Miten hoitaa ruokien säilytys sähköttömällä mökillä?
Hei! Miten säilytätte kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet ja ruuat mökillä, johon ei tule sähköä ja sitä kautta ei ole jääkaappia käytössä? Nyt toki alkaa ulkoilma olla jo suht viileää, mutta kiinnostaa kysymys myös kesähelteiden näkökulmasta.
Kommentit (28)
Ennen meillä oli vain kellari. Nykyisin on kaasujääkaappi, koska saaressa ei edelleenkään ole sähköjä. Tai on aurinkopanelit, muttei niistä riittäisi virtaa jääkaapille.
Tuttavilla oli maan alle kaivettu vanha jääkaappi, ovi kohti taivasta. Ei siis sähköä, mutta oli maan alla. Siellä oli viileää kesähelteellä. Olihan niitä " perunakellareitakin" ennen.
Hankin tuollaiselle mökille kaasujääkaapin :)
Mutta lyhytkestoisilla visiitillä ruokien suunnittelu niin, että helpoimmin pilaantuva syödään ensin. Vanhanaikaiset styroxboksit, joissa on isoja kylmäkalleja (siis puolentoista litran veroisia, jotka pysyvät pidempään kylminä) pitää viikonloppureissun ajan ruuat syömäkelpoisina, lämpömittari vaan sinne boksiin ja seurailet lämpeneekö liikaa.
Yhdellä tutulla oli vanha pieni arkkupakastin maahan kaivettuna ja sinne toivat kylmävaraajat kotoa. En tiedä kyllä miten ympäristöystävällinen tuommoinen viritys on.
Vierailija kirjoitti:
Eikö nuo kaasujääkaapit voi olla vaarallisia?
Miksi?
Jos pika-apua kaipaa, niin kannellinen muovisanko, jonka kaivaa maahan. Tai useampikin. Pari lapionpistoa ja päälle vaikka styroksilevy. Jos ei jaksa maakellaria kaivaa.
Vierailija kirjoitti:
Eikö nuo kaasujääkaapit voi olla vaarallisia?
Miksi olisi? Vaarallisinta kaasujääkaapin kanssa olisi ehkä se, jos asennat sen liian lähelle palavaa materiaalia, siellä on pieni liekki käytön aikana, joka teoriassa voisi aiheuttaa tulipalon huolimattoman paikanvalinnan vuoksi. Tosin jos taakse ei jätä ilmatilaa niin ei tuo kauaa päällä pysy, mikä oikeastaan jo itsessään ehkäisee sen tulen leviämisen.
Vierailija kirjoitti:
Riittävän syvä maakuoppa varjoisassa paikassa.
Meillä oli ennen mökin varjoisalla seinustalla maahan kaivettu sementtirengas, jossa säilyi viileänä voit, juustot ja makkarat.
Lapsuudenkodissa sähköttömänä aikana voi ja maito laskettiin ämpärissä syvälle kaivoon, lähelle vedenpintaa. Hyvin pysyivät viileinä.
Kaivon seinämät olivat kalliota (en enää muista, oliko jokin luonnonmuodostelma vai siihen räjäytetty). Oli isompi kuin pihakaivot yleensä. Varmaan lähde tai lähteitä pohjassa, koska vesi oli kylmää ja raikasta kesäkuumallakin.
Hanki aurinkopaneelit ja siihen järjestelmään soveltuva jääkaappi tai vaihtoehtoisesti kaasulla toimiva jääkaappi. Ei noilla maakuoppavirityksillä saa kuin vatsataudin helteellä pilaantuneista sapuskoista.
Kolmas toimiva vaihtoehto on, että mökillä syöt vaan kuivaruokaa tai säilykkeitä.
Minulla ei ole sähköttömistä mökeistä mitään kokemusta. Mutta sähköttömistä kaupunkiasunnoista minulla on liikaakin kokemusta. Joten minun neuvoni:
1. Kylmälaukku johon pistät pohjalle runsaasti jäätä. Siinä säilyy ihan kaikki tuoreet ruoat vähintään viikonlopun yli.
2. Jos yli viikonlopun täytyy ruokia huoneenlämmössä säilytellä niin sitten sinun vain tarvitsee valikoida ruokia jotka säilyvät myös lämpimässä. Siis myös lämpimässä säilyviä tuoreita hedelmiä/vihanneksia/kasviksia. Minun kokemukseni: se kaikkein pisimpään säilyvin tuoretuote on valkosipuli! Niin: säilytä huoneenlämmössä tuoreena valkosipulia. Se riittää melko pitkälle siinä että selviydyt (tai kituuttelet) terveenä. Kaikki muut ruoat sitten voivat olla jotain muuta kuin tuoretta, eli voivat olla säilykkeitä tms.
Niin: huoneenlämmössä valkosipuli säilyy vähintään kuukauden ja siten pitää sinut terveenä. Jos sinun pitää yli kuukauden ajan olla ilman mitään kylmäsäilytystä tai uusia tuoreita tuotteita... niin sitten saatat olla pulassa, sitten terveytesi saattaa jo alkaa kärsiä, koska kenties et sitten enää mitään tuoreita kasviksia voi enää syödä. Sitten alat varmaan sairastua johonkin keripukkiin tai tiesmihin sairauteen johon muinaiset merimiehet sairastuivat. Hengissä saatat selviytyä, mutta kivuliasta se on!
Nestekaasujääkaappi, maakellari, kaivo.