Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Makaronilaatikko on syntynyt italaista vuokapastaa, esim lasagnea surkeasti matkimalla

Vierailija
15.08.2023 |

Tämä on satavarmasti makaronilaatikon syntyhistoria:

Joku akka on päässyt käymään Italiassa aikana jolloin matkustaminen oli harvinaista. Hän on kotona sitten selittänyt esim keittäjättärelle tms ihanasta uuniruosta. Ja että siinä oli jauhelihaa, maitokastiketta ja pastaa. Oli niin ihanaa.

Sen jälkeen kys keittäjätär on perisuomalaiseen tapaan pannut mutkat suoraksi. Tuntikausia haudutettu ragukastike on vaihtunut paistettuun jauhelihaan. Balsamello munamaitoon. Käsintehdyt pastalevyt halvimpaan kaupan makaroniin ja juusto korppujauhoihin.

Nuo ainekset on siis heitetty pannuun ja uuniin. Savolainen lasagne on valmis😆

Kommentit (18)

Vierailija
1/18 |
15.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Näin se on täsmälleen mennyt. Suomessa ei osata mitään tehdä hienostuneesti.

Vierailija
2/18 |
15.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ja ketsuppi korvaa ragussa olevan tomaatin🤣

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/18 |
15.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

No ei ole. Makaronilaatikko on vanha pitoruoka, johon on lisätty lihaa, että on ruokaisampaa. Makaronilaatikko voittaa lasagnen mennen tullen, minun mielestäni.

Vierailija
4/18 |
15.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mistäköhän ap tuon tietää ja ettei kuitenkin ole asia juurikin päinvastoin.

Italialaiset omineet jonkun suomalaisen mamman makaroonilaatikon ohjeet itselleen kun todenneet ettei parenpaa ruokaa kunnon feelix-ketsupin kanssa höystettynä yksinkertsisesti ole eikä ehkä tulekaan.

Vierailija
5/18 |
15.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ja ennen ei tomaatteja saanut talvella ja niistä aineista tehtiin mitä oli saatavilla. Italialainen ruoka on yliarvostettua, varsinkin kaikki pasta ruuat missä on iänikuista tomaattia

Vierailija
6/18 |
15.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Erilaisia makaronivuokia on muuallakin, Suomi ei ole tässä poikkeus. Aivan samoin, kuin ananaspizza ei ole vain suomalainen juttu, eikä makkaran grillaaminen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/18 |
15.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Näin se on täsmälleen mennyt. Suomessa ei osata mitään tehdä hienostuneesti.

Hyi helvetti miten alhaista kansaa olette. 

Miten voitte oksentaa näin suomalaisten päälle.Hävetkää. 

Vierailija
8/18 |
15.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

No ei ole. Makaronilaatikko on vanha pitoruoka, johon on lisätty lihaa, että on ruokaisampaa. Makaronilaatikko voittaa lasagnen mennen tullen, minun mielestäni.

Siellä joku täti ei ole koskaan Italissa käynyt tai jos on, söi pelkkää turistipizzaa😆

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/18 |
15.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

On päivänselvää että makaronilaatikon historia on juuri tuo. Miksi siinä muuten olisi esim jauhelihaa? Miksei vaikka kinkkua tai silakoita????

Vierailija
10/18 |
15.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hanki h o m o parempaa tekemistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/18 |
15.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Makaronilaatikko on ihan Suomalaisten keksimä.

Makaronilaatikko oli alkujaan lihaton juhlaruoka, jota valmistettiin esimerkiksi joulupöytään. Munamaidon lisäksi makaronin joukkoon saatettiin lisätä sieni-sipulipaistosta, mutta liha laatikosta jätettiin herrojen harvinaiseksi herkuksi. Juhlapöydästä yli jäänyt makaronilaatikko leikattiin seuraavana päivänä viipaleiksi ja paistettiin voissa pannulla.

Varhaisimmissa suomalaisissa pastaa koskevissa keittokirjamerkinnöissä makaronia paistettiin pannulla ruskistettujen korppujauhojen kanssa, syötiin makaronivellinä tai siitä tehtiin makaronilaatikkoa. Ensimmäiset kirjalliset merkinnät makaronilaatikosta löytyvät jo 1800-luvulta.

Makaronilaatikko onkin meillä keksitty ruoka, jolle ei vastinetta löydy edes länsinaapurista. Ruokalaji yleistyi 1950-luvulla, jonka jälkeen siitä muodostui Suomen suosituimpien ruokien listalla pysyttelevä koko perheen herkku.

Vierailija
12/18 |
15.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mitä sitten, jos monista ruokalajeista onkin syntynyt myös suomalainen versio? Ei makaronilaatikon olemassaolo estä syömästä lasagnea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/18 |
15.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kyllä hyvin tehty (liha)makaronilaatikko aina lasagnen voittaa. Italialainen ruoka on muutenkin yliarvostettua.

Vierailija
14/18 |
15.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Joku tutkija Italiassa totesi että italialainen kulinarismi on aika nuorta. Ennen siellä, varsinkin etelässä, oli välillä nälänhätä ja ihmiset söivät mitä saivat. Ei siellä pahemmin ragu ehtinyt hautua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/18 |
15.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Italialainen ruoka on yleensä hyvää mutta niin on suomalainen makaronilaatikkokin. Mummi teki aina ennen juuri noin, että paistoi edellisen päivän jämät siivuina pannulla. Oli herkkua!

Vierailija
16/18 |
15.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Muistelen kuulleeni että makaronilaatikko keksittiin sota-aikoihin kun ulkomailta saapuneissa avustuslähetyksissä oli makaroneja ja piti keksiä mitä näiden kanssa tehdään.

Oikeastaan se varmaan on lähempänä pastagratiinia.

Vierailija
17/18 |
15.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Joku tutkija Italiassa totesi että italialainen kulinarismi on aika nuorta. Ennen siellä, varsinkin etelässä, oli välillä nälänhätä ja ihmiset söivät mitä saivat. Ei siellä pahemmin ragu ehtinyt hautua.

Pääosa Eurooppalaisista perinne- ja ravintolaruoista on peräisin 1800-luvulta tai 1900-luvun alusta. Pitsat, tarte tatinit jne.

Vierailija
18/18 |
15.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mitä on ragu?

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kolme viisi yhdeksän