Sähköä säästäviä ruokia:
Meillä keitetty vesi vedenkeittimessä ja tehty nuudeleita, pussikeittoja.
Kylmä kastike tomaattimurskasta tai valmiista pastakastikkeesta.mausteet, sipulit jauheena. Soijarouhetta.
Purkkikalat, valmiit hernekeitot menee kylminä. Lihapullat.
Lisukkeeksi pussimuusia tai couscousia joihin riittää se vedenkeittimen vesi.
Jonkun verran ostettu kaupan tiskiltä valmisruokaa.
Kommentit (14)
Tuossa just muhii täysin sähköttömästi hirvi/peura-lihapata, ns neljän leivän leivinuunissa. Ja bonuksena pari kolme päivää uuniin sitoutunutta pehmeästi vapautuvaa lämpöä.
Isoissa marketeissa on yllättävän paljon säilykejuttuja. Ja juurikin valmistiski josta saa lämmintäkin ruokaa.
Meillä nakkeja kylmänä ja sipsit kylkeen. Tortillalettuja, tuorejuustoa, salaattia, juustoa, kinkkusuikaleita.
Koulussa ja töissä syödään uuni- ja keittoruokia. Kotona kylmänä. Uuniruokaa tehdään seuraavan kerran jouluksi. Edellistä uunikokkauskertaa kotona en edes muista.
Pikapuurot, nuudelit, leivät... vedenkeittimellä veden kuumentaminen on paljon halvempaa kuin pannulla. Mutta käytännössä ilmainen on risukeitin. Sisällä sitä ei voi käyttää, vaan ulkona niin ettei ole tulipalon riskiä.
Valmis tex mex riisi ja mustapaputölkki kulhoon ja kulho mikroon. Oiva täyte tortilloille, vielä tortillaletun sisään salsaa, juustoa, kasviksia, ranskankermaa yms ja nachoja kylkeen. Jos haluaa lihaa mukaan niin sellainen vuolukana yms paketti.
Vierailija kirjoitti:
Kaikki saa edes tulet sytytettyä.
Nuotio kerrostaloasunnon lattialle on hyvä idea.
Heinälaatikossa voi jälkikypsentää, kaiketi sille on modernisoituja versioita ettei ole pakko lähteä hankkimaan kuivattua heinää.
Ihan turhaa syödä kylmää ruokaa sähkönsäästön takia.
Viime kuussa yhtenä päivänä oli isompi leipomisurakka ja sähköuuni oli päällä 4 tuntia. Ei näkynyt kuin ihan olematon piikki kulutuksessa, tarkistin sen sovelluksesta.
Vierailija kirjoitti:
Heinälaatikossa voi jälkikypsentää, kaiketi sille on modernisoituja versioita ettei ole pakko lähteä hankkimaan kuivattua heinää.
Aromipesä?
Jos sähkön hinta vaikka 0,5 e kwh niin tunnin uunin käyttö vie varmaan just sen 50 senttiä. Valmistiskiltä ostettu ruoka maksaa moninkertaisesti enemmän eli kalliimmaksi tulee loppupeleissä.
Meillä ei varsinaiseen ruuanlaittoon mene sähköä, mutta vesi tulee tottakai sähköpumpulla kaivosta.
On kuitenkin olemassa keinoja kuluttaa vähemmän sähköä ruuanlaitossa:
-keitä vesi vedenkeittimessä, ja keitä vettä vain juuri sen verran kuin tarvitset, jokainen ylimääräinen pisara vie ylimääräistä sähköä
-kypsennä raaka-aineet mahdollisimman pieninä paloina: kokonaisten perunoiden kypsentämiseen menee huomattavasti enemmän energiaa kuin pieniksi pilkottujen
-hyädynnä uunin lämpeämisaika, laita ruoka jo kylmään uuniin. Kypsennyksen loppuvaiheessa uunin voi sammuttaa, ruoka jatkaa kyspymistään siellä.
-käytä aina levylle sopivan kokoisia kattiloita ja pannuja. Liian pieni kattila jättää levystä osan paljaaksi ja lämpö menee hukkaan. (tämä lähinnä perinteisillä liesillä, osa nykyisistä liesistä säätää itse sen kuumentuvan alueen keittoastian mukaiseksi).
-jos käytössä on perinteinen valurautalevyillä varustettu liesi, niin hyödynnä levyn lämpeämisaika ja se, että se levy pysyy kerran kuumennuttuaan kuumana pitkään. Esimerkiksi riisin saa kypsennettyä edullisimmin niin, että laittaa (huuhdellun) riisin kattilaan, vettä sopivasti ja levy päälle. Kun vesi kiehuu, levyn voi ottaa päälle, ja kiehuminen jatkuu useita minuutteja, jopa kymmenisen minuuttia. Ja sen jälkeen annetaan riisin vielä hautua kypsäksi, siinä edelleen kuumahkolla levyllä. Sama toimii puuroilla jne. Induktioliedellä tämä ei tietenkään toimi.
-ota valmistettavat raaka-aineet huoneenlämpöön lämpiämään jo etukäteen, jos käytät pakasteita, niin ne voi ottaa edellisenä iltana jääkaappiin sulamaan (jolloin ne jäähdyttävät jääkaappia ja sekin vähentää sähköä).
-jos ruokaa jää yli, niin siirrä ne sopiviin säilytysasioihin ja laita jäähtymään parvekkeelle, kylmään eteiseen tms. Vasta kylmänä jääkaappiin.
-valmista ruokia, joiden valmistusaika on lyhyt, eikä vaadi pitkää haudutusaikaa. Tai esivalmistele ruoka siten, että valmistusaika lyhenee (tähän pätee tuo pieneksi pilkkominen myös), eli anna kuivatuotteiden imeä nestettä itseensä jo etukäteen jne.
-salaatit, voileivät, wrapit jne ovat siitä hyviä, että niiden valmistaminen ei vie lainkaan sähköä
Keitän hermekeittoa 5 litran kattilassa, syön ja loput pakastekaappiin rasioihin, joita myöhemmin otan ja lämmitän.
Voileipä kylmänä. Juomaksi lasi kylmää vettä.