Pihvejä hampurilaisiin roskiksesta, "olisin halunnut kuiskata asiakkaalle että älä syö sitä!"- Mäkkäri, teinien tekemää ruokaa
Kerran pizzeriassa sain kauhean mahataudin. Lääkäri kysyi heti että oliko tietty pitseria kun kerroin oireista. Valituksia oli tullut ja taitoni jälkeen pitsapaikka suljettiin. On avautunut kyllä jo uudelleen.
Liian helposti uskomme että ruokaa laitetaan asiallisesti, moni ruoka-alalla ei kuitenkaan lainkaan ymmärrä ruuanlaiton ja puhtauden perusasioita!
Kommentit (45)
Hesburgerbotti voi suosiolla nyt olla aivan HILJAA.
Miten sinun pizzeriakokemuksesi liittyy Mäkkäriin? En muista lukeneeni mistään ruokamyrkytysepidemiasta, joka olisi jäljitetty Mäkkäristä lähtöisin olevaksi.
Suurissa pikaruokaketjuissa on kylläkin tarkat säännöt ja niitä noudatetaan, koska se on todella tärkeää maineelle. Homma on rutinoitunut ja kaikille opetetaan samalla kaavalla miten toimitaan. Ruokaa ei säilytetä pitkään ja hygieniasta ollaan tarkkoja. Enemmän tuollaista on pienissä paikoissa, kukaan ei ole todennäköisti raportoimassa jos säänöistä lipsutaan, ja yksityisyrittäjä ei halua heittää ruokaa roskiin.
Tietäisitpä vaan, mitä ns. paremmissa ravintoloissa ruokiin päätyy. Ruokatehtaista nyt puhumattakaan. Lähinnä osastoa "sitä mitä et tiedä, sitä et sure".
Vierailija kirjoitti:
Suurissa pikaruokaketjuissa on kylläkin tarkat säännöt ja niitä noudatetaan, koska se on todella tärkeää maineelle. Homma on rutinoitunut ja kaikille opetetaan samalla kaavalla miten toimitaan. Ruokaa ei säilytetä pitkään ja hygieniasta ollaan tarkkoja. Enemmän tuollaista on pienissä paikoissa, kukaan ei ole todennäköisti raportoimassa jos säänöistä lipsutaan, ja yksityisyrittäjä ei halua heittää ruokaa roskiin.
Täytyy antaa kyllä mäkkärille pisteet siitä että en muista kertaakaan 20 vuoden aikana siellä syöneenä saaneeni mitään oireita. Mutta. Ensimmäinen kerta taisi tapahtua viime viikolla kun ripuli iski mäkkärissä syönnin jälkeen..
Opiskelijana tienaisin vähän rahaa siivoamalla erään pizzaketjun yhtä ravintolaa. Keittiö ei kuulunut minun siivottavakseni, mutta kuljin sen läpi siivouskomerolta (=henkilökunnan vessa) ravintolasaliin.
Yhtenä aamuna pakastimen ovi oli yöllä auennut , ja siellä olleet pitzapohjat valuneet lattialle ja näyttivät melko sulaneilta. Samoihin aikoihin tuli ensimmäinen henkilökuntaan kuuluva, keräsi pohjat lattialta (niissä ei siis mitään suojusta) ja laittoi takaisin pakastimeen. Samassa ravintolassa kaaleja säilytettiin wc-siivouskomeron lattialla.
En ole tämän jälkeen enää käyttänyt kyseisen ketjun palveluita.
https://suomenkuvalehti.fi/paajutut/palkitun-mcdonalds-yrittajan-tyonte…
Ahne omistaja syyttää omaa henkilökuntaansa. Kuulostaa niin tutulta.
Vierailija kirjoitti:
Miten sinun pizzeriakokemuksesi liittyy Mäkkäriin? En muista lukeneeni mistään ruokamyrkytysepidemiasta, joka olisi jäljitetty Mäkkäristä lähtöisin olevaksi.
Tikkurilassa ollut ruokamyrkytystapaus. Terveystarkastaja todennut paikan epähygieenisyyden.
Hesekäynnin jälkeen alkaa aina oksentaminen ja ripulointi.
Vierailija kirjoitti:
Tietäisitpä vaan, mitä ns. paremmissa ravintoloissa ruokiin päätyy. Ruokatehtaista nyt puhumattakaan. Lähinnä osastoa "sitä mitä et tiedä, sitä et sure".
En tiedä onko parempia ravintoloita mutta hygieniassa selkeitä puutteita. Vaikka koulu- ja laitosruokaa moititaan, siellä on tosi tarkkaa hygienian kanssa ja vanhoja tuotteita ei käytetä. Kaikissa edellä mainituissa olen ollut kokkiopintojen aikana harjoittelussa joten on totta. Menin sitten toiseen työhön, ei tuota hommaa Suomessa kestä :(
Oon ollut mäkkärissä töissä. Itse ketjun ohjeistus hygienia-asioissa ja ruoan heittämisen suhteen on todella tarkkaa ja suurimmissa osissa paikoista ohjeita noudatetaan. Tuossa jutussa mainittiin esim. limusuuttimet ja pirtelökone, meidän ravintolassa ei ollut edes vaihtoehto ettei niitä olisi pesty päivittäin, kuului sulkuvuoroon. Mutta osa omista työkavereista kyllä tarjoili häpeilemättä asiakkaille sellaista ruokaa, josta oli mennyt säilytysaika. Eli riippuu myös tyypistä. Mutta mäkkärin säilytysajat on kyllä myös tosi tiukkoja laatuvaatimusten takia.
Mulla menee yleensä vatsa sekaisin kun syön ulkona. Tämä ei siis riipu ravintolasta. Laitankin mieluummin ruokaa kotona. Puhtaat kädet, lyhyet kynnet, ei sormuksia ja hiukset kiinni. Perusasioita, mutta monesti hakusessa ns paremmankin tason paikoissa.
Vierailija kirjoitti:
Mulla menee yleensä vatsa sekaisin kun syön ulkona. Tämä ei siis riipu ravintolasta. Laitankin mieluummin ruokaa kotona. Puhtaat kädet, lyhyet kynnet, ei sormuksia ja hiukset kiinni. Perusasioita, mutta monesti hakusessa ns paremmankin tason paikoissa.
Jos tuo toistuu paikasta riippumatta, on todennäköisempää että olet hieman allerginen erilaisille apuaineille joita ravintolat tyypillisesti ruuissa käyttävät helpottaakseen valmistusprosessia ja ruokien makua/koostumusta. Esim. kiinalaisissa käytetään aromivahventeita käytännössä aina, ja niille osa ihmisistä on herkkiä.
Mäkkärissä systeemit on aika standardoitut eli ruoka ei ole hirveän eksoottista muttei vaarallistakaan ja paikat todennäköisesti on joitain harvoja poikkeustapauksia lukuunottamatta kohtalaisen siistit. Noissa on tää ison ketjun mainehallinta eli jos joku ravintolanvetäjä ei pysy standardeissa niin se tippuu aika nopeasti pois ketjusta. Veikkaan että sama noissa muissakin isoissa ketjuissa joita suomessa toimii.
Mutta aina löytyy poikkeuksia koska yksittäisissä ravintoloissa saattaa olla ainakin hetkellisesti tilanne ettei se vastaa ketjun standardeja. Yksityisissä kebabbiloissa voi olla paljon isompi hajonta toiminnan laadussa ja tarjotun ruoan laadussa.
Vierailija kirjoitti:
Tietäisitpä vaan, mitä ns. paremmissa ravintoloissa ruokiin päätyy. Ruokatehtaista nyt puhumattakaan. Lähinnä osastoa "sitä mitä et tiedä, sitä et sure".
Eli päädymme siihen, että oikeastaan mitään ei voi syödä?!
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tietäisitpä vaan, mitä ns. paremmissa ravintoloissa ruokiin päätyy. Ruokatehtaista nyt puhumattakaan. Lähinnä osastoa "sitä mitä et tiedä, sitä et sure".
En tiedä onko parempia ravintoloita mutta hygieniassa selkeitä puutteita. Vaikka koulu- ja laitosruokaa moititaan, siellä on tosi tarkkaa hygienian kanssa ja vanhoja tuotteita ei käytetä. Kaikissa edellä mainituissa olen ollut kokkiopintojen aikana harjoittelussa joten on totta. Menin sitten toiseen työhön, ei tuota hommaa Suomessa kestä :(
Täysin totta. Kierrän tiskaamassa niin laitoskeittiöissä kuin ravintoloissakin. Tiskikoneen pesu tehdään julkisella sektorilla pääsääntöisesti paljon huolellisemmin ja siihen varataan aikaa. Ravintoloissa taas tulee usein vastaan jotain ihan ihme ällöyksiä. Sama luultavasti koskee myös ruoan valmistusta...
Heseltä olen kerran saanut lievän ruokamyrkytyksen, eka kerta 20 vuoteen. Noista kebabpaikoista pari kolme kertaa. Ja olen syönyt tosi paljon ulkona. Harmillista kun sairastuu, mutta aika harvinaista kuitenkin.
Vierailija kirjoitti:
Hesekäynnin jälkeen alkaa aina oksentaminen ja ripulointi.
Aina?
Menet siis uudelleen, vaikka sairastut joka kerta?
Vierailija kirjoitti:
Hesekäynnin jälkeen alkaa aina oksentaminen ja ripulointi.
Hittoako sitten menet sinne uudelleen!
Otan tietoisen riskin, vaikka kayn vahan paremmissa paikoissa.
Makissa ruoka on nyt muutenkin kemikaalikoktailia