Suomalaisia historiallisia ruokia, yleisneuvoja yms. 1700-1800 luvulta digi
Osui silmiin todella mielenkiintoinen artikkeli
https://www.ts.fi/kulttuuri/5824272
löytyy runsaat tuhat 1700- ja 1800-lukujen ohjetta ruuanlaittoon, kotilääkintään, värjäykseen ja tahranpoistoon ruotsiksi.
Historiska recept -sivusto kattaa kuusi suomalaista käsikirjoitusta Louhisaaren linnasta, Nauvosta, Turusta, Porvoon Stensbölestä ja Akaasta sekä aiemmin tuntematon Cronstedtin sukuun liittyvä käsikirjoitus Herttoniemen kartanosta.
Louhisaaren kartanon ohjeista löytyvät ohjeet muun muassa paloviinan keittoon, kirsikka- ja pomeranssiviinin tekoon sekä neuvoja silmätulehduksen ja korvien suhinan hoitoon. Nauvolaisista ohjeista puolestaan saa opastusta esimerkiksi erilaisten munkkien, torttujen ja kakkujen tekoon, piparjuurihauen valmistamiseen sekä päänsäryn hoitoon ja kankaiden värjäykseen.
Ja tässä linkki historiallisiin ohjeisiin
Voisin viettää tuntikausia noiden parissa, jos ruotsikielentaitoni olisi parempi. Onpa todella hieno kokoelma