Miten tehdään oikein hyvä ruskeakastike?
Kommentit (25)
Taidolla , saa olla tarkkana ettei vehnäjauhot pala .
3 rkl vehnäjauhoja
3 rkl voita
5 dl kiehuvaa vettä
Suolaa
Mustapippuria
Ruskista vehnäjauhot voissa koko ajan sekoittaen, että eivät pala. Lisää kiehuva vesi koko ajan sekoittaen. Mausta makusi mukaan suolalla ja pippurilla.
Nimenomaan kiehuva vesi kuten nro 4 neuvoi. Yleisin virhe on käyttää kylmää vettä.
Puolikarkea vehnäjauho hämmenetään voin kanssa ruskeaksi ja vettä lisätään juuri ennen kuin seos alkaa palaa näin saadaan kaunis ruskea väri kastikkeeseen.
Lihaliemi kuutio ja suolaa.
Vierailija kirjoitti:
Nimenomaan kiehuva vesi kuten nro 4 neuvoi. Yleisin virhe on käyttää kylmää vettä.
Eiköhän tuo vesi kiehu kun sen kuumalle pannulle laittaa.
Epäilen, että paljon yleisempää on liian vähän voita, palaneet ja raa'at jauhot.
Eli kastiketta on keitettäväniin että jauhot kypsyy, ruskea kastikkeesta ei saa klönttistä, jos rasvaa on tarpeeksi ja keittää kasriketta vähintäin 10min
Yksi yhteen painon mukaan jauhoja ja voita
Sipulia tai/ja sieniä sekaan. Ei taida sopia kuitenkaan kaikille
Vierailija kirjoitti:
Nimenomaan kiehuva vesi kuten nro 4 neuvoi. Yleisin virhe on käyttää kylmää vettä.
Mä laitan kylmää vettä ja hyvä kastike tulee. Se kylmäkin vesi alkaa kiehumaan saman tien kun kuumalle pannulle laittaa vähän kerrallaan.
https://yhteishyva.fi/reseptit/taydellinen-ruskea-kastike/qbjrj59tK0Sg6…
Onnistuin ensimmäistä kertaa tekemään ruskean kastikkeen tällä ohjeella. Ja siis jauhot ruskistetaan pelkästään pannulla, ei voita.
Tää on oikeesti täydellinen ohje 👍
Omaan ruskeaan kastikkeeseeni kuuluu maustepippuri, mummo aina laittaa sitä myös. Joskus ihmettelin että miten sen kastike on niin paljon parempaa kuin mun, kunnes tajusin että multa puuttui se maustepippuri :D
Kyl siihen kermaa pitää myös lorauttaa.
Pierastaan ruskeat vellit isoon kattilaan ja keitellään kasaan 2 tuntia. Lisää suola ja pippuri.
Espagnole, eli ruskea kastike tehdään mirepoix-yhdistelmästä (sipulia, porkkanaa ja selleriä), tomaattipyreestä, yrteistä ja lihaliemestä.
Ainesosat
225 g voita
1 keskikokoinen porkkana karkeasti pilkottuna
1 pieni sipuli karkeasti pilkottuna
1 oksa selleriä karkeasti pilkottuna
50 g jauhoa
1 l kuumaa lihalientä
50 g tomaattipyreetä
2 kuorittua ja hienoksi pilkottua valkosipulinkynttä
Jauhettua mustapippuria
Nippu yrttejä
Kuullota porkkanoita, sipuleita ja sellereitä pannulla voissa, kunnes vihannekset muuttuvat läpikuultaviksi.
Ripottele joukkoon jauhot ja sekoita, kunnes ainekset ovat täysin sekoittuneet sulatettuun voihin. Anna seoksen keittyä ja suurusta 1-2 minuuttia.
Lisää lihaliemi ja tomaattipyree sekoittaen koko ajan. Lisää joukkoon valkosipuli, pippuri ja yrttinippu ja keitä pienellä lämmöllä ilman kantta 45–60 minuuttia välillä sekoitellen. Poista yrttinippu.
Minä olen aikuisiällä alkanut lisäämään kiehuvaa vettä. Ja olen ylpeä, keksin ihan itse.
Jos lisää kylmää vettä, on vaikeampaa, syntyy helposti paakkuja. Toki taitava osaa välttää sen. Minä poropeukalo käytän kiehuvaa vettä.
Laita ensin ruskeaa kattilaan ja lisää sitten kastiketta.
Vierailija kirjoitti:
Pierastaan ruskeat vellit isoon kattilaan ja keitellään kasaan 2 tuntia. Lisää suola ja pippuri.
🤤
Sulata 200g tummaa suklaata kattilassa, lisää kermaa, chiliä ja voita makusi mukaan.
Vehnäjauhot ruskistetaan voissa, siihen vettä ja mausteita.