Kalastaminen, miksi se maksaa ihmisille?Vesi maksaa?
Miten hyvin ihminen pärjäisi luonnonvaroilla ,jos valtio ei olisi ominut kaikkia vesistöjä. Mikä siinä on, kun ajattelee , että kun olemme kaikki ihmisiä ja mielestäni oikeutettuja kaikkeen luonnonantimiin ilman maksuja. Marjastaa saamme vielä, ilman maksuja ja sienestää.
Vedestä maksamme, no siinä kai makasaa vedenpuhistaminen. Olisiko kaikkiin taloyhtiöihin ja taloihin oma porakaivo parempi vaihtoehto? Kasvimaat taloyhtiöihinkin , jos niin haluaisivat. Olisi ruokaa tarjolla aina ja vettä ei tartteis puhdistella, kai, jos se porakaivosta tulisi.
Munat ostaisin tilallisilta suoraan ja lihan lihan syöjille, mutta nythän ollaan menemässä kasvisvoittoiseen ruokakulttuuriin päin, joka on todella hyvä asia.
Kommentit (69)
Ruotsissa on ilmaista kalastella ja kalaa myös nousee. Heittokalastus, pilkki, mato.
Tukholman saaristo Landsortista Aarholmaan on upea ja runsaskalainen paratiisi.
Suomessa salakalastan Saaristomerellä...
Jotenkin kommentistasi paistaa ettet ole ikinä tuottanut hippuakaan omasta ruostasi. Joku taloyhtiön kasvimaa, porakaivo, kanala ja omien vesien kalat kuulostaa kyllä tosi romanttiselta, mutta tajuatko miten paljon työtä tuossa on? Ei noihin marssita kuin supermarkettiin vain poimimaan se kurkku, paprika, munakoiso, kukkakaali, munakenno ja 1,5 kg fileerattua lohta, pari kertaa viikossa ja vuoden ympäri.
Joku keskimääräinen talonyhtiö on vaikka 40 ihmistä, jotka kaikki syövät ja tarvitsevat käyttövettä siis joka jumalan päivä. Joku pieni talonyhtiön kasvimaa ei todellakaan sormia napsauttamalla pieraise mitään vuorellista paprikoita mitä tuollainen ihmisjoukko voi syödä, esim. 40 paprikaa viikossa. Tai esim. 40 kiloa perunaa viikossa (=1 kg per naama per viikko = YKSI peruna per päivä) eli kahta tonnia perunaa vuodessa. Kahta tonnia! Plus salaatti, kurkku, munakoiso, kukkakaali, pavut, mansikat, mitä nyt ihmiset haluaisivatkaan.
En nyt jaksa edes aloittaa kasvimaan hoidosta ja kastelusta, tai joidenkin pihakanojen hoidosta. Pointtina siis että oikeasti syötäväksi kasvatettavan ruoan voluumi ja työmäärä on ihan eri kuin joku ikkunalaudan basilikaruukku jonka voi aina ostaa uuden jos hups unohtui kastella. Ja isolle ihmisjoukolle (esim. talonyhtiö) ruokamuonituksen voluumit on ihan uskomattomia ennen kuin niitä on itse joskus joutunut hoitamaan tai laskemaan vaikka jollekin partioleirille. Puhumattakaan että itse pitäisi vielä kasvattaa.
Vierailija kirjoitti:
Jotenkin kommentistasi paistaa ettet ole ikinä tuottanut hippuakaan omasta ruostasi. Joku taloyhtiön kasvimaa, porakaivo, kanala ja omien vesien kalat kuulostaa kyllä tosi romanttiselta, mutta tajuatko miten paljon työtä tuossa on? Ei noihin marssita kuin supermarkettiin vain poimimaan se kurkku, paprika, munakoiso, kukkakaali, munakenno ja 1,5 kg fileerattua lohta, pari kertaa viikossa ja vuoden ympäri.
Joku keskimääräinen talonyhtiö on vaikka 40 ihmistä, jotka kaikki syövät ja tarvitsevat käyttövettä siis joka jumalan päivä. Joku pieni talonyhtiön kasvimaa ei todellakaan sormia napsauttamalla pieraise mitään vuorellista paprikoita mitä tuollainen ihmisjoukko voi syödä, esim. 40 paprikaa viikossa. Tai esim. 40 kiloa perunaa viikossa (=1 kg per naama per viikko = YKSI peruna per päivä) eli kahta tonnia perunaa vuodessa. Kahta tonnia! Plus salaatti, kurkku, munakoiso, kukkakaali, pavut, mansikat, mitä nyt ihmiset haluaisivatkaan.
En nyt jaksa edes aloittaa kasvimaan hoidosta ja kastelusta, tai joidenkin pihakanojen hoidosta. Pointtina siis että oikeasti syötäväksi kasvatettavan ruoan voluumi ja työmäärä on ihan eri kuin joku ikkunalaudan basilikaruukku jonka voi aina ostaa uuden jos hups unohtui kastella. Ja isolle ihmisjoukolle (esim. talonyhtiö) ruokamuonituksen voluumit on ihan uskomattomia ennen kuin niitä on itse joskus joutunut hoitamaan tai laskemaan vaikka jollekin partioleirille. Puhumattakaan että itse pitäisi vielä kasvattaa.
Huomaa, ettei sulla hajuakaan miten yksinkertaista paprikan, tomaatin, kurkun kasvatus on saatikka perunoiden tai kanojen..
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Jotenkin kommentistasi paistaa ettet ole ikinä tuottanut hippuakaan omasta ruostasi. Joku taloyhtiön kasvimaa, porakaivo, kanala ja omien vesien kalat kuulostaa kyllä tosi romanttiselta, mutta tajuatko miten paljon työtä tuossa on? Ei noihin marssita kuin supermarkettiin vain poimimaan se kurkku, paprika, munakoiso, kukkakaali, munakenno ja 1,5 kg fileerattua lohta, pari kertaa viikossa ja vuoden ympäri.
Joku keskimääräinen talonyhtiö on vaikka 40 ihmistä, jotka kaikki syövät ja tarvitsevat käyttövettä siis joka jumalan päivä. Joku pieni talonyhtiön kasvimaa ei todellakaan sormia napsauttamalla pieraise mitään vuorellista paprikoita mitä tuollainen ihmisjoukko voi syödä, esim. 40 paprikaa viikossa. Tai esim. 40 kiloa perunaa viikossa (=1 kg per naama per viikko = YKSI peruna per päivä) eli kahta tonnia perunaa vuodessa. Kahta tonnia! Plus salaatti, kurkku, munakoiso, kukkakaali, pavut, mansikat, mitä nyt ihmiset haluaisivatkaan.
En nyt jaksa edes aloittaa kasvimaan hoidosta ja kastelusta, tai joidenkin pihakanojen hoidosta. Pointtina siis että oikeasti syötäväksi kasvatettavan ruoan voluumi ja työmäärä on ihan eri kuin joku ikkunalaudan basilikaruukku jonka voi aina ostaa uuden jos hups unohtui kastella. Ja isolle ihmisjoukolle (esim. talonyhtiö) ruokamuonituksen voluumit on ihan uskomattomia ennen kuin niitä on itse joskus joutunut hoitamaan tai laskemaan vaikka jollekin partioleirille. Puhumattakaan että itse pitäisi vielä kasvattaa.
Huomaa, ettei sulla hajuakaan miten yksinkertaista paprikan, tomaatin, kurkun kasvatus on saatikka perunoiden tai kanojen..
Minusta kasvatuspellon kyntämisessä, rikkaruohojen kitkemisessä, siementen kylvössä, hallakankaiden ees-taas hinkkaamisessa, rikkaruohojen kitkemisessä, kasvien tukikepittämisessä, rikkaruohojen kithemisessä, tomaatintaimien varkaiden poistossa, rikkaruohojen kitkemisessä, lannoittamisessa ja loputtomassa vedenkannossa ei ollut mitään hauskaa.
Kasvimaa on vain loputon likainen työleiri monta iltaa viikossa. Itselläni oli monta vuotta kaksi 10x10 metrin kasvimaata ja kasvihuone, näissä perunaa, papuja, mansikkaa, punajuurta, lanttua, porkkanaa, salaattia, tilliä, tomaattia, kurkkua ja muita viritelmiä. Ei kiitos enää ikinä! Ilolla ostan sen euron paprikan ettei tarvitse enää perC ruvella ja kädet sonnassa tuhrata kasvimaalla monta kertaa viikossa, siis huhtikuusta syyskuuhun.
Jonkun hassun kurkun tai tomaatin jaksan kyllä vielä kasvattaa kotona ruukussa. Yksinkertaistahan se kasvatus loppujen lopuksi on, mutta ruoan TUOTANTO ihan syötävissä määrin on ihan sieltä ja syvältä.
Ps. Meillä kanat ainakin laitettiin yöaitaukseen joka ilta ettei kettu tai haukka vie. Itse en ainakaan jaksa enää kanakopille ramppausta aamuin illoin tai siivota verisiä höyheniä pihalta. Ja muistaa ostaa kanojen ruokaa. Munia saa kaupasta.
Vierailija kirjoitti:
Jotenkin kommentistasi paistaa ettet ole ikinä tuottanut hippuakaan omasta ruostasi. Joku taloyhtiön kasvimaa, porakaivo, kanala ja omien vesien kalat kuulostaa kyllä tosi romanttiselta, mutta tajuatko miten paljon työtä tuossa on? Ei noihin marssita kuin supermarkettiin vain poimimaan se kurkku, paprika, munakoiso, kukkakaali, munakenno ja 1,5 kg fileerattua lohta, pari kertaa viikossa ja vuoden ympäri.
Joku keskimääräinen talonyhtiö on vaikka 40 ihmistä, jotka kaikki syövät ja tarvitsevat käyttövettä siis joka jumalan päivä. Joku pieni talonyhtiön kasvimaa ei todellakaan sormia napsauttamalla pieraise mitään vuorellista paprikoita mitä tuollainen ihmisjoukko voi syödä, esim. 40 paprikaa viikossa. Tai esim. 40 kiloa perunaa viikossa (=1 kg per naama per viikko = YKSI peruna per päivä) eli kahta tonnia perunaa vuodessa. Kahta tonnia! Plus salaatti, kurkku, munakoiso, kukkakaali, pavut, mansikat, mitä nyt ihmiset haluaisivatkaan.
En nyt jaksa edes aloittaa kasvimaan hoidosta ja kastelusta, tai joidenkin pihakanojen hoidosta. Pointtina siis että oikeasti syötäväksi kasvatettavan ruoan voluumi ja työmäärä on ihan eri kuin joku ikkunalaudan basilikaruukku jonka voi aina ostaa uuden jos hups unohtui kastella. Ja isolle ihmisjoukolle (esim. talonyhtiö) ruokamuonituksen voluumit on ihan uskomattomia ennen kuin niitä on itse joskus joutunut hoitamaan tai laskemaan vaikka jollekin partioleirille. Puhumattakaan että itse pitäisi vielä kasvattaa.
Anteeksi nyt vaan, mutta en kirjoittelisi noita ehdotuksia , jos en jotain asioista tietäisi. Ja tarkoitin , että jokainen hoitaa oman kasvimaansa omiin tarpeisiin. vapaaehtoistahan tuo olisi ja minä ainakin olisin valmis tuohon puuhaan ennemminkin makaisin perse homeessa teeveen ääressä.
Säästyisi rahaakin rutkasti ja tai ei ainakaan olisi puilla paljailla eikä tartteisi laskea senttejä, kun ruoka tulee omasta takaa.
Ja ei siellä kasvimaalla alituiseen tartte kyykkiä. Onhan sitä ennenvanhaankin näin eletty. Nyt nykyään valtio ahnehtii kaikessa. Sitten varakkaammat valittaa, kun heidän verorahoillaan työttömät ja sosiaalitukien piirissä olevat elävät heidän verorahoillaan.
Jos voittaisin niin paljon rahaa, että voisin rakennuttaa taloyhtiön, sinne tulisi porakaivo ja kasvimaat. Mitähän kunnan vesihuoltoyhtiö siihenkin sanoisi, jos tämä systeemi alkaisi yleistymäään?
Vierailija kirjoitti:
Kalastaminen maksaa, koska kalanhoito maksaa. Kalanhoidolla pidetään kalastusvedet kunnossa ja turvataan kalastusmahdollisuudet esim. istuttamalla kaloja takaisin alueille, joissa kalakannat ovat vähentyneet.
Miksei marjastamiselle ole laitettu samanalaisia maksuja joilla turvattaisiin metsien hoito, että myös marjastaminen jatkuisi.
Kannattaa onkia ja pilkkiä, niillä saa riittävät muonakalat, jos tarvitsee. Parempi otti, kuin jollain virvelillä vaikka.
Vierailija kirjoitti:
Ruotsissa on ilmaista kalastella ja kalaa myös nousee. Heittokalastus, pilkki, mato.
Tukholman saaristo Landsortista Aarholmaan on upea ja runsaskalainen paratiisi.
Suomessa salakalastan Saaristomerellä...
Kyllä Ruotsissakin tarvitaan kalastuslupa tietyissä paikoissa.
Siellä riippuu aivan siitä, millä välineellä kalastaa ja missä joessa tai millaisessa vesitössä kalastaa.
Sama juttu Norjassa, joka on tunnettu kalastusmaa myös turisteille.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kalastaminen maksaa, koska kalanhoito maksaa. Kalanhoidolla pidetään kalastusvedet kunnossa ja turvataan kalastusmahdollisuudet esim. istuttamalla kaloja takaisin alueille, joissa kalakannat ovat vähentyneet.
Miksei marjastamiselle ole laitettu samanalaisia maksuja joilla turvattaisiin metsien hoito, että myös marjastaminen jatkuisi.
Ai että ihmiset saataisiin metsiin sillä verukkeella, että kun joutuisivat siitä maksamaan??
Vierailija kirjoitti:
Kannattaa onkia ja pilkkiä, niillä saa riittävät muonakalat, jos tarvitsee. Parempi otti, kuin jollain virvelillä vaikka.
Maksaako se jotain? Jos ei niin saako onki ja pilkkiä missä vaan ilman lupia?
Vierailija kirjoitti:
Kalastaminen maksaa, koska kalanhoito maksaa. Kalanhoidolla pidetään kalastusvedet kunnossa ja turvataan kalastusmahdollisuudet esim. istuttamalla kaloja takaisin alueille, joissa kalakannat ovat vähentyneet.
99,9% Suomen vesistöjen kalakannoista ei hoideta mitenkään.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kalastaminen maksaa, koska kalanhoito maksaa. Kalanhoidolla pidetään kalastusvedet kunnossa ja turvataan kalastusmahdollisuudet esim. istuttamalla kaloja takaisin alueille, joissa kalakannat ovat vähentyneet.
Miksei marjastamiselle ole laitettu samanalaisia maksuja joilla turvattaisiin metsien hoito, että myös marjastaminen jatkuisi.
Kelle sinä sen maksun maksaisit. Sillä varsin usein sinä marjastat yksityisten ihmisten omistamissa metsissä.
Eivät kaikki edes tiedä, mikä metsä on valtion ja mikä ykstiyisen metsää.
Ja tuohan päälle ovat myös yhteismetsät, jotka omistaa tietty määrä metsänomistajia yhdessä.
Ei sitä kukaan pysty valvomaan, että milloin muka marjastaa valtioin metsässä ja milloin yksityisten omistamimassa metsässä.
Ja metsänhoitoa ei tehdä marjastamalla. Se on vaan jokamiehen oikeus.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kalastaminen maksaa, koska kalanhoito maksaa. Kalanhoidolla pidetään kalastusvedet kunnossa ja turvataan kalastusmahdollisuudet esim. istuttamalla kaloja takaisin alueille, joissa kalakannat ovat vähentyneet.
Miksei marjastamiselle ole laitettu samanalaisia maksuja joilla turvattaisiin metsien hoito, että myös marjastaminen jatkuisi.
Ai että ihmiset saataisiin metsiin sillä verukkeella, että kun joutuisivat siitä maksamaan??
Harrastus se on marjastaminenkin ja jotkut tykkää sitä tehdä, samalla tavalla kuin kalastaminenkin. Ei tavallinen kalastuksen harrastaja pääse voitolle mikäli kaikki vaadittavat luvat maksaa. Halvemmalla saisi kalat kaupasta.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kalastaminen maksaa, koska kalanhoito maksaa. Kalanhoidolla pidetään kalastusvedet kunnossa ja turvataan kalastusmahdollisuudet esim. istuttamalla kaloja takaisin alueille, joissa kalakannat ovat vähentyneet.
Miksei marjastamiselle ole laitettu samanalaisia maksuja joilla turvattaisiin metsien hoito, että myös marjastaminen jatkuisi.
Kelle sinä sen maksun maksaisit. Sillä varsin usein sinä marjastat yksityisten ihmisten omistamissa metsissä.
Eivät kaikki edes tiedä, mikä metsä on valtion ja mikä ykstiyisen metsää.
Ja tuohan päälle ovat myös yhteismetsät, jotka omistaa tietty määrä metsänomistajia yhdessä.
Ei sitä kukaan pysty valvomaan, että milloin muka marjastaa valtioin metsässä ja milloin yksityisten omistamimassa metsässä.
Ja metsänhoitoa ei tehdä marjastamalla. Se on vaan jokamiehen oikeus.
Eipä sitä moni tiedä, että mikä järven osa on minkäkin kalastuskunnan aluetta ja mistä talosta niitä lupia myydään. Samalla järvelläkin taitaa olla useampi kalastuskunta, joka haluaa myydä oman lupansa. Plus tietty valtakunnallinen kalastuksenhoitomaksu maksettava em. lisäksi.
Kalastuslupien takia ei viitsi kalastaa. Olisi ihan kiva harrastus mutta kun sääntösuomi estää senkin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kannattaa onkia ja pilkkiä, niillä saa riittävät muonakalat, jos tarvitsee. Parempi otti, kuin jollain virvelillä vaikka.
Maksaako se jotain? Jos ei niin saako onki ja pilkkiä missä vaan ilman lupia?
https://www.eraluvat.fi/kalastus/kalastonhoitomaksu.html kirjoitti:
Maksuvelvollisuus
Kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos on iältään 18–64-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä tai ravustaa.
Kalastonhoitomaksua ei tarvitse maksaa, jos vain onkii, pilkkii tai litkaa silakkaa yhtä vapaa käyttäen, tai on alle 18-vuotias tai jo täyttänyt 65 vuotta. Kalastonhoitomaksun saa kuitenkin maksaa tällöinkin – se on sijoitus luontoon.
En tiedä, onko jotain rajoitettuja alueita, esim Lapin lohijoet? Tietääkö joku asiasta?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Jotenkin kommentistasi paistaa ettet ole ikinä tuottanut hippuakaan omasta ruostasi. Joku taloyhtiön kasvimaa, porakaivo, kanala ja omien vesien kalat kuulostaa kyllä tosi romanttiselta, mutta tajuatko miten paljon työtä tuossa on? Ei noihin marssita kuin supermarkettiin vain poimimaan se kurkku, paprika, munakoiso, kukkakaali, munakenno ja 1,5 kg fileerattua lohta, pari kertaa viikossa ja vuoden ympäri.
Joku keskimääräinen talonyhtiö on vaikka 40 ihmistä, jotka kaikki syövät ja tarvitsevat käyttövettä siis joka jumalan päivä. Joku pieni talonyhtiön kasvimaa ei todellakaan sormia napsauttamalla pieraise mitään vuorellista paprikoita mitä tuollainen ihmisjoukko voi syödä, esim. 40 paprikaa viikossa. Tai esim. 40 kiloa perunaa viikossa (=1 kg per naama per viikko = YKSI peruna per päivä) eli kahta tonnia perunaa vuodessa. Kahta tonnia! Plus salaatti, kurkku, munakoiso, kukkakaali, pavut, mansikat, mitä nyt ihmiset haluaisivatkaan.
En nyt jaksa edes aloittaa kasvimaan hoidosta ja kastelusta, tai joidenkin pihakanojen hoidosta. Pointtina siis että oikeasti syötäväksi kasvatettavan ruoan voluumi ja työmäärä on ihan eri kuin joku ikkunalaudan basilikaruukku jonka voi aina ostaa uuden jos hups unohtui kastella. Ja isolle ihmisjoukolle (esim. talonyhtiö) ruokamuonituksen voluumit on ihan uskomattomia ennen kuin niitä on itse joskus joutunut hoitamaan tai laskemaan vaikka jollekin partioleirille. Puhumattakaan että itse pitäisi vielä kasvattaa.
Anteeksi nyt vaan, mutta en kirjoittelisi noita ehdotuksia , jos en jotain asioista tietäisi. Ja tarkoitin , että jokainen hoitaa oman kasvimaansa omiin tarpeisiin. vapaaehtoistahan tuo olisi ja minä ainakin olisin valmis tuohon puuhaan ennemminkin makaisin perse homeessa teeveen ääressä.
Säästyisi rahaakin rutkasti ja tai ei ainakaan olisi puilla paljailla eikä tartteisi laskea senttejä, kun ruoka tulee omasta takaa.
Ja ei siellä kasvimaalla alituiseen tartte kyykkiä. Onhan sitä ennenvanhaankin näin eletty. Nyt nykyään valtio ahnehtii kaikessa. Sitten varakkaammat valittaa, kun heidän verorahoillaan työttömät ja sosiaalitukien piirissä olevat elävät heidän verorahoillaan.
Jos voittaisin niin paljon rahaa, että voisin rakennuttaa taloyhtiön, sinne tulisi porakaivo ja kasvimaat. Mitähän kunnan vesihuoltoyhtiö siihenkin sanoisi, jos tämä systeemi alkaisi yleistymäään?
Sori, en ole ihan vakuuttunut asiantuntijuudestasi. Kuvauksesi perusteella tunnut odottavan että ilmainen ruoka vain ilmestyy lautaselle vuoden ympäri kun pihallasi on kasvimaa. Ikävää olla tällainen änkyrä, mutta jopa silloin "ennen vanhaan" ruoantuotanto oli ihan oikeaa työtä. Tunnut odottavan että kunhan vain avaat jonkun hassun nurmikon ja heität sinne pari siementä, niin maasta aukeaa ylitsepursuava runsaudensarvi joka ruokkii perheesi "omasta takaa" ja mitä tärkeimmin, täysin ilmaiseksi.
Tosiasiassa taidat kyllä aliarvioida mitä omavaraisuus ja oman ruoan tuottaminen vaatisi. Kasvimaan ja porakaivon lisäksi tarvitset ainakin lannoitteet (esim. komposti), säilytysvarastot (maakellari, varasto hilloille, säilykkeille jne.) ja kasvukausi on oikeasti jatkuvaa hinkkausta rikkaruohojen, tuholaisten ja sadonkorjuun kanssa. Ja kaikki taimien esikasvatukset ja hallankyttäykset vielä erikseen. Sekä kasvien sitominen, leikkaus ja harvennus.
Tuotteetkaan ei kaikki kypsy yhtä aikaa eli joudut suunnittelemaan mitä on ruokapyödässä huhti-toukokuussa kun useimmat kasvit on vasta siemen- tai esikasvatusvaiheessa, ja toisaalta mitä sitten teet loppukesän kesäkurpitsatsunamilla. Miten säilöt juurekset ja perunat talven ajaksi? Jaksatko käyttää vapaa-ajan säilykkeiden tekoon?
Kalastuksenkin kanssa tarvitset veneen, verkot ja katiskat, jos ihan syötäväksi kalaa haluat. Mato-ongella ja pilkillä sörkkiessä saattaa käydä perheelle nälkä.
Siinä on ihan syynsä miksi yhteiskunta ei jämähtänyt omavaraistalouteen. Sama miten romanttiselta kuulostaa hymistellä oman mansikkapellon reunalla. Harrastuksena ja pikku näpertelynä tietysti hyvää ajanvietettä, mutta on ihan harhaista olettaa että saa koko ruokahuoltonsa rullaamaan ilmaiseksi ihan sormia napsauttamalla. Omilta vanhemmilta tai heidän vanhemmiltaan voi löytyä omakohtaista kokemusta miten "helppoa" ja "kätevää" tuollainen omavaraisuus arkielämässä oli.
T. Tuo aikaisempi, ex-kasvimaanpitäjä ja nykyinen ikkunalautapuutarhuri
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kannattaa onkia ja pilkkiä, niillä saa riittävät muonakalat, jos tarvitsee. Parempi otti, kuin jollain virvelillä vaikka.
Maksaako se jotain? Jos ei niin saako onki ja pilkkiä missä vaan ilman lupia?
https://www.eraluvat.fi/kalastus/kalastonhoitomaksu.html kirjoitti:
Maksuvelvollisuus
Kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos on iältään 18–64-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä tai ravustaa.
Kalastonhoitomaksua ei tarvitse maksaa, jos vain onkii, pilkkii tai litkaa silakkaa yhtä vapaa käyttäen, tai on alle 18-vuotias tai jo täyttänyt 65 vuotta. Kalastonhoitomaksun saa kuitenkin maksaa tällöinkin – se on sijoitus luontoon.
Eikös sielä tarvitse palkata paikallinen opas mukaan. Ja tuo ikä koskee vain valtion kalastuksenhoitomaksua. Kalastuskunnilta on asianmukaiset luvat lunastettava.
En tiedä, onko jotain rajoitettuja alueita, esim Lapin lohijoet? Tietääkö joku asiasta?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kalastaminen maksaa, koska kalanhoito maksaa. Kalanhoidolla pidetään kalastusvedet kunnossa ja turvataan kalastusmahdollisuudet esim. istuttamalla kaloja takaisin alueille, joissa kalakannat ovat vähentyneet.
Miksei marjastamiselle ole laitettu samanalaisia maksuja joilla turvattaisiin metsien hoito, että myös marjastaminen jatkuisi.
Ai että ihmiset saataisiin metsiin sillä verukkeella, että kun joutuisivat siitä maksamaan??
Harrastus se on marjastaminenkin ja jotkut tykkää sitä tehdä, samalla tavalla kuin kalastaminenkin. Ei tavallinen kalastuksen harrastaja pääse voitolle mikäli kaikki vaadittavat luvat maksaa. Halvemmalla saisi kalat kaupasta.
En ymmärrä, mitä kaikkia lupia olet ostamassa. Eihän nyt edes saa kalastaa Tenolla lohia, mikä on todella kallista. Ei valtio omista kaikkia vesiä vaan nimenomaan vesialueen omistajan lupa tarvitaan.
Kun pyydät kalaa pilkillä tai mato-ongella, et tarvitse minkään valtakunnan lupaa. Jos laitat veteen katiskan tai verkon, maksat 45€/vuosi ja saat pyytää kalaa niin paljon kuin tahdot, kunhan sinulla on osuus yhteisiin vesiin tai maksat siitä pienen korvauksen.
Täältä löytyy tietoa:
Kalastaminen maksaa, koska kalanhoito maksaa. Kalanhoidolla pidetään kalastusvedet kunnossa ja turvataan kalastusmahdollisuudet esim. istuttamalla kaloja takaisin alueille, joissa kalakannat ovat vähentyneet.