Parhaat joulupöydän herkut kehiin!
Mikä on joulupöydän suosikkinne, jonka haluatte joka joulu tarjolle? Reseptit mukaan myös..
Itse ihastuin tähän punajuurimousseen. Omaan makuuni kaupan punajuurisalaatit ovat liian etikkaisia, mutta tämä vie voiton niistä mennen tullen.
Punajuurimousse
Määrä Aines
(10 annosta)
700 g tuoreita punajuuria
400 g Pirkka porkkanoita , tuoreita
vettä + 1 tl suolaa (juuresten keitttämiseen)
1(n. 50 g) sipuli
Kastike:
200 g ranskankermaa
1 rkl Pirkka omenaviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 rkl piparjuuritahnaa putkilosta
1/2 tl suolaa
mustapippurirouhetta
Koristeeksi:
persiljaa
Pese punajuuret ja porkkanat. Keitä juurekset kypsiksi omissa kattiloissaan, suolalla maustetussa vedessä. Punajuuret kypsyvät koosta riippuen noin 40 minuutissa ja porkkanat n. 20 minuutissa. Juurekset saavat jäädä hieman koviksi. Kuori kypsät juurekset ja raasta raastinraudan karkeimmalla terällä. Sekoita raasteet keskenään. Jätä hieman porkkanaa koristelua varten. Hienonna sipuli hienoksi silpuksi ja lisää raasteen joukkoon.
Sekoita ranskankerma, omenaviinietikka, sokeri, piparjuuritahna, suola ja mustapippurirouhetta. Sekoita kastike raasteen joukkoon ja anna moussen tekeytyä yön yli. Tarjoa kauniista astiasta, porkkanaraasteraidoilla ja persiljalla koristeltuna.
Kommentit (5)
Teetkö maksapateen itse? Olisko ohjetta?
sen lisäksi riimihärkää ja konjakkikastiketta
muikunmätiä ja smetanaa
graavilohta
puikulaperunoita
Jauhelihakolmiot
28 kpl
Taikina
1 prk (200 g) Valio maitorahkaa
250 g Valio voita
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Jauhelihatäyte
200 g paistijauhelihaa
1 sipuli
ripaus valkopippuria
1 yrttiliemikuutio (esim. sieni-yrtti)
1 prk (150 g) Valio crème fraîche, 28 %
1 keitetty muna
1/2 dl hienonnettua persiljaa
Voiteluun
munaa
Valmista taikina. Sekoita rahkaan pehmeä voi. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikina suorakaiteeksi ja kääri kelmuun. Anna kovettua jääkaapissa ennen kaulintaa. Valmista täyte. Ruskista jauheliha pannulla. Lisää hienonnettu sipuli sekä pippurit, murennettu liemikuutio ja crème fraîche. Anna kiehahtaa. Nosta pannu levyltä ja anna jäähtyä. Lisää keitetty, hienonnettu muna. Kauli taikina 3 mm:n paksuiseksi levyksi. Leikkaa se leivinpyörällä 8 x 8 cm:n neliöiksi. Jaa täyte neliöille. Sivele reunat vedellä ja taita kolmioiksi. Ummista reunat haarukalla painellen. Voitele munalla ja pistele haarukalla. Paista 250 asteessa noin 12 min.
Näihin löytyy veilä valion sivulta myös savuporo- sekä kinkkutäyte. Teen kaikkia kolmea lajia, ja kaikki vievät kielen mennessään.
200G kylmäsavulohta
1 etikkapunajuuri
2tl sitruunamehua
1-2 tl piparjuuritahnaa
2rkl tuoretta ruohosipulis tai sipulia silputtuna
mustapippuria
200g ruokajugurttia
1prk kevyt ranskankermaa
4 liivatelehteä
2 rkl punajuurilientä
- mätiä
- kylmäsavulohta
- maksapateeta
- savuporoa
- kotijuustoa
- rosollia: punajuuresta, omenasta, porkkanasta, suolakurkusta ja kananmunasta - ei siis perunaa eikä anjovista
näitä ilman joulupöytä ei ole aito :)