Saanko asiallisia vinkkejä sianlihan korvaamiseen?
Tämän päivän Hesarin jutun jälkeen tajusin taas, kuinka kuvottavaa lihan syöminen on. Yritän nyt lopettaa ainakin sianlihan syömisen. Lähinnä sitä on mennyt ryynimakkarassa ja maksalaatikossa, joita syön silloin tällöin. Voin tietenkin olla vain syömättä noita, mutta molemmat ovat olleet minulle sellaisia maistuvia pikaruokia kiireen keskelle. Millä korvaisin? Hauskoja ideoita, kiitos, ei vinkumista.
Kommentit (25)
Vierailija kirjoitti:
Linsseissä on enemmän proteiiniä.
Linssit ovat hyviä, mutta eivät tietenkään tuollaista mukavaa pikavatsantäytettä.
Ap
Vierailija kirjoitti:
Onko ns. kasvismakkaroissa mitään houkuttavaa vaihtoehtoa?
Itse en oikein pidä kasvismakkaroiden suutuntumasta, mutta useimmat kasvispihvit ja -pyörykät ovat hyviä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Onko ns. kasvismakkaroissa mitään houkuttavaa vaihtoehtoa?
Itse en oikein pidä kasvismakkaroiden suutuntumasta, mutta useimmat kasvispihvit ja -pyörykät ovat hyviä.
Kavissyöjänä oon aika samaa mieltä. Jotenkin noi vegemakkarat ei miellytä, mutta erilaiset pyörykät on olleet kaikki ihan hyviä.
Tässä kuitenkin etsittiin aika spesifisti korvikkeita, kun ei yleisesti lihalle, vaan noille muutamille tuotteille vaan. En itse kasvissyöjänä vaan tiedä, mikä on minkäkin eläimen lihasta tehtyä, tai voiko jotain sitten tehdä sian sijaan naudasta.
Poutulla oli vegeryynimakkara jossain vaiheessa, mutta en tiedä, onko enää valmistuksessa.
Entä jos et korvaa ryynimakkaraa ja maksalaatikkoa millään, vaan syöt niitä edelleen silloin tällöin ja suurimpana osana päivistä et syö lihaa?
Ihmisenliha on lähimpänä ja ihmisiä on muutenkin liikaa.
Vaihda lampaaseen. Märehtijät syövät ruohoa yms kasvistoa, joka ei kelpaa ihmisruoaksi, monipuolistavat laiduntamalla luontoa ja estävät maiseman umpeen ryteiköitymistä. Lammas on vielä nautaa parempi näissä.
Nauta, kalkkuna, kana, kala, äyriäiset.
Miksi sun täytyy korvata ne jotenkin? On tietysti helppo ajatus, että tekee vanhoja tuttuja reseptejä, ja "korvaa" lihan jollain muulla. Siinä on se vaara, että petyt kun tutuissa ruoissa ei enää olekaan samaa makua ja koostumusta kuin ennen, ja palaat entiseen.
Siksi suosittelen, että opettelet uudenlaisen ajattelutavan ja etsit netistä vegeruokareseptejä kokeiltavaksi. Käy ravintolassa syömässä vegaaniruokaa niin näet, että siinä voi olla hurjasti makua, eikä sen tarvitse matkia liharuokaa.
Kun olet päässyt kasvisruoan makuun, voit alkaa kokeilla niitä "korvikkeita". Itselleni kasvismakkarat, soijarouhe ja nyhtökaura eivät mene vieläkään, mutta hernis ja härkis ovat hyviä, ja tofu sopii moneen. Tofu on kasvisruoan kana: se ei maistu itsessään miltään mutta imee hyvin makua.
Vierailija kirjoitti:
Onko ns. kasvismakkaroissa mitään houkuttavaa vaihtoehtoa?
Silkkaa suolaa ja herneproteiinia!
Vaihda laiduntavan eläimen lihaan. Mä luovuin sianlihasta ja broilerista vuosia sitten.
Muu-ryynärit ovat hyviä pannulla paistettuina.
Parasta pikavegeruokaahan on kaikki vokit. Pilkotaan, mitä kaapissa sattuu olemaan, heitetään vähän mausteita sekaan (tai joku valmiskastike, jos tykkää) ja freesataan pannulla. Aikaa ei kulu juuri mitään. Sekaan voi heittää tai olla heittämättä jonkun proteiinilisän juustosta tai vuustosta pähkönöihin tai papuihin. Linssit sopii omasta mielestä parhaiten esim dal-lusikallisena lautasen viereen.
Joka aterialla ei ole pakko olla niin julmetusti sitä proteiinia, oikeasti suomalaiset syö munuaistensa toimintaan nähden ihan liikaa proteiinia.
Kalapihvit ja -pyörykät ovat olleet hyvä valmisruoka. Tofu säilyy jääkaapissa hyvin, joten sekin on vakiokäytössä. Lisäksi syön säännöllisesti (vastuullisesti kalastettua) säilyketonnikalaa, mutta sitä ei varmaan kannata suositella, kun eipä se silti kovin eettistä ole.
Laatikkoruokia en useinkaan syö, vaikka maksalaatikko onkin lapsuuden lempiruokia.
Valmis tomaattikeitto ja leipä olisi maukas ateria. Oletko kokeillut kanamakkaroita?
Miksi sitä pitää korvata millään? Hyvä ruokavalio on sellainen jossa voit syödä kaikkea kohtuudella.
Huva valinta sika epa puha.
-achmet
Naudanliha on hyvä ja terveellinen vaihtoehto.
Ihmisen on tarkoitus syödä lihaa. Miksi muuten sitä lihaa pitäisi korvata jollain keinokkeella. Samoin voita ja kermaa mukamas pitäisi välttää ja silti niiden korvikkeita valmistetaan pilvinpimein. Korvikkeet on aina epäterveelisempiä kuin aito.
Onko ns. kasvismakkaroissa mitään houkuttavaa vaihtoehtoa?