Yksi kevytlimu (aspartaamia sisältävä) per päivä raskaana ollessa kolminkertaistaa lapsen autismiriskin
Etenkin jos poikavauva
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kevytlimuista-paljastui-riski-raska…
Kommentit (9)
Vierailija kirjoitti:
Noinkohan, perinnöllinen alttius sitä eniten aiheuttaa. Ja vanhempien, varsinkin isän korkea ikä.
Syitä voi toki olla useita. Tai siis useat eri tekijät nostavat riskiä.
Eikö se aiheuta syöpääkin...
Enpä käyttäisi vaikken raskaana olekaan.
Aspartaamin ei ole todettu aiheuttavan syöpää. Aiemmin tänä vuonna aspartaamin sijoitusta karsinogeenisyysriski asteikolla nostettiin yhdellä pykälällä, minkä sensaatiomediat otsikoivat niin että aspartaami aiheuttaisi syöpää. Näin ei yksinkertaisesti ole. Se mitä näissä sensaatiojutuissa ei tietenkään mainittu on se, että edelleen tuon noston jälkeenkin aspartaamia pidetään tieteellisen näytön perusteella vähemmän syöpävaarallisena kuin vaikka HK:n lihapullien syömistä (lihajaloste), puutöiden tekemistä tai oluen juontia. Kahvikin taitaa olla aspartaamia korkeammalla tuossa taulukossa (muistinvarainen tieto, voin olla väärässä tämän suhteen).
Sokerilla makeutettujen virvoitusjuomien haitoista taas on metrikaupalla tutkittua ja todistettua tietoa.
Itse en ylipäätään halua juottaa lapsilleni mitään limuja, mutta silloin harvoin kun niitä ostetaan niin valitsen aina (terveyssyistä) aspartaamilla tai muulla keinotekoisella makeutusaineella makeutetun version.
Somalit sitten ilmeisesti juo paljon noita lukuja.
Miksi apteekin tuotteissa on aspartaamia ja voimakkaan tuoksuisia / makuisia keinomakuaineita, ettei ole vaihtoehtoa. Kipeänä kaikki maut ja esanssit maistuvat pahalta, ellei ole joku ok. Se voi tehdä vielä kipeämmäksi jonkun kun voi pahoin niistä esansseista ja makeutusaineista.
Ap:n linkittämän tutkimuksen yhteenvedossakin sanotaan että tällä menetelmällä ja otoksella tutkimus ei oikeastaan todista mitään, mutta antaa osviittaa siitä että asiaa kannattaisi tutkia tarkemmin.
Yksi ihan perusasia mikä tuosta tulee mieleen on se, että ovatko tutkitut äidit olleet limunjuontia lukuunottamatta muuten vertailukelpoisia ravitsemuksensa suhteen. Jo vuosia on nimittäin tiedetty että äidin suppea tai epäterveellinen ravinto (varsinkin kasvisten vähyys) altistaa autismille. Jos kontrolliryhmää ei ole muun ravitsemuksen osalta vakioitu samanlaiseksi kuin limunjuojien ryhmää niin ei liene mahdotonta että useita pulloja limua päivässä odotusaikana juovat äidit eivät ehkä muutenkaan syö ihan terveellisimmällä mahdollisella tavalla.
Johtuiko autismiriskin kasvu siis äitien aspartaamin kulutuksesta vai kenties yksipuolisesta ja epäterveellisestä ravinnosta (jonka yksi indikaattori on limujen hörppiminen)?
Joka tapauksessa varmasti tutkimuksen arvoinen aihe.
Vierailija kirjoitti:
Aspartaamin ei ole todettu aiheuttavan syöpää. Aiemmin tänä vuonna aspartaamin sijoitusta karsinogeenisyysriski asteikolla nostettiin yhdellä pykälällä, minkä sensaatiomediat otsikoivat niin että aspartaami aiheuttaisi syöpää. Näin ei yksinkertaisesti ole. Se mitä näissä sensaatiojutuissa ei tietenkään mainittu on se, että edelleen tuon noston jälkeenkin aspartaamia pidetään tieteellisen näytön perusteella vähemmän syöpävaarallisena kuin vaikka HK:n lihapullien syömistä (lihajaloste), puutöiden tekemistä tai oluen juontia. Kahvikin taitaa olla aspartaamia korkeammalla tuossa taulukossa (muistinvarainen tieto, voin olla väärässä tämän suhteen).
Sokerilla makeutettujen virvoitusjuomien haitoista taas on metrikaupalla tutkittua ja todistettua tietoa.
Itse en ylipäätään halua juottaa lapsilleni mitään limuja, mutta silloin harvoin kun niitä ostetaan niin valitsen aina (terveyssyistä) aspartaamilla tai muulla keinotekoisella makeutusaineella makeutetun version.
Hämmentävää kun pelkkää faktaa sisältävä viesti saa alapeukkuja. Varmaan jos tässäkin olisi levitetty jotain mutu-tiedettä ja salaliittoteorioita niin sataisi yläpeukkuja. Ootte outoa porukkaa.
Noinkohan, perinnöllinen alttius sitä eniten aiheuttaa. Ja vanhempien, varsinkin isän korkea ikä.