Miten voi tiede väittää, että ruualla kestää kulkea suoliston läpi kaksi vuorokautta?
Kyllähän sen tuntee kun tulinen chiliruoka tulee ulos toisesta päästä, eikä siihen ikinä mene yli puolta vuorokautta.
Kommentit (51)
Tai no ehkä juuri se puoli vuorokautta tai reilu sellainen, eli 12 tuntia ja rapiat. Ei kyllä aina niinkään paljoa, riippuu ehkä onko yö välissä vai ei.
Vierailija kirjoitti:
Taidatte olla läpipaskoja.
Et vain viitsi myöntää koska tiede.
"tiede" nyt ei tiedä mistään mitään muutenkaan. Suurin osa esim tähtitieteestä on on silkkaa arvailua. Ja todellakaan ei mene 2vrk ruoan läpimenoon. Kunnon räkälässä jos tilaa pizzan nii se on 2h max kun ribulit lentää!
Taaperollekin kun antaa jotain löysää ummetuksen poistamiseksi, niin ihan pianhan sieltä tulee kaikki löysänä ripulina ulos.
Vierailija kirjoitti:
Taaperollekin kun antaa jotain löysää ummetuksen poistamiseksi, niin ihan pianhan sieltä tulee kaikki löysänä ripulina ulos.
Se on asia erikseen.
Riippuu todella paljon ihmisestä, ruokavaliosta ja muista elintavoista.
Normaalia on sekä 2 krt päivässä että 2 krt viikossa ulostaminen, ja kaikki siltä väliltä.
Miten ne kalorit ehtii imeytyä, jos puolessa tunnissa ruoka on jo pöntössä?
Vierailija kirjoitti:
"tiede" nyt ei tiedä mistään mitään muutenkaan. Suurin osa esim tähtitieteestä on on silkkaa arvailua. Ja todellakaan ei mene 2vrk ruoan läpimenoon. Kunnon räkälässä jos tilaa pizzan nii se on 2h max kun ribulit lentää!
Kun krapulassa lääkitsen vatsaani jugurtilla niin se on viisainta tehdä pöntöllä istuen, sillä jokaisesta hörpystä menee max. minuutti ja taas kaggelberg lentää.
Oman ruuansulatuksen nopeuden voi testata syömällä maissia pureskelematta. Sitten vaan tarkkailet, milloin kakassa näkyy keltaisia päkyjä.
Jos ruoka kulkee läpi puolessa päivässä, ehtivätkö ravinteet imeytyä? Jokin epäsopimaton ruoka voi aiheuttaa löysävatsaisuutta
Vierailija kirjoitti:
Sieltä puskee se vanha ruoka.
No miten muka se kovettunut kakka yhtäkkiä muuttuisi pehmeäksi itsestään? Tai mieto ruoka tuliseksi?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sieltä puskee se vanha ruoka.
No miten muka se kovettunut kakka yhtäkkiä muuttuisi pehmeäksi itsestään? Tai mieto ruoka tuliseksi?
Tutkimattomia ovat Herran tiet...
Vierailija kirjoitti:
Täällä taas yksinkertaiset yrittää käydä keskustelua asioista joihin ei oma järki riitä. Voi pyhä Sylvi. Noh, onhan tässä maailmassa tilaa tyhmille ollut aina.
Ei riitä näköjään omakaan järkeäsi, kun et mitenkään perustellut kantaasi.
Vierailija kirjoitti:
Oman ruuansulatuksen nopeuden voi testata syömällä maissia pureskelematta. Sitten vaan tarkkailet, milloin kakassa näkyy keltaisia päkyjä.
Jos ruoka kulkee läpi puolessa päivässä, ehtivätkö ravinteet imeytyä? Jokin epäsopimaton ruoka voi aiheuttaa löysävatsaisuutta
No ihan sama tutkimustuloshan toteutuu jo tuon tulisen ruoan kanssa. Ei kukaan muista vahtia joitain maisseja, mutta sen huomaa mikä vaikuttaa tuntoaistimukseen.
Sitä paitsi minä pureskelen maissin.
Kyllä minä ainakin voin uskoa tuohon väitteeseen. Mulle ei esim. soijarouhe ja tietyt pavut oikein sovi. Vatsavaivoja niistä ei tule, mutta suolistoni tulee kipeäksi. Kun syön sellaisen lounaan, mikä noita sisältää, niin vasta ylihuomenna saatan ihmetellä, miten suolistoni niin oireilee. Siis siitäkin huolimatta, että asioillani käyn vessassa joka päivä.
Suolia on yli kymmenen metriä. Sitä voi itsekukin "puolessa tunnissa tulee läpi kaikki" miettiä, että miten ihmeessä se sapuska ehtisi kulkea tuon mutkaisen ja ahtaankin systeemin läpi JA muuttua paskanruskeaksi siinä puolessa tunnissa.
Ruuan kulku suoliston läpi kestää normaalisti noin 8-36 tuntia, ja tuo 8 tuntiakin alkaa olla jo aika ekstriimiä. On fyysisesti mahdotonta, että sama ruoka, jonka juuri mätit lautaselta kitusiisi, ehtisi ahteriisi asti puolessa tunnissa. Se ei onnistu edes niillä, joilla on avanne.
Ruoka poistuu mahalaukusta noin puolen tunnin- kahden tunnin päästä, ja vasta silloin se pääsee edes ohutsuoleen asti, ja siinä ohutsuolessa on muutamakin mutka ja kaarre. Sitten on vielä paksusuoli, peräsuolen läpi kyllä pääsee suht nopeasti.
Se ulostustarve, joka tulee syömisen jälkeen, johtuu siitä, että suolisto alkaa liikehtiä ja valmistautuu sulattamaan seuraavan sapuskan, pitää tehdä tilaa uudelle. Jos syö jotain, jossa on jotain esim. allergeenia, niin se saa aikaan reipasta peristalttista liikettä ja aikaansaa ripulin - mutta se ripuliparvi joka pönttöön lentää, on sitä vanhaa pashaa.
Pahassa ummetuksessa se kinttaantunut kökkö jää suoleen, ja sen ohi tunkee uudempaa möhnää, eli ihminen voi olla vaikka vesiripulilla ja silti päällä onkin hirveä ummetus. Ja jos on oikein huono ruuansulatus, niin ulosteessa voi olla viikon vanhaa ruokaakin vielä sulamatta (eikä ole mädäntynytkään kun on hapeton tila), joten on helppo kuvitella, että Kulman kebabin chilikastike polttaa kolmen vartin päästä peräpäässä, kun siellä kolkutteleekin vasta viime viikonlopun mättö.
Se myös vaihtelee miten kauan koko prosessi kestää. Normaalisti jos syöt vaikka pihvin niin ensinnäkin siinä menee useita tunteja ennenkuin se pihvi on edes kokonaan sulatettu. Pikku hiljaa siitä imeytyy ravintoaineet ja se loppu jämä menee suolistossa eteenpäin. Ja koska se tulee ulos niin siinä voi tosiaan mennä vielä vuorokausi jos toinen että on suoliston loppupäässä. Ja lopulta se pääseekö tavara ajoissa ulos riippuu aika monesta asiasta. Jos uloste on kovaa tai pidötellään niin kyllähän se ulostulo sitten lykkääntyy.
Riippuu myös ravintoaineesta - proteiinia ja rasvaa pilkotaan kauemmin kuin hiilarihöttöä. Myös ikävät asiat halutaan nopeammin ulos. Koko ruuansulatuskanava saa tietää, millaista ruokaa syöt tiettynä hetkenä, eli syömäsi ruoka vaikuttaa ihan loppupäässä asti, vaikka olisi vasta mahalaukussa.
Alkaa poltella jo vähän ennen ulostuloa, onneksi ei kuitenkaan koko matkaa polttele.