Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Folion kiiltävä puoli sisäänpäin vai ulospäin?

Vierailija
28.10.2022 |

Pitäisi laittaa sisäfilee uuniin folioon käärittynä. Kummin päin folio pitää olla? Toinen puoli foliosta on kiiltävä ja toinen matta.

Kommentit (26)

Vierailija
1/26 |
28.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itsellä aina kiiltävä ulospäin.

Vierailija
2/26 |
28.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ikkunatko meinasit kääriä foliolla? Se on foliohattujen hommaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/26 |
28.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiiltävä ulospäin, se on siihen rullalle kääritty kiiltävä ulospäin, joten kaikki mahdollinen lika on siinä kiiltävässä.

Vierailija
4/26 |
28.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Ikkunatko meinasit kääriä foliolla? Se on foliohattujen hommaa.

Ei kun juuri tuon hatun meinasin kääräistä.

-ap-

Vierailija
5/26 |
28.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Kiiltävä ulospäin, se on siihen rullalle kääritty kiiltävä ulospäin, joten kaikki mahdollinen lika on siinä kiiltävässä.

Ota huomioon, että rullassa se kiiltävä puoli on vasten sitä toista.

Vierailija
6/26 |
28.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mattapuoli on tarttumaton, eli kiiltävä puoli ulospäin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/26 |
28.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiiltävä puoli säteilee paremmin lämpöä, joten energiataloudellisuuden kannalta laittaisin sen sisäänpäin.

Paistin lämpö pysyy täten folion sisällä paremmin.

T.fyysikko

Vierailija
8/26 |
28.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Työkaverini, joka on entinen kokki, kertoi seuraavaa: jos haluat pitää ruuan lämpimänä foliolla, laita se kiiltavä puoli ruokaa vasten. Uuniin kiiltävä puoli ulospäin - tai kummin päin vain, sillä ei oikeasti ole merkitystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/26 |
28.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mattapinta johtuu valmistusprosessista - kiiltävä pinta heijastaa hiukan enemmän säteilylämpöä (80% vs 88% mattapuoli). Lämmön johtuminen on kumminkin paljon merkittävämpää.

Kalvon toinen puoli voi olla käsitelty tarttumattomaksi.

Jos haluaa saada mahdollisimman vähän alumiinihiukkasia itseensä, niin oliskohan kiiltävä parempi laittaa ruokaa vasten?

Minkä takia pitää muuten keksiä kaikesta tämmöisiä "pitää laittaa" -määräyksiä? Kumpi puoli vessapaperista pitää muuten laittaa pyllyä päin?

Vierailija
10/26 |
28.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Työkaverini, joka on entinen kokki, kertoi seuraavaa: jos haluat pitää ruuan lämpimänä foliolla, laita se kiiltavä puoli ruokaa vasten. Uuniin kiiltävä puoli ulospäin - tai kummin päin vain, sillä ei oikeasti ole merkitystä.

Uunissa tietysti mattapinta ulospäin - säteilylämpö hejastuu lähes kymmeneksen vähemmän silloin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/26 |
28.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

En koskaan laita paljasta alumiinia ruokaan, vaan ensin leivinpaperia ja sitten alumiini.

Kerran alumiini liukeni/sulasi savukalan päälle, folio oli täynnä pieniä reikiä noin 1mm, en tiedä miksi...

Vierailija
12/26 |
28.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

No ei ole mitään merkitystä. Valoa se kirkas puoli heijastaa enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/26 |
28.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Mattapuoli on tarttumaton, eli kiiltävä puoli ulospäin.

Miksi mattapuoli olisi tarttumaton?

Vierailija
14/26 |
28.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Kiiltävä puoli säteilee paremmin lämpöä, joten energiataloudellisuuden kannalta laittaisin sen sisäänpäin.

Paistin lämpö pysyy täten folion sisällä paremmin.

T.fyysikko

Toisaalta matta puoli säteilee paremmin lämpöä paistiin jos sen kääräisee sisäpuolelle.

T. toinen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/26 |
28.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ruuanlaitto on uskomattoman vaikeaa.

Vierailija
16/26 |
28.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Älää näsäviisastelko, ei olla labrassa vaan keittiössä.

Altshaimeria ilmeisesti haluatte, kun alumiinia syötte, no kukin tyylillään...

Vierailija
17/26 |
28.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

En koskaan laita paljasta alumiinia ruokaan, vaan ensin leivinpaperia ja sitten alumiini.

Kerran alumiini liukeni/sulasi savukalan päälle, folio oli täynnä pieniä reikiä noin 1mm, en tiedä miksi...

Hyvä pointti ja teenkin tästä lähin noin.

Vierailija
18/26 |
28.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Kiiltävä puoli säteilee paremmin lämpöä, joten energiataloudellisuuden kannalta laittaisin sen sisäänpäin.

Paistin lämpö pysyy täten folion sisällä paremmin.

T.fyysikko

Kiiltävä puoli _hejastaa_ enemmän saamaansa säteilylämpöä. Mattapinta _säteilee_ enemmän lämmöstään, koska enemmän pintaa. Joten jos foliota käyttää sisällön lämmön säästämiseksi niin kiiltävä puoli ulospäin.

T parempi fyysikko

Vierailija
19/26 |
28.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

KVG

Alumiinifolio matta vai kiiltävä pinta ruokaa vasten?

Jos tarkastelee alumiinifoliota tarkemmin huomaa, että sen toinen puoli on mattapintainen ja toinen kiiltävämpi. Puolierot syntyvät valmistuksessa eikä niillä ole mitään tekemistä kokkauksen ja käytön kannalta.

Folio valmistetaan valssaamalla eli muokkaamalla alumiinilevyä haluttuun paksuuteen ohuemmaksi ja ohuemmaksi. Valssaus tarkoittaa sitä, että alumiinilevy kulkee niin sanotun valssaimen rullien läpi. Alumiinifolion pitää olla kestävää, ja siksi folion valmistuksessa kaksi kerrosta asetetaan kosketuksiin toistensa kanssa, jotta ohut kalvo ei rikkoontuisi prosessin aikana. Jos folio on kosketuksissa toisen kerroksen kanssa, syntyy mattapintainen puoli. Kiiltävä puoli syntyy puolestaan silloin, kun alumiinikalvo ei pääse kosketuksiin toisen alumiinilevyn kanssa.

Lue lisää

Älä käytä foliota metalliastian päällä

Ruokaviraston sivuilla varoitetaan alumiinifolion käytöstä tietyissä tapauksissa.

Alumiinifoliosta voi irrota ruokaan alumiinia, jos foliota käytetään metalliastiassa olevan ruoan suojaamiseen. Tällöin folion ja astian välille syntyy sähköpari, jonka seurauksena alumiini liukenee korroosion takia ruoan pintaan ja folioon tulee reikiä. Tästä syystä alumiinifoliolla ei myöskään kannata suojata uunin pohjaa, siihen tarkoitukseen on silikonisia suojia.

Uuniperunat kääritään usein alumiinifolioon uunikypsennykseen. Folioon peitettyjä perunoita ei pitäisi nostaa metalliastiaan kypsymään. Paras lopputulos tulee ilman mitään suojaa, perunan oma kuori suojana.

Turun yliopiston elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia on testannut uuniperunan kypsennystä erilaisin menetelmin ja testannut, että paras lopputulos tulee kun perunan kypsentää uunissa ilman mitään suojaa.

Lue myös: Miten valmistat täydellisen uuniperunan? Kemistin neuvot toimivat

Jos valmistat lasagnen tai kiusauksen metalliseen astiaan, sitä ei tulisi suojata tai kääriä säilytykseen alumiinifolioon. Jos pinta loppukypsennyksessä alkaa tummua liikaa, laita päälle leivinpaperia tai silikoninen kansi tai suojus.

Erittäin mausteinen tai hapan ruoka tai raaka-aine ei myöskään sovellu alumiinifolion kanssa yhteen.

Lähde Kotiliesi -lehti.

Vierailija
20/26 |
28.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Älää näsäviisastelko, ei olla labrassa vaan keittiössä.

Altshaimeria ilmeisesti haluatte, kun alumiinia syötte, no kukin tyylillään...

Näinhän jehovan todistajat aikoinaan opettivat, kuten muutkin amerikkalaiset hihhuliryhmät. Kansainvälinen alumiiniteollisuus oli tuolloin arvatkaapa minkä uskonnollis-etnisen ryhmän omistuksessa...

Tiede on tullut siihen tulokseen että alumiinilla ja altzheimerilla on molemmissa nimissään 2 ensimmäistä kirjainta samat! Sattumaako?

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kuusi yhdeksän kahdeksan