Ruuan tekeminen festareilla ilman hygieniapassia?
Mitä sanoo laki? Poikani olisi menossa töihin ruokakojuun ilman hygieniapassia ja minusta tuo ei kuulosta ihan oikealta vai olenko ihan väärässä?
Kommentit (12)
Pitää olla, jos työskentelee vähintään kolme kuukautta työssä, jossa käsittelee helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Eli olet väärässä.
Elintarvikelaki: Elintarvikealan toimijan on kustannuksellaan huolehdittava siitä, että tämän lain nojalla ilmoitetussa tai hyväksytyssä elintarvikehuoneistossa työskentelevällä, pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita käsittelevällä henkilöllä on elintarvikehygieenistä osaamista osoittava Elintarviketurvallisuusviraston hyväksymän mallin mukainen todistus (osaamistodistus), jos hän on työskennellyt pakkaamattomien helposti pilaantuvien elintarvikkeiden käsittelyä edellyttävissä tehtävissä yhdessä tai useammassa elintarvikehuoneistossa yhteensä vähintään kolme kuukautta.
Voidaan silti vaatia vaikka olisi alle 3kk työsuhde. Viime kädessä festaripaikkakunnan terveystarkastaja päättää mitä edellytetään että koju saa myyntiluvan.
Onhan tuota makkaranmyyjää joka tapahtumassa, urheilevien lasten vanhempia usein. Arvaa onko kaikilla hygieniapassit?
Ärsyttää näin off topic kaiken maailman hygieniapassit ja tuliterveyskortit. Olis muuten asiat paremmin Suomen taloudessa, jos ei joka saatanan hilavitkutukseen tarvis olla jotain läpyskää joka maksaa satasen. Ei mulla muuta.
[quote author="Vierailija" time="26.06.2015 klo 21:29"]Onhan tuota makkaranmyyjää joka tapahtumassa, urheilevien lasten vanhempia usein. Arvaa onko kaikilla hygieniapassit?
[/quote]
Tekee siis siellä ihan ruokaa, ei paista makkaraa.. ap
No mites nää ravintolapäivät on hoidettu? Kuka tahansa saa myydä mitä tahansa ruokaa.
[quote author="Vierailija" time="26.06.2015 klo 21:36"][quote author="Vierailija" time="26.06.2015 klo 21:29"]Onhan tuota makkaranmyyjää joka tapahtumassa, urheilevien lasten vanhempia usein. Arvaa onko kaikilla hygieniapassit?
[/quote]
Tekee siis siellä ihan ruokaa, ei paista makkaraa.. ap
[/quote]
Kyllä.siinäkin jotain hygieniasta täytyy tietää vaikka vain paistaa ruokaa. Tuskin söisit likaisilla käsillä hipelöityä makkaraa joka on tippunut matkan varrella maahan.
[quote author="Vierailija" time="26.06.2015 klo 21:39"]
[quote author="Vierailija" time="26.06.2015 klo 21:36"][quote author="Vierailija" time="26.06.2015 klo 21:29"]Onhan tuota makkaranmyyjää joka tapahtumassa, urheilevien lasten vanhempia usein. Arvaa onko kaikilla hygieniapassit? [/quote] Tekee siis siellä ihan ruokaa, ei paista makkaraa.. ap [/quote] Kyllä.siinäkin jotain hygieniasta täytyy tietää vaikka vain paistaa ruokaa. Tuskin söisit likaisilla käsillä hipelöityä makkaraa joka on tippunut matkan varrella maahan.
[/quote]
Hygieniapassi ei ole mikään tae hygieniasta. Olen ihan samaa 6:n kanssa, Suomessa on keksitty aivan liikaa kaiken maailman passeja ja kortteja, joiden suorittaminen (€€€!) on itseisarvo. Hygieniapassikin on "toistaiseksi voimassa", ei mikään varmista että sen suorittaneet mitään tietävät tai osaavat. Testikin on ihan lapsellinen kompakysymyksineen. Mutta pian toki keksitään kerran vuodessa uusittava pakollinen hygieniapassi jokaiselle makkaramyyjälle.
Maalaisjärkipassi voisi olla kova juttu.
Kyllähän maalaisjärki sanoo, ettei likaisilla käsillä tehdä ruokaa ja jos jotain tippuu lattialle/maahan, se menee roskikseen/pesuun. Hygieniapassissa oli monia todella turhia juttuja (bakteerien ja mikrobien nimiä ja ominaisuuksia jne), mutta siellä tärkeitä tietoja ovat muunmuassa lämpötilat, joilla on suuri vaikutus ruokien säilyvyyteen. Suoritin itse hygienia-passin aikaa sitten, enkä kuollaksenikaan muista mitä siinä käytiinkään tarkasti läpi. Kuitenkin OLENNAINEN on mielessä: Missä lämpötilassa kylmät/lämpimät ruuat säilyy/tarjotaan, missä suurimmat riskit ruuankäsittelyssä on, minkä elintarvikkeiden kanssa pitää olla ekstra-tarkkana... En varmana pääsisi nyt koetta läpi, mutta aloitin elintarvikkeiden kanssa työskentelyn melkein heti passin suorittamisen jälkeen, joten opituista asioista tuli rutiinia minulle. Työpaikkaa vaihtaessa osaan omalla järjellä työskennellä hygieenisesti ja turvallisesti, sillä oikeat työtavat ovat iskostuneet selkärankaani.
Riittää, että myyntipisteestä vastaavalla henkilöllä on hygieniapassi. Tilapäistyövoimalla sellaista ei välttämättä tarvitse olla.
Tietääkö kukaan paremmin? :) ap