Makaronilaatikko on syntynyt italaista vuokapastaa, esim lasagnea surkeasti matkimalla
Tämä on satavarmasti makaronilaatikon syntyhistoria:
Joku akka on päässyt käymään Italiassa aikana jolloin matkustaminen oli harvinaista. Hän on kotona sitten selittänyt esim keittäjättärelle tms ihanasta uuniruosta. Ja että siinä oli jauhelihaa, maitokastiketta ja pastaa. Oli niin ihanaa.
Sen jälkeen kys keittäjätär on perisuomalaiseen tapaan pannut mutkat suoraksi. Tuntikausia haudutettu ragukastike on vaihtunut paistettuun jauhelihaan. Balsamello munamaitoon. Käsintehdyt pastalevyt halvimpaan kaupan makaroniin ja juusto korppujauhoihin.
Nuo ainekset on siis heitetty pannuun ja uuniin. Savolainen lasagne on valmis😆
Kommentit (18)
Ja ketsuppi korvaa ragussa olevan tomaatin🤣
No ei ole. Makaronilaatikko on vanha pitoruoka, johon on lisätty lihaa, että on ruokaisampaa. Makaronilaatikko voittaa lasagnen mennen tullen, minun mielestäni.
Mistäköhän ap tuon tietää ja ettei kuitenkin ole asia juurikin päinvastoin.
Italialaiset omineet jonkun suomalaisen mamman makaroonilaatikon ohjeet itselleen kun todenneet ettei parenpaa ruokaa kunnon feelix-ketsupin kanssa höystettynä yksinkertsisesti ole eikä ehkä tulekaan.
Ja ennen ei tomaatteja saanut talvella ja niistä aineista tehtiin mitä oli saatavilla. Italialainen ruoka on yliarvostettua, varsinkin kaikki pasta ruuat missä on iänikuista tomaattia
Erilaisia makaronivuokia on muuallakin, Suomi ei ole tässä poikkeus. Aivan samoin, kuin ananaspizza ei ole vain suomalainen juttu, eikä makkaran grillaaminen.
Vierailija kirjoitti:
Näin se on täsmälleen mennyt. Suomessa ei osata mitään tehdä hienostuneesti.
Hyi helvetti miten alhaista kansaa olette.
Miten voitte oksentaa näin suomalaisten päälle.Hävetkää.
Vierailija kirjoitti:
No ei ole. Makaronilaatikko on vanha pitoruoka, johon on lisätty lihaa, että on ruokaisampaa. Makaronilaatikko voittaa lasagnen mennen tullen, minun mielestäni.
Siellä joku täti ei ole koskaan Italissa käynyt tai jos on, söi pelkkää turistipizzaa😆
On päivänselvää että makaronilaatikon historia on juuri tuo. Miksi siinä muuten olisi esim jauhelihaa? Miksei vaikka kinkkua tai silakoita????
Hanki h o m o parempaa tekemistä.
Makaronilaatikko on ihan Suomalaisten keksimä.
Makaronilaatikko oli alkujaan lihaton juhlaruoka, jota valmistettiin esimerkiksi joulupöytään. Munamaidon lisäksi makaronin joukkoon saatettiin lisätä sieni-sipulipaistosta, mutta liha laatikosta jätettiin herrojen harvinaiseksi herkuksi. Juhlapöydästä yli jäänyt makaronilaatikko leikattiin seuraavana päivänä viipaleiksi ja paistettiin voissa pannulla.
Varhaisimmissa suomalaisissa pastaa koskevissa keittokirjamerkinnöissä makaronia paistettiin pannulla ruskistettujen korppujauhojen kanssa, syötiin makaronivellinä tai siitä tehtiin makaronilaatikkoa. Ensimmäiset kirjalliset merkinnät makaronilaatikosta löytyvät jo 1800-luvulta.
Makaronilaatikko onkin meillä keksitty ruoka, jolle ei vastinetta löydy edes länsinaapurista. Ruokalaji yleistyi 1950-luvulla, jonka jälkeen siitä muodostui Suomen suosituimpien ruokien listalla pysyttelevä koko perheen herkku.
Mitä sitten, jos monista ruokalajeista onkin syntynyt myös suomalainen versio? Ei makaronilaatikon olemassaolo estä syömästä lasagnea.
Kyllä hyvin tehty (liha)makaronilaatikko aina lasagnen voittaa. Italialainen ruoka on muutenkin yliarvostettua.
Joku tutkija Italiassa totesi että italialainen kulinarismi on aika nuorta. Ennen siellä, varsinkin etelässä, oli välillä nälänhätä ja ihmiset söivät mitä saivat. Ei siellä pahemmin ragu ehtinyt hautua.
Italialainen ruoka on yleensä hyvää mutta niin on suomalainen makaronilaatikkokin. Mummi teki aina ennen juuri noin, että paistoi edellisen päivän jämät siivuina pannulla. Oli herkkua!
Muistelen kuulleeni että makaronilaatikko keksittiin sota-aikoihin kun ulkomailta saapuneissa avustuslähetyksissä oli makaroneja ja piti keksiä mitä näiden kanssa tehdään.
Oikeastaan se varmaan on lähempänä pastagratiinia.
Vierailija kirjoitti:
Joku tutkija Italiassa totesi että italialainen kulinarismi on aika nuorta. Ennen siellä, varsinkin etelässä, oli välillä nälänhätä ja ihmiset söivät mitä saivat. Ei siellä pahemmin ragu ehtinyt hautua.
Pääosa Eurooppalaisista perinne- ja ravintolaruoista on peräisin 1800-luvulta tai 1900-luvun alusta. Pitsat, tarte tatinit jne.
Näin se on täsmälleen mennyt. Suomessa ei osata mitään tehdä hienostuneesti.