Juureslaatikkoa jouluksi?
Onko kukaan tehnyt perinteisten laatikoiden sijaan? Mitä juureksia käytit ja oliko hyvää? Ohje?
Löysin sellaisen mihin tuli perunaa, porkkanaa ja palsternakkaa ja lisäksi vain voita ja mausteita. Toisessa oli porkkanaa, lanttua ja palsternakkaa, kermaa ja munaa. Tekis mieli kokeilla, mutta en osaa kuvitella millaista tosta tulee.
Kommentit (3)
500 g porkkanoita
300 g lanttua
1 iso sipuli
150 g juuriselleriä
200 g palsternakkaa
Noin 5 dl vettä
1 tl suolaa
2 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
3 dl Emmental juustoraastetta
2 munaa
1/2 dl siirappia
1 1/2 tl piparkakkumaustetta
1/4 tl jauhettua valkopippuria
1 tl suolaa
1/2 dl korppujauhoja
Pinnalle:
Noin 1/2 dl korppujauhoja
Kuori ja paloittele juurekset ja keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta keitinlieminenn. (Mielestäni kannattaa ottaa osa keitinliemestä sivuun/talteen ja lisätä sitä soseutuksen jälkeen vähän kerralla, ettei soseesta tule liian vetistä)
Kuumenna kattilassa kerma-maitoseos. Sulata siihen juustoraaste ja anna seoksen hieman jäähtyä.
Lisää juuressoseeseen kaikki muut ainekset ja sekoita hyvin. Tarkista vielä onko suolaa ja mausteita riittävästi.
Kaada seos voideltuun uunivuokaan, ripottele pinnalle korppujauhoja ja tee pintaan kuvioita lusikalla.
Kypsennä 150-175 asteisessa uunissa noin 2 tuntia.
ja kuta kuinkin tuolla yllä näkyvällä ohjeella. Korppujauhot ovat meillä gluteiinittomia. Tuli tosi hyvää.
mutta tällaista laatikkoa meillä on syöty jouluisin siitä lähtien, kun ohje ilmestyi Pirkka-lehdessä v. 1994.
500g porkkanoita
300g lanttua
1 iso sipuli
150g juuriselleriä
200g palsternakkaa
noin 5 dl vettä
1 tl suolaa
2dl kuohukermaa
1dl kulutusmaitoa
150g emmentaljuustoa
2 munaa
0,5dl siirappia
(1,5tl piparkakkumaustetta)
0,5tl valkopippuria
1tl suolaa
0,5dl korppujauhoja
Kuori ja paloittele juurekset, keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi ja soseuta keitinliemeen.
Kuumenna kattilassa kermamaitoseos. Sulata siihen juustoraaste, jäähdytä hieman.Sekoita juuressoseeseen kaikki aineet, sekoita, tarkista suola ja maku. Kaada seos voideltuun uunivuokaan, ripota pinnalle korppujauhoja ja kypsennä 150-175-asteisessa uunissa noin kaksi tuntia.