Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Leipätaikurit! Kaipaan apuanne.

Vierailija
21.10.2023 |

Haluaisin oppia tekemään itse sellaista vaaleaa hieman kovakuorista leipää. Kaverit puhuvat, että siihen tarvitaan juuri. Voiko selaisen juuren ostaa tai voiko sen tehdä itse?

Kommentit (17)

Vierailija
1/17 |
21.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei tarvitse juurta vaaleaan leipään. 

Vierailija
2/17 |
21.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

En haluaisi sellaisia pehmeäkuorisia vaan hieman rapekuorisia.

ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/17 |
21.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lue minkä tahansa pataleivän ohjeet, niin et voi epäonnistua.

 

Lyhykäisesti tee taikina ja anna nousta. Laita pata kannella(pitää kestää kuumennusta, ei muovia missään) kylmään uuniin ala tasolle, ala lämmittää 250°C. Kun taikina noussut ja uuni kuumennut lumpsautat taikinan pataan, kansi päälle ja 30 minuttia paistoa, kansi pois ja 10-15 minuuttia vielä, voit tiputtaa lämmön 200 tässä vaiheessa....

 

Rapsakka, kuohkean mehukas leipä on sinun.

Parasta olisi nostatta jääkaapissa päivän pari, niin vielä parempi. Juu

Vierailija
4/17 |
21.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Niistä Sikke Sumarin yön yli sämpylöistä tulee todella rapeita. En tosin ole kokeillut pelkästään vehnäjauhoilla. 

Vierailija
5/17 |
21.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jätä aamuisen kaurapuuron jämät kattilassaan sinne hellan kulmalle seisomaan. Tee taikina illalla suoraan siihen kattilaan. Se puuro on ehtinyt hapantua juuri sopivaksi juureksi. Jos haluat leipoa vasta seuraavana päivänä, nosta se kattila jossakin vaiheessa päivää jääkaappiin, saman päivän leipomukseen ei tarvita jääkaappikeikkaa. Uunitusvaiheessa laita pieni vesiastia uunin pohjalle, auttaa rapean pinnan saamiseen.

Vierailija
6/17 |
21.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Onnistuu se hiivallakin, mutta juureen tehty on paljon parempaa. Kannattaa liittyä facebookissa esim. hapanjuurileipurit-ryhmään, sieltä ainakin saa ostettua valmista juurta. Ja pystyy sen luomaan itsekin, on vaan vähän hitaampi prosessi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/17 |
21.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija wrote:

Ei tarvitse juurta vaaleaan leipään. 

Kyllä vaaleankin leivän voi tehdä juureen, siitä tulee vatsaystävällisempää ja maukkaampaa, kun juuren mikrobit ovat jo pilkkoneet jauhojen proteiineja jo valmiiksi.

Kokeilen juuri pataleivän paistamista pienessä takassa. Alkulämpö oli 250 astetta tunti sitten, odotin, että laantuu 225 asteeseen ja laitoin vuoan takkaan. nyt on 190 astetta ja pyrex-vuoassa leipä näyttää paistuneen hyvin. Kohta otan pois.

On meillä leivinuunikin, mutta se lämmitettiin toissapäivänä ja nyt oli takan lämmitysvuoro.

Vierailija
8/17 |
21.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mitenkä on, ,un olen myös ihan aloittelija : en ole ikinä leiponut leipää enkä edes sämpylöitä, mutta nyt alkaisin, kun sain ostettua leipäkoneen eurolla Tori.fi:stä, onko taikinaohjeissa mainittu siirappi siinä maun vuoksi vai reagoiko se hiivan kanssa siten, että leivästä tulee kuohkea ?

En tahtoisi mitään ällöimelää setsuuria vaan ihan tavallista hiivaleipää.

Voinko jättää sen siirapin pois ?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/17 |
21.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija wrote:

Mitenkä on, ,un olen myös ihan aloittelija : en ole ikinä leiponut leipää enkä edes sämpylöitä, mutta nyt alkaisin, kun sain ostettua leipäkoneen eurolla Tori.fi:stä, onko taikinaohjeissa mainittu siirappi siinä maun vuoksi vai reagoiko se hiivan kanssa siten, että leivästä tulee kuohkea ?

En tahtoisi mitään ällöimelää setsuuria vaan ihan tavallista hiivaleipää.

Voinko jättää sen siirapin pois ?

Hiiva tarvitsee sokeria kaverikseen. Voit käyttää siirappia, hunajaa tai mitä tahansa sokeria. Siirapin ja hunajan voi korvata toisillaan ihan päikseen, mutta jos et halua kumpaakaan, kannattaa etsiä sellainen ohje missä on sokeria. Jos siirapin osuus esim litran taikinassa on desi tai alle, siitä ei tule ällömakeaa.

Vierailija
10/17 |
21.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Juuri tehdään näin. Hiivaa, vettä, jauhoja, hieman sokeria ja yön yli pöydällä pyyhkeen alla ja seuraavana päivänä lisää se itse taikinaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/17 |
21.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija wrote:

Juuri tehdään näin. Hiivaa, vettä, jauhoja, hieman sokeria ja yön yli pöydällä pyyhkeen alla ja seuraavana päivänä lisää se itse taikinaan.

Se on esitaikina. Oikea juuri tehdään pelkästä jauhosta ja vedestä ja hoidettuna se on käytännössä ikuinen.

Vierailija
12/17 |
21.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija wrote:

Vierailija wrote:

Mitenkä on, ,un olen myös ihan aloittelija : en ole ikinä leiponut leipää enkä edes sämpylöitä, mutta nyt alkaisin, kun sain ostettua leipäkoneen eurolla Tori.fi:stä, onko taikinaohjeissa mainittu siirappi siinä maun vuoksi vai reagoiko se hiivan kanssa siten, että leivästä tulee kuohkea ?

En tahtoisi mitään ällöimelää setsuuria vaan ihan tavallista hiivaleipää.

Voinko jättää sen siirapin pois ?

Hiiva tarvitsee sokeria kaverikseen. Voit käyttää siirappia, hunajaa tai mitä tahansa sokeria. Siirapin ja hunajan voi korvata toisillaan ihan päikseen, mutta jos et halua kumpaakaan, kannattaa etsiä sellainen ohje missä on sokeria. Jos siirapin osuus esim litran taikinassa on desi tai alle, siitä ei tule ällömakeaa.

Onnistuu ilman sokeriakin. Esim noihin Sumarin sämpylöihin ei tule mitään yllä mainituista. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/17 |
21.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Se oikea juuri on kylläkin Karjalasta lähtöisin, meillä oli sitä joskus. Kyselin sekä isältäni että hänen sisariltaan, kukaan ei oikein tiennyt, mistä se alunperin oli lähtöisin (lie ollut jotain 100v. vanhaa ....)

 

Vierailija
14/17 |
21.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija wrote:

Se oikea juuri on kylläkin Karjalasta lähtöisin, meillä oli sitä joskus. Kyselin sekä isältäni että hänen sisariltaan, kukaan ei oikein tiennyt, mistä se alunperin oli lähtöisin (lie ollut jotain 100v. vanhaa ....)

 

Juuria on kyllä muuallakin maailmassa, ei mikään suomalainen erityisjuttu. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/17 |
21.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija wrote:

Vierailija wrote:

Se oikea juuri on kylläkin Karjalasta lähtöisin, meillä oli sitä joskus. Kyselin sekä isältäni että hänen sisariltaan, kukaan ei oikein tiennyt, mistä se alunperin oli lähtöisin (lie ollut jotain 100v. vanhaa ....)

 

Juuria on kyllä muuallakin maailmassa, ei mikään suomalainen erityisjuttu. 

Ruisjuuri on suomalainen, nimenomaan suomalainen, ei karjalainen erityisyys, mutta juuren voi tehdä ihan mistä tahansa muustakin jauhosta.

Vierailija
16/17 |
21.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Oma lainaus: ”Kokeilen juuri pataleivän paistamista pienessä takassa. Alkulämpö oli 250 astetta tunti sitten, odotin, että laantuu 225 asteeseen ja laitoin vuoan takkaan. nyt on 190 astetta ja pyrex-vuoassa leipä näyttää paistuneen hyvin. Kohta otan pois.

On meillä leivinuunikin, mutta se lämmitettiin toissapäivänä ja nyt oli takan lämmitysvuoro.”

Hyvin ehtii paistua leipä takassakin, vaikka lämpö laskeekin siellä nopeammin kuin leivinuunissa. Leivästä tuli kuohkea ja se on sisältäkin kypsä. Tunnin pidin uunissa. Uunin luukkua ei kuitenkaan kannata aukoa turhaan, ettei lämpö karkaa.

Vierailija
17/17 |
21.10.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: neljä kuusi yksi