Pitääkö teillä aina olla resepti, kun teette ruokaa?
Minusta ruoanlaitto on ruoanlaittoa vain ilman reseptiä. Jonkun uunin lämpötilan ja ajan voi netistä tarkistaa, mutta muuten pitää mielestäni käyttää omaa tajuntaa.
Kommentit (31)
Yleensä ei, teen vaan samoin kuin äiti.
En käytä koskaan reseptejä ruuanlaitossa, ellei kyseessä ole sitten jokin todella haastava tehtävä. Leivonnassa sen sijaan noudatan orjallisesti ohjeita, koska olen surkea leipoja.
Hyvin harvoin on resepti. Jos teen jotakin ensimmäistä kertaa, kuten vähän aikaa pikkelöityä punasipulia sekä coleslawia, katsoin sen verran reseptiä, että mitä kaikkea sinne laitetaan.
Käytän jos teen kokonaan uutta ruokalajia/raaka-ainetta. Esim kun keitin eka kerran polentaa tarkistin kyllä ohjeen.
Jos teen normaalia arkiruokaa tai muuten tuttua niin en. Ja tosiaan leipomisen reseptintarkkuudella pelotellaan ihan turhaan myös.
Ei ole, vaikka ehkä pitäisi. Vain silloin katson reseptiä, kun teen jotain sellaista, joka ei ole aivan tavallista arkiruokaa ja joka vaatii aika tarkan raaka-aineitten määrän ja työjärjestyksen.
Käytän reseptiä silloin jos teen jotain uutta. Enkä aina tee silloinkaan pilkulleen kuten ohjeessa sanotaan, sovellan oman maun ja kaappien sisällön mukaan.
Uuden ruuan tehdessäni (esim.siinä ainesosa joka ei tuttu) teen reseptin mukaan. Mulla paljon reseptejä paperilla. Niihin kirjoitan toisinaan muistiinpanoja seuraavaa kertaa varten, kuten "laita vähemmän suolaa" tai muuta. Leivonnaisia tehdessä katson aina reseptistä, kaiken varalta. Reseptin kohdalle voi tulla vaikka merkintä " käytä sen ja sen kokoista vuokaa".
Riippuu siitä, mitä teen. Tuttuja ruokia tai niiden sovelluksia teen ihan "näppituntumalta". Näitä on suurin osa tekemistäni ruoista. Jotain uusia teen reseptin mukaan tai soveltean reseptiä. Sitten on tiettyjä juttuja, mihin tarvitsen ohjeen (ennen kuin opin sen ulkoa), koska ainesosien suhde täytyy olla joku tietty, jotta ruoka onnistuu.
Jos teen jotain tuttua ruokaa tai ihan vaan väsään jotain syötävää kaapista löytyvistä aineksista ilman sen kummempaa ajatusta en käytä reseptiä. Jos teen jotain täysin uutta ruokaa tai jos mies on löytänyt jonkun kivan reseptin ja ostanut sen mukaan ainekset käytän reseptiä. Silloinkaan en kyllä noudata reseptiä kirjaimellisesti vaan muokkailen fiiliksen mukaan.
Vierailija kirjoitti:
En tee mitään ilman reseptiä.
Tarvitsetko oikeasti reseptin, jos teet vaikka makkarakeittoa, lihapullat tai jauhelihakastikkeen? Ihan vilpittömän uteliaana kysyn.
Vain leivonnaiset teen reseptillä. Ruuat, pullat, leivät teen näppituntumalla. Nestemäärät noin mittoja koska jauhojen määrä ei ole vakio muutenkaan.
Jos haluan tehdä jotain uutta ruokalajia, joka on mulle vieras, niin toki pitää olla. Useinkaan sitä ei tarvitse kovin montaa kertaa katsoa, mutta joissain jutuissa on hyvä saada mittasuhteet oikein. Esim. kun teen hummusta, katson ohjeen.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
En tee mitään ilman reseptiä.
Tarvitsetko oikeasti reseptin, jos teet vaikka makkarakeittoa, lihapullat tai jauhelihakastikkeen? Ihan vilpittömän uteliaana kysyn.
En tekisi mitään noista.
Kyllä käytän usein pohjana reseptejä, mutta mukailen sen mukaan, mitä kaapista löytyy ja tietty lisään mausteita, jos siltä tuntuu.
Leipoessa menen tarkemmin reseptin mukaan.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
En tee mitään ilman reseptiä.
Tarvitsetko oikeasti reseptin, jos teet vaikka makkarakeittoa, lihapullat tai jauhelihakastikkeen? Ihan vilpittömän uteliaana kysyn.
Kyllä. Makkarakeittoa en ole tehnyt ikinä, joten en tiedä mikä määrä siihen tulee mitäkin ja kuinka kauan pitää keittää. Lihapullien ainesosien määriä tai paistoaikaa tai -lämpötilaa en muista, teen niitä ehkä kerran vuodessa. Jauhelihakastiketta en muista tehneeni moneen vuoteen, joten siitäkään en tiedä mitä laitetaan ja kuinka paljon ja miten jauhoja paistetaan jne. Makaronilaatikon pystyn tekemään ilman reseptiä, mutta paistolämpötila pitää varmistaa jostain.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
En tee mitään ilman reseptiä.
Tarvitsetko oikeasti reseptin, jos teet vaikka makkarakeittoa, lihapullat tai jauhelihakastikkeen? Ihan vilpittömän uteliaana kysyn.
En tekisi mitään noista.
Ne oli vaan esimerkkejä tavallisista arkiruoista. Kerro joku esimerkki sinun tavallisesta nopeasta arkiruoastasi?
Jotain paistolämpötiloja saatan tarkistaa ohjeista. Normaalit suomalaiset keitot, laatikot ja kaalikääryleet sun muut menee rutiinilla. Maksalaatikon ja muut joulun ruuat katson reseptistä ja jotain uutta tietty jos joskus teen. Laittanut ruokaa aktiivisesti jo 13-vuotiaasta saakka eli yli 40 vuotta niin suurin osa jutuista menee ihan vanhasta muistista
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
En tee mitään ilman reseptiä.
Tarvitsetko oikeasti reseptin, jos teet vaikka makkarakeittoa, lihapullat tai jauhelihakastikkeen? Ihan vilpittömän uteliaana kysyn.
En tekisi mitään noista.
Ne oli vaan esimerkkejä tavallisista arkiruoista. Kerro joku esimerkki sinun tavallisesta nopeasta arkiruoastasi?
En tee mitään tiettyjä reseptejä jatkuvasti. Katson kaapista, mitä aineksia siellä on, googlaan tai etsin ruokakirjasta jonkin reseptin, joka sisältää näitä ruoka-aineita ja sovellan sitten sen pohjalta. Aina tulee vähän erilaista.
En yleensä käytä reseptejä, joskus jonkun yksittäisen asian saatan tehdä reseptin mukaan (linssu"tofu" tms) ainakin ekan kerran, kunnes olen sisäistänyt, mitä se on ja miten se kannattaa tehdä.
En myöskään leivo aina reseptin mukaan.