Huuhdotteko sienet, esim. kantarellit?
En saa millään noita roskia ja pieniä murusia siivottua sienistä. Ja mulle on aina sanottu, ettei sieniä saa huuhtoa, koska ne imee vettä kuin.... no, sienet. Että vaan pullasudilla sipsuttelee. Sitten yksi työkaveri sanoi, että pitäähän sienet huuhtoa, varsinkin suppilovahveroista kun lähtee ihan mustaa vettä ja saa sit kaikki roskat ja lian pois. Miten te hoidatte tän homman? Ja miten te, jotka keräätte ämpärikaupalla kantarellia, jaksatte siivota ne, kun mulla ottaa voimille jo 1-2 litraa.
Kommentit (20)
Siivoan suurpiirteisesti jonka jälkeen huuhdon. Ei ne sitä vettä nopean huuhtomisen aikana käytännössä ehdi juurikaan imeä. Nopea ja toimiva konsti.
Ihan sama jos niihin imeytyy vettä, sillä pannulla sieniä nimenomaan paistetaan kunnes vesi on haihtunut.
Aina huuhtelen. Kuitenkin paistan niistä nesteet pois ennen pakastusta. Pitäiskö pilvillekkin sanoa, että enempää ei vesisadetta, kun sienet kastuu liikaa. Käsittämmätöntä että ei saisi huuhdella. Ehkä nyt pari pisaraa imevät itseensä lisää, kauhistus. Ei kai kukaan sellaisena niitä pakasta, että ei haihduta pannulla nesteitä pois? Tai kuivurissa.
Harjailen ne ja käytän hieman vettä apuna mm. haperoiden kanssa. Haperoiden lakkeihin jää usein pieniä metsän roskia , jotka ovat tosi tiukassa.
Hahahah, sienten harjaajat kokoontuu, minä syön kaiken, rihmasto kerrallaan ja olo on galaktinen!
Huuhtelen lävikössä, kuivattelen pyyhkeen päällä ja sitten pullasuditan samalla kun pilkon. Iltapäivällä urheilujen jälkeen aattelin taas mennä metsälle hommamaan aamiaismunakkaaseen kantturat.
Jos on vaikeasti irroitettavaa hiekkaa ja muuta likaa ja sienistä on tarkoitus heti tehdä ruokaa tai laittaa paistettuna/ryöpättynä pakkaseen tai tehdä säilykettä niin vesipesua vain.
Itse teen aina pienistä hiekkaisista kantarelleistä etikkasieniä joten pesu ei haittaa kun ne muutenkin ryöpätään hetki kiehuvassa vedessä.
Jos on tarkoitus myydä ne sienet tai säilyttää pidempään jääkaapissa niin ei vesipesua vaan sutimaan siitä.
Vierailija kirjoitti:
Ihan sama jos niihin imeytyy vettä, sillä pannulla sieniä nimenomaan paistetaan kunnes vesi on haihtunut.
Tällä tavalla saat keitettyä sieniä vaikka tarkoitus oli paistaa. Paistamiseen käytetään aina kuivia sieniä ja paistetaan kuumassa rasvassa pieni erä kerrallaan että niistä tulee rapeita eikä sienen sisällä oleva vesi pääse pois ja ala kiehumaan.
Tottakai huuhtelen, nopeasti. Perkaan sienet lävikköön, ja sitten huuhtelen ne juoksevan veden alla.
Tuo "ei saa huuhdella vedellä" perustuu johonkin, jota en ole ikinä ymmärtänyt. Okei, jos sienet syötäisiin raakana samantien, niin olisihan sillä sitten väliä, ovatko ne märkiä vai ei, vettyneitä vai ei - mut sit pitäisi pystyä säätelemään myös luonnon vesisadetta!
Tänä kesänä on esimerkiksi ollut välillä niin kuivaa, että sienetkin ovat olleet liian kuivia. Niitä paistaessani olekin lisännyt pannulle vettä ihan tarkoituksella, koska mielestäni liian kuivana paistetut kantarellit eivät paistu hyvin. Niistä pitää ensin saada haihdutettua se (solu)vesi pois, ja silloin ne kypsyvät. Sitten vaan paistetaan sopivaan ruskeuteen ;-) rasvan kera (rasvaa ei koskaan laiteta siinä haihdutusvaiheessa pannulle).
Ja jos katson, että sienet ovat liian kuivia, niin huuhtelen ne enkä yritä edes ravistella sitä huuhteluvettä pois.
Makua se huuhtelu ei vie, eikä edes pieni liottaminen. Rouskuille itseasiassa tekee hyvää lillua kylmässä vedessä jonkin aikaa ennen keittämistä, taittaa sitä pistävää makua (joka mietona on ihan jees kun puhutaan rouskuista, se kuuluu niihin, muttei liikaa).
Vierailija kirjoitti:
Ei sieniä huuhdota, vaan juurikin pullasudilla putsataan.
Entäs jos poro on kussu niihin.
Jos roskia niin joo ja ehkä muutenkin. Kantarellit parhaita sieniä Täällä niitä ei ole. Kaupasta voi saada kivalla siis kalliilla hinnalla. Sieniä on parhaiten eteläsuomessa. Sienet ovat terveellisiä.
Saispas kanttarelleja. Niistä saa hyvää kastiketta. Asun etelä pohjanmaalla muttei tääl ole kanttarelleja metsissä. Anoppi asuu eteläsuomessa ja tekee sieniruokia kun kyläillään. Sienten ravintoarvo on rikas.
Huuhtelen ainoastaan, jos sienestin sateessa, jolloin ne sienet ovat jo valmiiksi märkiä. Huuhtelemalla ei kuitenkaan kaikki roskat lähde ja yleensä kantarellit, mustatorvisienet, suppilovahverot kuivaan, koska siten ne säilyvät vaikka kymmenen vuotta kuivassa ja pimeässä sähköttä. Pakastan lähinnä rouskut, koska ne pitää ryöpätä joka tapauksessa. Ryöpättyinä joku kolmen desin pakastusrasia riittää kerta-annokseen.
Pienet roskat nyt ei edes haittaa, jos niitä vähän harjatessa jää.
Vierailija kirjoitti:
Siivoan suurpiirteisesti jonka jälkeen huuhdon. Ei ne sitä vettä nopean huuhtomisen aikana käytännössä ehdi juurikaan imeä. Nopea ja toimiva konsti.
Vesi lähtee pusertamalla.
Vierailija kirjoitti:
Saispas kanttarelleja. Niistä saa hyvää kastiketta. Asun etelä pohjanmaalla muttei tääl ole kanttarelleja metsissä. Anoppi asuu eteläsuomessa ja tekee sieniruokia kun kyläillään. Sienten ravintoarvo on rikas.
Lähin Lidl saattaa myydä sielläkin. Tai tori.
Googlaa.