Kananmunan valkuainen hajoaa nykyään
Miksiköhän nykyään puolikovaksi keitetyn kananmunan valkuainen ei kestä munan kuorimista vaan lohkeilee irti keltuaisen päältä? Kyllä ennen kesti. Onko kanatkin saatana alkaneet säästää jossain proteiinin määrässä?
Kommentit (15)
Vierailija kirjoitti:
Et osaa keittää oikein. Ja pelästytätkö munan ennen kuorimista?
Niin, huuda kattilaan PÖÖ!!!
Tiedän ilmiön. Tätä ongelmaa ei ole mökkinaapurin pihamaalla juoksentelevien kanojen munissa.
Osaako joku vinkata kaupan munamerkkiä, jossa valkuainen ei ole ihmeellistä hötöä?
Syön vain luomumunia, enkä ole koskaan törmännyt tuollaiseen ongelmaan. Joskus tosi tuoreissa munissa kuori ei meinaa irrota (en aina jaksa säikytellä munia), mutta muuten olleet priimaa.
Jostain syystä kananmunan kuoret tarttuvat tiukasti valkuaiseen. Keitän kuten ennenkin ja jäähdytän kylmällä vedellä nopeasti.
Mitä tuoreempi kananmuna, sitä vaikeampi se on kuoria.
Tajusin juuri, etten muista, koska viimeksi olisi ollut ongelmia kuoria kananmuna. Ja sitten tajusin myös sen, etten muista, koska viimeksi olen ostanut munia muuten kuin punalaputettuna tai poistohintaan. Meillä kaikki kananmunat on siis parasta ennen- päiväyksen jälkeisiä. Ne toimivat parhaiten leivonnassakin, kun eivät ole niin vetisiä!
Eilen juuri keitin kattilallisen munia, joiden parasta ennen oli 10 päivää sitten. Pelästytin tietenkin kylmällä vedellä, ja hyvin lähtevät kuoret.
Vierailija kirjoitti:
Et osaa keittää oikein. Ja pelästytätkö munan ennen kuorimista?
No kyllä 35 vuoden keittokokemuksella pitäisi osata keittää ja säikytellä munat. Ilmiö on mielestäni tullut yleiseksi viimevuosina. Aiemmin ei ole tätä ongelmaa esiintynyt. Ei kuoret ja kalvot tartu vaan valkuainen ei pysy samalla tavoin kasassa, kuin ennen.
Ap
Olisiko ylikypsän kananmunan syndrooma. Se tarttuu tiukemmin kuoreen ja on kovempaa. Mutta nyt ei kannata raa´aksi jättää, koska on kanapiikkitilanne.
Olen huomannut, ja ai että se ketuttaa, kun nypläät kynnen kokoisia paloja irti lihoineen.
Ja joo, on säikytetty ja kokeiltu eri keittotavat.
Ennen irtosi aivan hyvin.
Ai niin. Tuo voi käydä kyllä myös alikypsässä kananmunassa.
Ei ole yli- eikä alikypsiä kyllä ollut. Keltuainen ei valu eikä ole kuitenkaan sellainen vaalean keltainen ja kuiva. Olisiko kanojen rehu tms. vaikuttanut munien kemiaan nykyään niin, ettei valkuainen kovetu kunnolla. "Vapaan kanan" munia käytän...
Huomannut saman. Puolet valkuaisesta menee hukkaan, kun sitä pitää ähisten ja puhisten nyhertää irti. Mikä on muuttunut?
🇺🇦🇮🇱
Ketään munafarmaria paikalla?
🇺🇦🇮🇱
Et osaa keittää oikein. Ja pelästytätkö munan ennen kuorimista?