Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Uskaltaako syödä pellavansiemeniä?

Vierailija
06.11.2022 |

Ajattelin ruveta noita lisäämään ruokavaliooni, mutta sitten törmäsin allaolevaan tietoon. Kai noita nyt uskaltaa sentään edes pari kertaa viikossa ruokalusikallisen tai parin verran syödä ja saa enemmän terveyshyötyjä kuin jotain linamariinia? Syöttekö te pellavansiemeniä/rouhetta ja onko ilmaantunut ongelmia?

Ruotsin television uutiset varoittaa käyttämästä rouhittuja pellavansiemeniä ravintona mihinkään tarkoitukseen. Esimerkiksi aamupuuron ja -jogurtin jatkeeksi lisätty pellavansiemenrouhe on Ruotsin elintarvikeviraston Livsmedelverketin mukaan vaarallista.

Suomen Ruokaviraston virallisen kannan mukaan öljykasvin siemeniä (esimerkiksi pellavan-, pinjan-, chian-, hampun-, seesamin-, kurpitsan-, unikon- ja auringonkukansiemenet) voi aikuinen kuitenkin syödä turvallisesti kaksi ruokalusikallista päivässä.

Pellavansiemenissä on hyvää kasviöljyä, mutta ongelmana on linamariini, joka saattaa ihmiselimistössä vapauttaa sinihappoa.

Lähde: https://www.ksml.fi/teemat/2388530

Kommentit (20)

Vierailija
1/20 |
06.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Up

Vierailija
2/20 |
06.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Käytän päivittäin ruokalusikallisen (Valo24h) pellavansiemenrouhetta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/20 |
06.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pellavansiemenet ovat pellavaöljymaalin tärkein ainesosa, mieti sitä.

Vierailija
4/20 |
06.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minusta kokonaisena maistuu parhaalta, ei ole pakko ottaa rouhetta. Ja noudattaa päiväannostusta, joka on kai eri aikuisille ja isoille lapsille.

5/20 |
06.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pellavansiemenöljyä kannattaa käyttää.

Öljyät sillä pellavansiemenet, niin ovat valmiita pannulla kuullotettaviksi.

Vierailija
6/20 |
06.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Minusta kokonaisena maistuu parhaalta, ei ole pakko ottaa rouhetta. Ja noudattaa päiväannostusta, joka on kai eri aikuisille ja isoille lapsille.

Ei kai kukaan olekaan sanonut, että on pakko ottaa rouhetta? Itse ehdin jo ostaa ihan kokonaisia. Rouhe ymmärtääkseni ainakin härskiintyy nopeammin kuin kokonaiset. Tuskin se linamariini rouhittaessa mihinkään häviää. Ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/20 |
06.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Muistaaksen pussissa maininta, että pitäisi kuumentaa ennen syöntiä?

Vierailija
8/20 |
06.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Löysinkin nyt tällaista tietoa. Eli uskaltanee syödä. Ap

Evira: Pellavansiemeniä voi syödä turvallisesti suosituksen mukaan

Evira toteaa, että "Pellavansiementen haitta-aineista kuten linamariinista ei tarvitse olla huolissaan. Nykyinen suositeltu käyttömäärä on riittävän alhainen." Eviran nettisivuilla kerrotaan, että "Pellavansiemenet sisältävät luontaisesti syanogeenistä glykosidiä, linamariinia. Linamariini hajoaa ruoansulatuksessa, jolloin siitä vapautuu syaanivetyhappoa eli syanidia. Kirjallisuudessa ei kuitenkaan ole raportoitu pellavansiementen tai -rouheen aiheuttavan syanidimyrkytyksiä. Pellavan linamariinin pitkäaikaisista vaikutuksista ei ole tietoa ja sen mahdolliset haittavaikutukset ovat todennäköisesti vain välittömiä. Linamariini imeytyy helpommin pellavansiemenrouheesta kuin kokonaisista siemenistä. Myrkyllisen syanidin vapautuminen on kuitenkin niin hidasta, että pitoisuudet elimistössä eivät kohoa vaaralliselle tasolle, ellei rouhetta syödä hyvin suuria kerta-annoksia. Myös kuumennus vähentää syaanivedyn muodostumista tai estää sen kokonaan paahdetuissa pellavatuotteissa. Pellavalla kuten myös joillakin muilla öljykasveilla on luontainen ominaisuus kerätä siemeniinsä maaperän raskasmetalleja, etenkin kadmiumia."

Eviran suositus pellavansiemenen käytölle on: "Suosituksen mukaan aikuisten tulisi käyttää päivässä enintään 2 rkl (n. 15 g) pellavan- tai muiden öljykasvien siemeniä, tuotteita vaihdellen. Lasten annos voi olla noin puolet aikuisten annoksesta (1 rkl, 6-8 g). Pellavansiemeniä sellaisenaan, rouheena tai liuotettuna ei suositella lainkaan imeväisikäisille, eikä raskaana oleville tai imettäville."

http://www.terveystuotekauppa.fi/blogi-ja-media/pellava

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/20 |
06.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pellava kerää lyijyä ja kadmiumia itseensä maaperästä. En söisi ja kokonaiset siemenet eivät edes sula, niitä käytetään pellavansiemenliman takia mitä saa kun laittaa kokonaiset siemenet pieneen määrään vettä.

Vierailija
10/20 |
06.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Pellava kerää lyijyä ja kadmiumia itseensä maaperästä. En söisi ja kokonaiset siemenet eivät edes sula, niitä käytetään pellavansiemenliman takia mitä saa kun laittaa kokonaiset siemenet pieneen määrään vettä.

Kokonaiset pureskellaan suussa ja imeytyy. 

"On totta, että pellavan siemenissä on linamariini-glykosidia, josta vapautuu entsyymireaktion seurauksena sinihappoa eli syaanivetyhappoa. Määrät ovat kuitenkin niin pieniä, ettei niistä aiheudu haittaa elimistölle. Sen sijaan murskatut tai jauhetut pellavansiemenet härskiintyvät muutamassa päivässä, ja tällöin ne saattavat aiheuttaa oireita sekä sisäisessä että ulkoisessa käytössä. Myöskään kilpirauhasvaivoista kärsiville ei suositella pellavansiementen käyttöä." keskisuomalainen

Sitten on kadmium.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/20 |
06.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ostan kokonaisia ja murskaan aina tarvittavan määrän morttelissa. Miks ostaisin valmiiks rouhittua🙄

Vierailija
12/20 |
06.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vanha tapahan on keittää näistä pellavalimaa iltasella. On kait vatsalle hyvää. Eli siemenet vaan kiehuvaan veteen 5-10 minuutiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/20 |
06.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Eikös niissä ole raskasmetalleja. En syö muuta kuin mitä joskus jonkun leivän päällä sattuu olemaan.

Vierailija
14/20 |
06.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Todellakin syön, päivittäin 1rkl Valo rouhetta jota säilytän jääkaapissa. Kokonaisuus jää reilusti terveellisen puolelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/20 |
08.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pellavansiemenet mm laskee kolesterolia, tasoittaa verensokeria, vähentää tulehdusta ja ummetusta, lisää hyvien suolistobakteerien määrää ja lista vaan jatkuu.

Kysymys kuuluu että onko sulla vara olla syömättä pellavansiemeniä? Saat omega3 ja kuitua jota harva saa tarpeeksi ruokavaliosta. Suorastaan vituttaa kun nykyään varoitellaan jopa lankuttamasta vaikka harvan ongelma on liika lankuttaminen vaan pikemminkin ylipaino. Uskon että luonto on ihmistä viisaampi ja haitallisetkin aineet voivat olla kestettävissä koska hyviä vaikutuksia on enemmän. Bicmac on 100% varmasti vaarallisempi terveydelle kuin pellavansiemenet. Asiat perspektiiviin.

Vierailija
16/20 |
08.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Liman saa aikaan laittamalla ihan vaan kylmään veteen illalla ja syömällä aamulla. En tosin enää harrasta, muistuttaa liiaksi syömishäiriöajoistani. Lusikallinen siemeniä oli aamiaiseni useiden vuosien ajan. Silloin oli muistaakseni puhetta, että siemenistä on hyvä pitää välillä taukoa.

17/20 |
05.04.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olen viimeaikoina käyttänyt pellavansiemenrouhetta kuidun takia päivittäin, mutta vain alle tuon 2 rkl:n rajan. Olen lisännyt sitä aamulla jogurttiin reilun teelusikallisen, ja illalla kaurapuuroon saman verran.

Tuosta linamariinista ja raskasmetalleista luettuani aion varmuuden vuoksi vähentää rouheen käyttöä, eli en enää ainakaan kahdesti päivässä sitä käytä, mutta aion kyllä jatkaa sen käyttöä. Haluan nimenomaan käyttää rouhetta, kokonaisia pellavansiemeniä en viitsi ruveta pureskelemaan.

Ehkä voisi lisäksi välillä käyttää jotain muuta siemenrouhetta ja pitää pellavansiemenistä taukoa.

Vierailija
18/20 |
05.04.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mä käytän rouhittua ja paahdettua ruokalusikallisen puurossa, en enempää, lisään sen valmiiseen puuroon. Tuolla käsittelyllä ne valmistajan mukaan  säilyy muistaakseni 2-3 kk avattuna jääkaapissa ja siinä ajassa menee kyllä. Ja olen myös sitä mieltä, että parempi kokonaisuuden kannalta kuin ilman, olen tietoinen myös Ruotsin ja Suomen eri suosituksista.

Raskasmetallien takia siemeniä ei tosiaan kannata ylenmäärin syödä. Kurpisansiemenet on vähän sellainen, joissa itselläni lähtee helposti lapasesta.

Vierailija
19/20 |
05.04.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pellavansiemeniin kertyy lyijyäkin maaperästä.

Ei ole mikään niin ihmeellinen aine että sitä kukaan ruokavalioonsa tarvitsee. Syö mieluummin hapankaalia ja extra virgin -oliiviöljyä ja paljon tomaatteja jos terveys on tärkeää.

Vierailija
20/20 |
08.09.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Pellavansiemeniin kertyy lyijyäkin maaperästä.

Ei ole mikään niin ihmeellinen aine että sitä kukaan ruokavalioonsa tarvitsee. Syö mieluummin hapankaalia ja extra virgin -oliiviöljyä ja paljon tomaatteja jos terveys on tärkeää.

 

Ilmeisesti absoluuttisen terveellistä ruokaa ei ole olemassa. Hapankaalistakin voi keksiä jonkun haittatekijän:

https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/ruoka/hapankaalistako-syopa

 

Kasvit muodostavat solukkoonsa puolustuskemikaaleja kasvinsyöjiä vastaan ja maaperästä siirtyy kasveihin vähintäänkin pieniä määriä raskametalleja. Joten "taivaallisen" puhdasta ruokaa ei liene olemassa, pienet haitat ja riskit täytynee vaan hyväksyä.

 

 

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kolme seitsemän seitsemän