raskaus ja raaka kala
Ystäväni kertoi, että hänen siskonsa on todella huolissaan kun oli käsitellyt raakaa kalaa ja vahingossa käyttänyt pesemättä kättänsä suussaan. Oli kuulemma huuhdellut suunsa tämän jälkeen. Hän on vieläpä raskaana. Kuulostaa minusta aika huvittavalle jutulle mutta jos tosiaan on totta niin onko tuosta jotain vaaraa?
Kommentit (23)
Joo tottahan tuokin on. Mutta kyllähän raa'assa kalassa riskinsä on.
Ap
[quote author="Vierailija" time="20.06.2015 klo 10:09"]
Kun nykyisiä raskausruokarajoitteita lukee, niin kyllä ihmettelee miten tässä maassa on suuret ikäluokat saatu pysymään aikanaan hengissä, ja edes syntymään terveinä. Kyllä silloin maalla syötiin kalaa, paljon ja hygienian tasokin oli mitä oli, kun ei ollut joka mökissä vesijohtoja.
[/quote]
Ei edes 90-luvulla ollut juurikaan mitään ohjeita. En ole koskaan kuullut omakohtaisesti, että jollain olisi mitään sattunut. Terveitä lapsia on itselläni ja koko tuttavapiirissä.
Nyt on lähes joka toinen ruoka-aine kiellettyä... johan tuossa luulisi sikiön ravinnonsaannin kärsivän, jos niitä kaikkia noudattaa.
Alkoholikin oli sallittua pienissä määrissä käytettynä. Nykyään siinäkin on nollatoleranssi, jolle ei ole mitään tutkimuksellista perustetta.
[quote author="Vierailija" time="20.06.2015 klo 10:09"]
Kun nykyisiä raskausruokarajoitteita lukee, niin kyllä ihmettelee miten tässä maassa on suuret ikäluokat saatu pysymään aikanaan hengissä, ja edes syntymään terveinä. Kyllä silloin maalla syötiin kalaa, paljon ja hygienian tasokin oli mitä oli, kun ei ollut joka mökissä vesijohtoja.
[/quote]
Jostain syystä nuo ruokarajoitteet ovat kuitenkin käytössä. Olisko siitä, että niiden todetaan aiheuttavan riskejä sikiölle? Maailma on muuttunut paljon muutenkin siitä ajasta, kun suuret ikäluokat saivat alkunsa. Silloin raskauden seuranta oli muutenkin vähäistä, ja raskauden seurannan vähäisyyden vaikutuksia voi tarkastella vertailemalla esim. Suomen ja USA:n äiti- ja imeväiskuolleisuuden tilastoja keskenään.
Noudatan liikenteessäkin turvallisuussuosituksia (nopeusrajoitukset, turvavyöt ja -istuimet, erityinen varovaisuus tiettyinä riskiaikoina, ei painavia esineitä irrallaan ohjaamossa), koska riskien ottaminen ei vain kiinnosta.
No joo sitä minäkin. Ja kun eihän hän nyt kuitenkaan sitä kalaa syönyt tässä ole niin ei varmaan mitään vaaraa ole vai?
Ap
[quote author="Vierailija" time="20.06.2015 klo 10:14"]
[quote author="Vierailija" time="20.06.2015 klo 10:09"]
Kun nykyisiä raskausruokarajoitteita lukee, niin kyllä ihmettelee miten tässä maassa on suuret ikäluokat saatu pysymään aikanaan hengissä, ja edes syntymään terveinä. Kyllä silloin maalla syötiin kalaa, paljon ja hygienian tasokin oli mitä oli, kun ei ollut joka mökissä vesijohtoja.
[/quote]
Ei edes 90-luvulla ollut juurikaan mitään ohjeita. En ole koskaan kuullut omakohtaisesti, että jollain olisi mitään sattunut. Terveitä lapsia on itselläni ja koko tuttavapiirissä.
Nyt on lähes joka toinen ruoka-aine kiellettyä... johan tuossa luulisi sikiön ravinnonsaannin kärsivän, jos niitä kaikkia noudattaa.
Alkoholikin oli sallittua pienissä määrissä käytettynä. Nykyään siinäkin on nollatoleranssi, jolle ei ole mitään tutkimuksellista perustetta.
[/quote]
Joka toinen? Ei mitään tutkimuksellista perustaa? Aika... paksuja väitteitä.
Noh, esim. Ranskassa lääkärit sanovat raskaana oleville naisille, että jos mieli tekee sushia, niin syö sitä, mutta valitse hyvä ravintola. En tosin tiedä, kuinka paljon Suomen ja Ranskan imeväiskuolleisuustilastoissa on eroa.
No käsittääkseni riskin raa'an kalan kohdalla aiheuttavat lähinnä vakuumipakatut tuotteet, itse tuoreena graavattua voi esim. aika huoletta syödä. Neuvolassa yksinkertaistaen kieltävät kaiken raa'an kalan, ihan jotta ohjeet olisivat yksinkertaisemmat noudattaa.
[quote author="Vierailija" time="20.06.2015 klo 10:33"]No käsittääkseni riskin raa'an kalan kohdalla aiheuttavat lähinnä vakuumipakatut tuotteet, itse tuoreena graavattua voi esim. aika huoletta syödä. Neuvolassa yksinkertaistaen kieltävät kaiken raa'an kalan, ihan jotta ohjeet olisivat yksinkertaisemmat noudattaa.
[/quote]
Lisään vielä, että vakuumipakattuja kalatuotteita ei pahemmin ennen vanhaan ollut, eikä Suomessa muutenkaan juuri syöty mitään pehmeitä pastoröimattomia juustoja. Turha kieltää sellaista mitä ei ole.
[quote author="Vierailija" time="20.06.2015 klo 10:33"]
No käsittääkseni riskin raa'an kalan kohdalla aiheuttavat lähinnä vakuumipakatut tuotteet, itse tuoreena graavattua voi esim. aika huoletta syödä. Neuvolassa yksinkertaistaen kieltävät kaiken raa'an kalan, ihan jotta ohjeet olisivat yksinkertaisemmat noudattaa.
[/quote]
Näin mullekin lääkäri sanoi viitisen vuotta sitten. Ja tietysti nyt on itsestään selvää, ettei graavattua järvikalaa tule syödä vaikka ei olisikaan raskaana.
Kyllä itse ainakin huoletta söin raakaa kalaa raskausaikana. Kalastetaan paljon itse (merestä) joten kala oli ainakin takuuvarmasti tuoretta.
Listeria voi aiheuttaa keskenmenon, siksi suositellaan vain kypsää kalaa.
Tästäkin keskustelusta huomaa, että moni ei edes tunne virallisia suosituksia, mutta silti kertoo niistä mielipiteensä ja jopa moittii niiden tiukkuutta. "Raakaa kalaa" tai sushia ei ole kielletty suomalaisissa suosituksissa, ei myöskään suositella listerian takia kategorisesti "vain kypsää kalaa".
Jos tutustuisi virallisiin suosituksiin, huomaisi helposti, että "lähes joka toinen ruoka-aine" ei ole kiellettyä raskausaikana. Raa'an kalan suhteen virallisesti ei suositella raskausaikana syötävän vakuumi tms. pakattuja graavi- tai kylmäsavukaloja. Esim. itsegraavatun kalan syöntiä ei ole suosituksissa rajoitettu, vaikka moni niin väittääkin.
Mitäköhän hän kuvitteli sen suun huuhtelemisen auttavan? Jos siinä kalassa sikiölle haitallinen bakteeri oli, niin ei se huuhtelu siinä enää mitään auta.
Minä hain nyt juhannukseksi kalaa ja kolmessa eri kaupassa/kauppiaalla piti käydä ennen kuin tiskiltä ostettu kala EI ollut alunperin vakuumipakattua. Kysymättä en olisi saanut sitä tietää ja yksi oli hyvin närkästynyt kysymyksistäni.
Kyseinen kala ei kuulemma ollut vakuumipakattua, vaan ollut pakastimessa ja sulatettua.
Ap
Ja jatkan että en tiedä mitä on ajatellut suuta huuhdellessaan. Varmaan säikähdyksissään tehnyt niin.
Ap
Vai että "ystävän sisko"... No joo, ihmettelen kyllä, että kenelle tulee mieleen nuolla pesemättömiä käsiä raa'an kalan käsittelyn jälkeen. Mutta ihmisten hygieniakäsitykset ja -tottumukset tuntuvat olevan kyllä muutenkin niin outoja ja puuttellisia, että ei pitäisi yllättyä enää mistään.
Jos on niin helvetin vaikeaa karsia ruokavaliosta 9 kk ajaksi jotain ruoka-aineita, niin kannattaako sitä lasta edes synnyttää? En ymmärrä miksi niitä rajoituksia vähätellään
Sormien nuolaisusta jää altistus niin vähäiseksi että vaaraa ei ole. Pieniä määriä listeriaa esiintyy niin laajalti että siltä on mahdoton välttyä. Joten kaikki ok.
[quote author="Vierailija" time="20.06.2015 klo 10:14"][quote author="Vierailija" time="20.06.2015 klo 10:09"]
Kun nykyisiä raskausruokarajoitteita lukee, niin kyllä ihmettelee miten tässä maassa on suuret ikäluokat saatu pysymään aikanaan hengissä, ja edes syntymään terveinä. Kyllä silloin maalla syötiin kalaa, paljon ja hygienian tasokin oli mitä oli, kun ei ollut joka mökissä vesijohtoja.
[/quote]
Ei edes 90-luvulla ollut juurikaan mitään ohjeita. En ole koskaan kuullut omakohtaisesti, että jollain olisi mitään sattunut. Terveitä lapsia on itselläni ja koko tuttavapiirissä.
Nyt on lähes joka toinen ruoka-aine kiellettyä... johan tuossa luulisi sikiön ravinnonsaannin kärsivän, jos niitä kaikkia noudattaa.
Alkoholikin oli sallittua pienissä määrissä käytettynä. Nykyään siinäkin on nollatoleranssi, jolle ei ole mitään tutkimuksellista perustetta.
[/quote]
Se nollatoleranssi alkoholiin taitaa olla enemmänkin sitä, että ei tiedetä mikä määrä on turvallinen niin varalta suositellaan ettei juo ollenkaan. Kyllähän kaikki tietää, että ei oieni määrä mitään aiheuta, mutta kukaan ei tiedä sitä että mikä se on se raha kuinka pieni määrä.
Hah itse olen samaa ikäluokkaa talidomi-lasten kanssa. En nyt vaan silti jaksa uskoa että ennen tehtiin kaikki väärin ja juuri nyt tiedetään mikä on parasta. Sitenhän nekin ajattelivat jotka uutta raskauspahoinvointi lääkettä Talidomia suosittelivat ja söivät.
Yhdelle sukulaisnaiselle lääkäri määräsi 70-luvulla konjakkia raskauden takia, sai vielä lääkekonjakkia reseptillä. Tyttökaverini joka ei teininä polttanut, alkoi polttaa kun tuli raskaaksi. Oli muuten ammatiltaan kätilö ja tiesi että tupakoivien lapset syntyvät pienempinä, koska oli ammattilainen itse ei halunnut itseään repiä rikki synnytyksessä turhan takia.
Kun nykyisiä raskausruokarajoitteita lukee, niin kyllä ihmettelee miten tässä maassa on suuret ikäluokat saatu pysymään aikanaan hengissä, ja edes syntymään terveinä. Kyllä silloin maalla syötiin kalaa, paljon ja hygienian tasokin oli mitä oli, kun ei ollut joka mökissä vesijohtoja.