Saareke keittiössä. Onko se enemmän avokeittiöiden juttu vai toimiiko myös keittiöissä jotka ovat oma huoneensa?
Meillä keittiö on n. 4m x 4m huone. Tykkäisin saarekkeesta mutta onko käytännöllinen tuollaisessa tilassa? Ajattelin että yhdelle seinälle (ainoa ehjä, muilla ikkuna tai oviaukko) tulisi liesi ja vesipiste plus alalaatikoita, vastapäiselle seinälle nurkkaan jääkaappi, isohko ruokakomero mahtuisi jäljelle jäävään nurkkaan. Sitten se saareke siihen keskelle.
Ikkunoiden alareunat tulevat niin alas että niiden kohdalle ei saa normikorkuista työtasoa.
Kommentit (137)
Mieluummin pöytätasot seinän vieressä. Helpottaa kokkausta muutenkin kun ei tarvitse saareketta väistellä joka välissä kun kulkee jää- ja jauhokaapilta lieden ääreen. Ikkunan eteen voi laittaa pienen pöydän ja siihen pari tuolia.
Täällä ollut isohko yksiö myynnissä jo varmaan kolme vuotta kun on "upea" saareke laitettu keskelle. Tilavasta keittokomerosta purettu seinä. Muuten kyllä muut asunnot vaihtaneet omistajaa
Saarekkeet toimivat vain jos sitä tarvitaan tilanjakajana esim. tupakeittiöissä. En näe mitään syytä miksi erillinen keittiö pitäisi jakaa kahtia.
Saareke on samanlainen keittiötrendi kuin kirkkaanpunaiset korkeakiiltävät ovetkin oli. Pahimmillaan siihen on vielä vedetty vesi ja viemäri, jolloin purkaminen vaatii lvis-remontin. Menee muodista viimeistään viidessä vuodessa, ennustan että tulevaisuudessa perinteinen suljettu keittiö on taas muotia.
Jenkeissähän oli jo hetken muotia "double island" kaksi saareketta. Ja nyt siellä rakennetaan jo "butlers' pantryjä" eli suljettuja keittiöitä, joissa voi leipoa ja tiskata.
Vierailija kirjoitti:
Saarekkeet toimivat vain jos sitä tarvitaan tilanjakajana esim. tupakeittiöissä. En näe mitään syytä miksi erillinen keittiö pitäisi jakaa kahtia.
Mä keksin montakin syytä miksi jakaa kahtia. Ap:n neliön muotoisessa se ei toimi, varsinkin jos tarvikkeita kuljetetaan laidalta toiselle jatkuvasti.
Itsellä on pitkulaisemman muotoinen 3,5x5m keittiö ja toisella laidalla on lyhennetty U-keittiö, siis J. Toinen puoli on ruokailutilaa ja lyhyt sakara toimii hienosti tarjoilutasona.
Vierailija kirjoitti:
Ei tunnu kovin järkevältä idealta. Mitä tarkoitusta saareke palvelee? Tuntuu siltä, että saareke ollaan laittamassa ihan itsetarkoituksena. Ensin päätetään laittaa saareke ja vasta sen jälkeen mietitään miksi.
Työtasona palvelisi. Keittiön ikkunat ovat siten, että seinää kiertävää tasoa työskentelykorkeudella saataisiin lisää vain noin 140cm (saareke olisi kooltaan noin 100cm x 180cm), muutoin taso olisi alle 75cm korkeaa ja siten ei käytettävissä työtasona. Ruokakomero tulee joka tapauksessa yhteen nurkkaan. Ruokapöytä on viereisessä huoneessa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Saarekkeet toimivat vain jos sitä tarvitaan tilanjakajana esim. tupakeittiöissä. En näe mitään syytä miksi erillinen keittiö pitäisi jakaa kahtia.
Mä keksin montakin syytä miksi jakaa kahtia. Ap:n neliön muotoisessa se ei toimi, varsinkin jos tarvikkeita kuljetetaan laidalta toiselle jatkuvasti.
Itsellä on pitkulaisemman muotoinen 3,5x5m keittiö ja toisella laidalla on lyhennetty U-keittiö, siis J. Toinen puoli on ruokailutilaa ja lyhyt sakara toimii hienosti tarjoilutasona.
Siis L-keittiö?
Ehkä joku siirrettävä malli. Kevyempi, vaikka pyörillä oleva. Eikö ikeassakin ollut joskus tuollaisia korkean pöydän tapaisia saarekkeita, voi olla vieläkin?
Vierailija kirjoitti:
Saareke on samanlainen keittiötrendi kuin kirkkaanpunaiset korkeakiiltävät ovetkin oli. Pahimmillaan siihen on vielä vedetty vesi ja viemäri, jolloin purkaminen vaatii lvis-remontin. Menee muodista viimeistään viidessä vuodessa, ennustan että tulevaisuudessa perinteinen suljettu keittiö on taas muotia.
Jenkeissähän oli jo hetken muotia "double island" kaksi saareketta. Ja nyt siellä rakennetaan jo "butlers' pantryjä" eli suljettuja keittiöitä, joissa voi leipoa ja tiskata.
Tuota vesihommaa oon myös ihmetellyt saarekkeessa. Ei ikinä meille!
Hyvin mahtuisi, huomioit vaan että saarekkeen ja kaapistojen väliin tulee jäädä 1,2m vähintään tilaa. Muuten tulee ahdasta. Jos tilaan mahtuu ruokapöytä sinne mahtuu myös saareke
Meidän keittiö on avoin U mutta rajattu olohuoneesta 2 puoleisella takalla. Tilan koko 4,3 x 4m ja saareke 1,4 x 1m. Se ei ole kiinteä vaan teetimme umpitammesta kalustemaisen saarekkeen johon mahtuu 3 syömään ja tilaa on vielä hyllyillä esim viineille, laatikolliselle kaikenlaisia öljyjä ja herkkuja sekä keittokirjoille.
Rakastan saarekkeita! Tämä on 3. talomme ja meillä on ollut saareke keittiössä nyt 25 vuotta, enkä luovu ikinä! Inhoan seistä naama seinää päin kapean työtason vieressä valmistelemassa ruokaa, saarekkeella on paljon avointa tilaa. Juhlissa saareke on alkumaljojen ja -palojen paikka tai buffettiski. Meillä ei ole koskaan ollut saarekkeessa liettä tai allasta, sitä en haluaisi.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Saareke on samanlainen keittiötrendi kuin kirkkaanpunaiset korkeakiiltävät ovetkin oli. Pahimmillaan siihen on vielä vedetty vesi ja viemäri, jolloin purkaminen vaatii lvis-remontin. Menee muodista viimeistään viidessä vuodessa, ennustan että tulevaisuudessa perinteinen suljettu keittiö on taas muotia.
Jenkeissähän oli jo hetken muotia "double island" kaksi saareketta. Ja nyt siellä rakennetaan jo "butlers' pantryjä" eli suljettuja keittiöitä, joissa voi leipoa ja tiskata.
Tuota vesihommaa oon myös ihmetellyt saarekkeessa. Ei ikinä meille!
Vesipistettä tai liettä ei siis saarekkeeseen tulisi. Ap
Vierailija kirjoitti:
Hyvin mahtuisi, huomioit vaan että saarekkeen ja kaapistojen väliin tulee jäädä 1,2m vähintään tilaa. Muuten tulee ahdasta. Jos tilaan mahtuu ruokapöytä sinne mahtuu myös saareke
Meidän keittiö on avoin U mutta rajattu olohuoneesta 2 puoleisella takalla. Tilan koko 4,3 x 4m ja saareke 1,4 x 1m. Se ei ole kiinteä vaan teetimme umpitammesta kalustemaisen saarekkeen johon mahtuu 3 syömään ja tilaa on vielä hyllyillä esim viineille, laatikolliselle kaikenlaisia öljyjä ja herkkuja sekä keittokirjoille.
Rakastan saarekkeita! Tämä on 3. talomme ja meillä on ollut saareke keittiössä nyt 25 vuotta, enkä luovu ikinä! Inhoan seistä naama seinää päin kapean työtason vieressä valmistelemassa ruokaa, saarekkeella on paljon avointa tilaa. Juhlissa saareke on alkumaljojen ja -palojen paikka tai buffettiski. Meillä ei ole koskaan ollut saarekkeessa liettä tai allasta, sitä en haluaisi.
Kiitos kun jaoit kokemuksiasi! Tuo välimatka toiseen työtasoon ei uskoakseni olisi ongelma. Pitänee mittailla saarekkeen kokoa sillä silmällä. Ap
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei tunnu kovin järkevältä idealta. Mitä tarkoitusta saareke palvelee? Tuntuu siltä, että saareke ollaan laittamassa ihan itsetarkoituksena. Ensin päätetään laittaa saareke ja vasta sen jälkeen mietitään miksi.
Työtasona palvelisi. Keittiön ikkunat ovat siten, että seinää kiertävää tasoa työskentelykorkeudella saataisiin lisää vain noin 140cm (saareke olisi kooltaan noin 100cm x 180cm), muutoin taso olisi alle 75cm korkeaa ja siten ei käytettävissä työtasona. Ruokakomero tulee joka tapauksessa yhteen nurkkaan. Ruokapöytä on viereisessä huoneessa.
Itseasiassa matalampi työtaso on toimiva juttu! Kunhan se ei ole ainoa työtaso. Usein on kätevämpi työskennellä matalammalla tai jos vaikka on lapsia keittiössä. Se on virheellinen mielikuva, että keittötasojen pitää kaikkien olla samalla korkeudella. Ergonomian kannalta asia on ihan päinvastoin.
Mä liputtaisin jonkun keveän saarekkeen puolesta. Laatikosto ja pöytälevy tms. Eli saa helposti pois, jos haluaa.
Tyyliin:
https://kotijakeittio.fi/artikkeli/mokkikeittioissa-on-tunnelmaa-katso-…
Meillä on saareke tilan jakajana olohuoneen ja keittiön välissä. Mutta tuohon sinun ratkaisuun en kyllä saareketta laittaisi, vähän outo.
Muutenkin oma saarekkeeni on ilman toimintoja. Nykyään niihin tungetaan liedet, hanat ja altaat. . .
Oli tosi kiva yksissä juhlissa hienojen tarjoiluiden vieressä altaan reunalla haiseva tiskirätti, likainen tiskiharja ja epämääräisiä pesusieniä... Likaisia nekin. Sitten emäntä siinä laittoi tiskejä sitä mukaa kun niitä tuli ja likainen vesi roiskui tarjottaviin. Hyi
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei tunnu kovin järkevältä idealta. Mitä tarkoitusta saareke palvelee? Tuntuu siltä, että saareke ollaan laittamassa ihan itsetarkoituksena. Ensin päätetään laittaa saareke ja vasta sen jälkeen mietitään miksi.
Työtasona palvelisi. Keittiön ikkunat ovat siten, että seinää kiertävää tasoa työskentelykorkeudella saataisiin lisää vain noin 140cm (saareke olisi kooltaan noin 100cm x 180cm), muutoin taso olisi alle 75cm korkeaa ja siten ei käytettävissä työtasona. Ruokakomero tulee joka tapauksessa yhteen nurkkaan. Ruokapöytä on viereisessä huoneessa.
Itseasiassa matalampi työtaso on toimiva juttu! Kunhan se ei ole ainoa työtaso. Usein on kätevämpi työskennellä matalammalla tai jos vaikka on lapsia keittiössä. Se on virheellinen mielikuva, että keittötasojen pitää kaikkien olla samalla korkeudella. Ergonomian kannalta asia on ihan päinvastoin.
Ei noin matala olisi toimiva työtasona meillä mitenkään, lapsiakaan ei ole. Ikkunapenkkejä ne olisivat. Toki niiden alla olisi säilytystilaa. Ap
Vierailija kirjoitti:
Hyvin mahtuisi, huomioit vaan että saarekkeen ja kaapistojen väliin tulee jäädä 1,2m vähintään tilaa. Muuten tulee ahdasta. Jos tilaan mahtuu ruokapöytä sinne mahtuu myös saareke
Meidän keittiö on avoin U mutta rajattu olohuoneesta 2 puoleisella takalla. Tilan koko 4,3 x 4m ja saareke 1,4 x 1m. Se ei ole kiinteä vaan teetimme umpitammesta kalustemaisen saarekkeen johon mahtuu 3 syömään ja tilaa on vielä hyllyillä esim viineille, laatikolliselle kaikenlaisia öljyjä ja herkkuja sekä keittokirjoille.
Rakastan saarekkeita! Tämä on 3. talomme ja meillä on ollut saareke keittiössä nyt 25 vuotta, enkä luovu ikinä! Inhoan seistä naama seinää päin kapean työtason vieressä valmistelemassa ruokaa, saarekkeella on paljon avointa tilaa. Juhlissa saareke on alkumaljojen ja -palojen paikka tai buffettiski. Meillä ei ole koskaan ollut saarekkeessa liettä tai allasta, sitä en haluaisi.
Olethan sinä silloin ihan samalla tavalla naama seinää vasten lähes koko ruoanlaiton ajan jos kerran vesipiste ja liesi on siellä seinustalla. Eikä muutenkaan ole kätevää ensin valmistella toisella työtasolla ja sitten kokkailla vastapäisellä. Mielummin paloittelen lieden vieressä olevalla työtasolla ja nostan suoraan pannulle.
Muutenkin toi riippuu ihan asunnon pohjasta. Jos on erillienn keittiö niin miksi alkumaljat siellä tarjoiltaisiin? Kaikki ei halua keittön olevan olohuoneen jatke. En yhtään haluaisi sohvalla istuskellessa katsella keittiön sotkuja tai kuunnella tiskikoneen murinaa. Mutta nämä nyt on makuasioita.
Meillä saareke on lähinnä käytössä silloin kun juhlat, siihen saa kivasti tarjolle kaiken, mutta täytyy myöntää, että arkikäytössä se täyttyy välillä aikalailla romusta kun taloudessa 6 hlö
Vierailija kirjoitti:
Meillä saareke on lähinnä käytössä silloin kun juhlat, siihen saa kivasti tarjolle kaiken, mutta täytyy myöntää, että arkikäytössä se täyttyy välillä aikalailla romusta kun taloudessa 6 hlö
Se on myös oma kokemus. Kaikkialla missä olen käynyt kylässä niin se saareke toimii ensisijaisesti epämääräisen roinan säilytyspisteenä. Siinä on viikon vanhat postit, kännykänlaturit ja lasten lukujärjestyksen iloisena sekamelskana. Pitäisi olla kurinalaisuutta pitää pöytätasot tyhjinä jos on avokeittiö.
Ei tunnu kovin järkevältä idealta. Mitä tarkoitusta saareke palvelee? Tuntuu siltä, että saareke ollaan laittamassa ihan itsetarkoituksena. Ensin päätetään laittaa saareke ja vasta sen jälkeen mietitään miksi.