Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Hei ruokaihmiset! Kaalilaatikosta olisi kysymys.

Vierailija
16.10.2022 |

Miksi kaalilaatikon raaka-aineet pitää kypsyttää etukäteen? Kaikki reseptit joita mä tässä pläräsin, niin kaali etukäteen ainakin puolikypsäksi ja ohrat täysin kypsäksi. Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon?

Eikö niitä voi vaan lapata vuokaan raakana (sipulia, lientä ja mausteita unohtamatta) ja hämmennellä kesken paiston? Jos paistaa ainakin parisen tuntia, niin kyllähän kaikki siinä ajassa kerkee kypsymään ja hautumaan makoisaksi? Kunhan vaan tarkistaa nesteen riittävyyttä, ettei kuivu.

Ensi viikolla tekemässä isommalle porukalle ja jostain putkahti mieleen, että tämän varmaan voisi tehdä iisimminkin kuin että ne kaalinpäät etukäteen keitellessä leviäis ympäri kämppää. ;)

Kiitos asiallisista vastauksista. :)

Kommentit (19)

Vierailija
1/19 |
16.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Asun yksin ninpä ostan Kokikartanoon lihakaali laatiko 700g. Kaupan kylmä tiskiltä.Syön sitä 3 päivää yksin. Helpomalla pääsen kuin tekisin ohjeiden mukaan kaali laatikon. ps.Kaali on kovaa jos et sitä esikypsennä.

Vierailija
2/19 |
16.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Osta haudutuskattila ja laita ainekset sinne aamulla niin on valmis kaalimössö iltapäivällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/19 |
16.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Taitaa vaikuttaa koostumukseen melkoisesti

Vierailija
4/19 |
16.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ehkä tuo nesteen riittävyys on just se ongelma. Jos laitat niin paljon nestettä, että kaali pehmenee maukkaaksi, niin laatikosta tulee herkästi liian vetistä.

Tämän ehkäise keittämällä kaalin etukäteen, jolloin voit kaataa liiat nesteet pois. Ja sitä kaalia ei tarvii keittää kokonaisena kun et tee kääryleitä.

Vierailija
5/19 |
16.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kyllä kaikki voi myös laittaa raakana, mutta mielestäni parempaa tulee kun paistaa lihan ja kaalit ensin. Tulee erilaista makua kun ne paistuu eikä ainoastaan keity. Riisiä/ohraa ei ole järkeä keittää erikseen, ne kyllä valmistuu uunissa, kunhan on tarpeeksi nestettä.

Vierailija
6/19 |
16.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jauhelihat pitää paistaa ja tietenkin pestä :) etukäteen. Kaalia ei ole pakko keittää tai paistaa mutta me keitämme niitä vähän aikaa. Ohraa en ole ikinä laittanut vaan riisiä. Ihan hemmetin hyvää tulee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/19 |
16.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Paistan ainoastaan kaalin etukäteen koska se poistaa kitkeryyden ja saa kaalin maistumaan makealta. Sen jälkeen kaikki aineet uunivuokaan ja uuniin.

Vierailija
8/19 |
16.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jauhelihan ja sipulien ruskistaminen vaikuttaa makuun, loput kypsyy uunissakin ilmankin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/19 |
16.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Asun yksin ninpä ostan Kokikartanoon lihakaali laatiko 700g. Kaupan kylmä tiskiltä.Syön sitä 3 päivää yksin. Helpomalla pääsen kuin tekisin ohjeiden mukaan kaali laatikon. ps.Kaali on kovaa jos et sitä esikypsennä.

Syöt aika pieniä annoksia jos yksi annos on reilu 200g. Itsetehty laatikko tulee huomattavasti halvemmaksi kuin tuo valmis, eikä sen tekeminen ole mitenkään hankalaa.

Vierailija
10/19 |
16.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei noita ohraryynejä tartte. Mä laitan ensin vuokaan pannulla freesattua jauhelihasipulikaaliseosta ja ripotan sitten ohrat ja taas kerros kaalijauhelihasipulia. Pitää vain hyvin peittää n ohrasuurimot, muuten on kivikovia seassa. Sitten vaan lihalientä tarpeeksi, ja se imeytyy ihanasti ohraan. Kunnon haudutus, että neste on haihtunut ja pinta tummanruskeaa. Ei riisiäkään tarvitse keittää, jos sitä käyttää.

Kaali nyt vaan tarvitsee sitä makua minkä se pannulla pienellä ruskistuksella ottaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/19 |
16.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minun ohjeessa myös kaalia kevyesti paistetaan.

Vierailija
12/19 |
16.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiitos!

Mähän oli jauhelihan vallan unohtanut tästä jutusta, vaikka sitä tietenkin tulee. Kypsennän sen etukäteen.

Kaalilaatikkoa teen harvoin, mutta jotenkin mä aina olen onnistunut tekemään siitä tosi hyvää.

Sen verran hyviä pointteja tuli, että kypsennän kaalinkin etukäteen.

Teen n 16-20 henkilölle, joten sillä yritin helpottaa jo helppoa. Maku ratkaisee.

AP

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/19 |
16.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Asun yksin ninpä ostan Kokikartanoon lihakaali laatiko 700g. Kaupan kylmä tiskiltä.Syön sitä 3 päivää yksin. Helpomalla pääsen kuin tekisin ohjeiden mukaan kaali laatikon. ps.Kaali on kovaa jos et sitä esikypsennä.

Syöt aika pieniä annoksia jos yksi annos on reilu 200g. Itsetehty laatikko tulee huomattavasti halvemmaksi kuin tuo valmis, eikä sen tekeminen ole mitenkään hankalaa.

Opiskeluaikana ostin joskus noita eineslaatikoita, ja kyllä sellainen 400 g laatikko riitti 3-4 kerraksi.

Vierailija
14/19 |
16.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Asun yksin ninpä ostan Kokikartanoon lihakaali laatiko 700g. Kaupan kylmä tiskiltä.Syön sitä 3 päivää yksin. Helpomalla pääsen kuin tekisin ohjeiden mukaan kaali laatikon. ps.Kaali on kovaa jos et sitä esikypsennä.

Syöt aika pieniä annoksia jos yksi annos on reilu 200g. Itsetehty laatikko tulee huomattavasti halvemmaksi kuin tuo valmis, eikä sen tekeminen ole mitenkään hankalaa.

Opiskeluaikana ostin joskus noita eineslaatikoita, ja kyllä sellainen 400 g laatikko riitti 3-4 kerraksi.

No sinä söit sitten todella pieniä annoksia. 100g on muutama haarukallinen, esim. keitossa se tarkoittaisi yhtä desiä. Normaali annos on yleensä 300-500g.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/19 |
16.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Kiitos!

Mähän oli jauhelihan vallan unohtanut tästä jutusta, vaikka sitä tietenkin tulee. Kypsennän sen etukäteen.

Kaalilaatikkoa teen harvoin, mutta jotenkin mä aina olen onnistunut tekemään siitä tosi hyvää.

Sen verran hyviä pointteja tuli, että kypsennän kaalinkin etukäteen.

Teen n 16-20 henkilölle, joten sillä yritin helpottaa jo helppoa. Maku ratkaisee.

AP

Voi tehdä kaali-jauhelihapaistosta myös ilman riisiä / jauhelihaa. Itse koen helpommaksi keittää isohkossa kattilassa silputun kaalin, kuin paistella koko määrää pannulla. Lihalientä muutama desi kattilaan.

Vierailija
16/19 |
16.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itse kuullotan sipulin, valkosipulin ja chilin pannussa ja sinne jauhelihat sekaan. kaali kiehuu lihaliemen ja siirapin kanssa sen aikaa. sit kaikki sekasin ja pari porkkanaa sekaan ja purkki kermaa. Vuokaan vaan seos ja kohti uunia.

Vierailija
17/19 |
16.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Jauhelihan ja sipulien ruskistaminen vaikuttaa makuun, loput kypsyy uunissakin ilmankin.

Kypsyy, mutta parempi maku ja rakenne tulee, kun jauheliha on ruskistettu ja kaali kiehautettu niin, että on pehmennyt.

Vierailija
18/19 |
16.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Paistan kaalin pannulla. Tulee parempaa kuin keittäen.

Vierailija
19/19 |
17.10.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olen yli 30 vuotta tehnyt kaalilaatikon kotitalouskirjan ohjeella, jossa kaali pienitään silpuksi (tai lohkotaan) ja kiehautetaan pienessä vesimäärässä - ILMAN kantta. Ilman kantta kiehautettuna kaalista ilmeisesti pääsee haihtumaan iso osa niitä ilmavaivoja aiheuttavia rikkiyhdisteitä. Ja koska tämä on hyväksi todettu tapa, niin en lähde kokeilemaan muita ;-) (ja siis myös ystäväni tekevät näin, koska se toimii)

Mielestäni kaalilaatikon esivalmistelut eivät ole kovin työläitä, eniten aikaa menee kaalin pilkkomiseen.

Aloitan sillä, että laitan ohran/riisin kiehumaan, ja sen jälkeen pilkon kaalin kattilaan. Ohra/riisi kun alkaa kiehua, otan siitä levyltä virrat pois, ja ne ryynit saa kypsyä siinä loppulämmössä mitä kypsyy. Laitan kaalin kiehumaan ja kaivan jauhelihalle paistinpannun ja kaalilaatikolle uunivuuan. Kun kaali on kiehahtanut, siirrän sen pois levyltä ja laitan samalle kuumalle levylle jauhelihan pannussa paistamaan.

Makaronilaatikossa menee melkein kauemmin, kun pitää makaronit vielä keittämisen jälkeen valuttaa.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kuusi seitsemän kaksi