Tiedätkö googlaamatta miksi suolaa laiteaan pullataikinaan?
Kommentit (22)
Luulisin että antamaan hiukka makua.
Vai onko sillä jokin merkitys taikinan kohoamiseen tai muuhun leivontaan?
Suolahan on loppujen lopuksi mauste.
Aikojen alkuina ei suolaa edes ollut olemassa Suomessa.
Suola ja rankka suolaus auttaa myös elintarvikkeita säilymään paremmin.
Vierailija kirjoitti:
Suolaa laitetaan kaikkeen makeaan leivontaan. Tuo maut esiin.
Eipäs laitetakaan.
Suola tuo esille pullan muita makuja ja parantaa taikinan sitkoa.
En mä ole itseasiassa huomannut eroa, kun olen yleensä laittanut ja joku kerta unohtanut suolan käytän suolaa, mutta en ole ollenkaan varma miksi.
Vaikuttaa leipoutuvuuteen ja korostaa makeaa makua. Onko mennyt hukkaan kaikkien kokkausohjelmien katsominen? ;)
Tavan vuoksi. Suolattomista pullista tulee ihan yhtä hyviä, niin rakenteen kuin maun puolesta.
Jotkut ihmiset huomaavat jopa pannukakkua syödessään jos suola on siitä valmistusvaiheessa unohtunut. Kuulemma pannukakku maistuu silloin huonolta.
Itse en eroa huomaa. Eli ei, en tiedä miksi suolaa laitetaan tuollaisiin.
Vierailija kirjoitti:
Luulisin että antamaan hiukka makua.
Vai onko sillä jokin merkitys taikinan kohoamiseen tai muuhun leivontaan?
Suolahan on loppujen lopuksi mauste.
Aikojen alkuina ei suolaa edes ollut olemassa Suomessa.
Suola ja rankka suolaus auttaa myös elintarvikkeita säilymään paremmin.
Kohoamiseen ei hiivataikinassa tarvita kuin neste, jauhot ja sokeri/hunaja/vastaava.
Hmm.
Se lisätään hiivan ja sokerin jälkeen, jolloin pullista tulee parempia. Ehkä se hidastaa hiivan vaikutusta.
En ole varma mutta ohjaan olen mummolta oppinut.
Jännää on että suolaa laitetaan kuitenkin tosi vähän ja silti sillä on merkitystä. Niin ja sitkon ja maun vuoksi laitetaan.
Ap
Vierailija kirjoitti:
Hmm.
Se lisätään hiivan ja sokerin jälkeen, jolloin pullista tulee parempia. Ehkä se hidastaa hiivan vaikutusta.
En ole varma mutta ohjaan olen mummolta oppinut.
Mä olen aina käynnistänyt taikinan ensin pelkällä lämpimällä nesteellä, hiivalla, hunajalla ja pienellä määrällä jauhoja. Suolaa lisään vasta, kun puolet jauhoista on joukossa.
Vierailija kirjoitti:
Jännää on että suolaa laitetaan kuitenkin tosi vähän ja silti sillä on merkitystä. Niin ja sitkon ja maun vuoksi laitetaan.
Ap
Miksi kuvittelet, että vain paljolla määrällä olisi merkitystä? Tietyissä myrkyissä tippakin riittää ta''amaan välittömästi. Noin ääriesimerkkinä siitä, että ei se määrä aina ole olennainen.
tällä palstalla tuskin on edes lukion kemian suorittaineita. Mielenkiintoinen kysymys, nopeella googlauksella vain Meira kertoo asiasta, joskin pintapuolisesti.
Koska en itse leivo, en ole miettinyt. Mutta nyt haluan asiasta tietää enemmän!
Olisin vastannu että hiivan "ruuaksi"
Mä olen laittanut suolan aina juuri ennen kuin asetan taikinan kohoamaan. Tuli opiskelijavaihdossa opeteltua noin mm. patongin tekoa ja jotenkin se on tuntunut oikealta myös pullissa.
Vierailija kirjoitti:
Hmm.
Se lisätään hiivan ja sokerin jälkeen, jolloin pullista tulee parempia. Ehkä se hidastaa hiivan vaikutusta.
En ole varma mutta ohjaan olen mummolta oppinut.
Se laitetaan taikinaan vasta vaivauksen loppupuolella parantamaan sitkoa ja käsiteltävyyttä. Opetettiin 90-luvulla emäntäkoulussa.
Tietääkö WT yh:t mitä varten on ehkäisy?
Joskus muinoin äitini opetti leipomaan pullaa. Hän sanoi että suolaa pitää laittaa pieni määrä, ettei pullasta tule "veden" makuista.
Itse en ole huomannut mitään eroa, oli suolaa tai ei.
Vierailija kirjoitti:
Tietääkö WT yh:t mitä varten on ehkäisy?
Jotta voi huijata miestä kun väittää käyttävänsä ehkäisyä. Ja sitten tulee raskaaksi ja saa lapsen ja voi vaatia elatusmaksuja mieheltä.
Ehkäisyväline = miestenhuijausväline.
Sitä varten ei vielä ole tuotu markkinoille miesten ehkäisypillereitä, koska eihän yksikään mies siitä mitään hyötyisi jos se huijaisi naista sanomalla "mä käytän pilleireitä, joten sä et tule raskaaksi".
Suolaa laitetaan kaikkeen makeaan leivontaan. Tuo maut esiin.