:
Mitenkä on, ,un olen myös ihan aloittelija : en ole ikinä leiponut leipää enkä edes sämpylöitä, mutta nyt alkaisin, kun sain ostettua leipäkoneen eurolla Tori.fi:stä, onko taikinaohjeissa mainittu siirappi siinä maun vuoksi vai reagoiko se hiivan kanssa siten, että leivästä tulee kuohkea ?
En tahtoisi mitään ällöimelää setsuuria vaan ihan tavallista hiivaleipää.
Voinko jättää sen siirapin pois ?
Hiiva tarvitsee sokeria kaverikseen. Voit käyttää siirappia, hunajaa tai mitä tahansa sokeria. Siirapin ja hunajan voi korvata toisillaan ihan päikseen, mutta jos et halua kumpaakaan, kannattaa etsiä sellainen ohje missä on sokeria. Jos siirapin osuus esim litran taikinassa on desi tai alle, siitä ei tule ällömakeaa.
Juuri tehdään näin. Hiivaa, vettä, jauhoja, hieman sokeria ja yön yli pöydällä pyyhkeen alla ja seuraavana päivänä lisää se itse taikinaan.
Vierailija wrote:
Juuri tehdään näin. Hiivaa, vettä, jauhoja, hieman sokeria ja yön yli pöydällä pyyhkeen alla ja seuraavana päivänä lisää se itse taikinaan.
Se on esitaikina. Oikea juuri tehdään pelkästä jauhosta ja vedestä ja hoidettuna se on käytännössä ikuinen.
Vierailija wrote:
Vierailija wrote:
Mitenkä on, ,un olen myös ihan aloittelija : en ole ikinä leiponut leipää enkä edes sämpylöitä, mutta nyt alkaisin, kun sain ostettua leipäkoneen eurolla Tori.fi:stä, onko taikinaohjeissa mainittu siirappi siinä maun vuoksi vai reagoiko se hiivan kanssa siten, että leivästä tulee kuohkea ?
En tahtoisi mitään ällöimelää setsuuria vaan ihan tavallista hiivaleipää.
Voinko jättää sen siirapin pois ?
Hiiva tarvitsee sokeria kaverikseen. Voit käyttää siirappia, hunajaa tai mitä tahansa sokeria. Siirapin ja hunajan voi korvata toisillaan ihan päikseen, mutta jos et halua kumpaakaan, kannattaa etsiä sellainen ohje missä on sokeria. Jos siirapin osuus esim litran taikinassa on desi tai alle, siitä ei tule ällömakeaa.
Onnistuu ilman sokeriakin. Esim noihin Sumarin sämpylöihin ei tule mitään yllä mainituista.
Se oikea juuri on kylläkin Karjalasta lähtöisin, meillä oli sitä joskus. Kyselin sekä isältäni että hänen sisariltaan, kukaan ei oikein tiennyt, mistä se alunperin oli lähtöisin (lie ollut jotain 100v. vanhaa ....)
Vierailija wrote:
Se oikea juuri on kylläkin Karjalasta lähtöisin, meillä oli sitä joskus. Kyselin sekä isältäni että hänen sisariltaan, kukaan ei oikein tiennyt, mistä se alunperin oli lähtöisin (lie ollut jotain 100v. vanhaa ....)
Juuria on kyllä muuallakin maailmassa, ei mikään suomalainen erityisjuttu.
Vierailija wrote:
Vierailija wrote:
Se oikea juuri on kylläkin Karjalasta lähtöisin, meillä oli sitä joskus. Kyselin sekä isältäni että hänen sisariltaan, kukaan ei oikein tiennyt, mistä se alunperin oli lähtöisin (lie ollut jotain 100v. vanhaa ....)
Juuria on kyllä muuallakin maailmassa, ei mikään suomalainen erityisjuttu.
Ruisjuuri on suomalainen, nimenomaan suomalainen, ei karjalainen erityisyys, mutta juuren voi tehdä ihan mistä tahansa muustakin jauhosta.
Oma lainaus: ”Kokeilen juuri pataleivän paistamista pienessä takassa. Alkulämpö oli 250 astetta tunti sitten, odotin, että laantuu 225 asteeseen ja laitoin vuoan takkaan. nyt on 190 astetta ja pyrex-vuoassa leipä näyttää paistuneen hyvin. Kohta otan pois.
On meillä leivinuunikin, mutta se lämmitettiin toissapäivänä ja nyt oli takan lämmitysvuoro.”
Hyvin ehtii paistua leipä takassakin, vaikka lämpö laskeekin siellä nopeammin kuin leivinuunissa. Leivästä tuli kuohkea ja se on sisältäkin kypsä. Tunnin pidin uunissa. Uunin luukkua ei kuitenkaan kannata aukoa turhaan, ettei lämpö karkaa.
Kaupoissa on myynnissä https://www.oetker.fi/tuotteet/p/kuivattu-hapanjuuri-ja-hiiva-30-g Ostin ja kaapissa odottaa kokeilua.
Ei tarvitse juurta vaaleaan leipään.