Miksi sairaalassa syötetään potilaille vanukkaita?
Mun kaveri kertoi, kun hän oli ollut viikon sairaalapotilaana, siellä oli aina tuotu jälkkäriksi vanukasta.
Siitä hänelle oli jäänyt mielikuva, että vanukas olisi terveellistä kun kerran "ammattilaisetkin" niitä päivittäin tarjoaa.
Tää tuli vaan ilmi kun mä ihmettelin sitä, että miten heillä pienikin lapsi syö joka välissä vanukasta. Sellaista sokeripommia. Eihän asia mulle sinänsä mitenkään kuulu. Mutta ihmetytti vaan. Ö_ö
Kommentit (8)
Helppo syödä. Toipuessa energiaa tarvitaan enemmän kuin normaalitilanteessa
Toipuva ihminen tarvitsee paljon energiaa. Ne ovat hirveitä sokeripommeja ne sairaalan vanukkaat (pahempia siis kuin mitä kaupasta saa) mutta se on tarkoituskin.
Plus että ne ovat helppoja nieltäviä kenelle tahansa potilaalle.
Helppoa syötävää, paljon energiaa, maistuu usein vähän heikommassakin kunnossa olevalle, toisin kuin kasvissosekeitto tai muu ruokaruoka. Kyllä se tavallinen terveellinen ruoka maistuu ja uppoaa, kun jaksaa syödä.
Aa, okei. Ite ihmettelin, että miksei vaikka jogurttia syötetä vanukkaiden sijasta? Yhtä helppo syödä ja terveellisempi vaihtoehtohan se olisi. Ap
Toivottavasti terveysteroristit eivät nyt ota sairaaloita silmätikuksi, kun siellä ne taitaa olla jo omasta takaa. Kun siellä on jotain hyvää, se saadaan äkkiä pois.
Tavallisten vanukkaiden lisäksi sairaalaoissa on tarjolla erityisiä ravintolisävanukkaita. Nämä vanukkaat näyttää ja maistuukin aika lailla tavalliselta, mutta ne sisältävät extrapaljon energiaa ja proteiinia, sekä tavallista enemmän vitaminnejä ja kivennäisaineita eli yksi vanukas voi sisältää saman verran ravintoa, kuin lautasellinen keittoa.
Lisäksi tavallinenkin (samoin kuin erikoisvanukas) vanukas on helppoa niellä ja helppoa syödä myös puolimakaavassa asennossa. Myös jugurtteja tarjoillaan sairaalaoissa paljon toipilaille, mutta ne ovat vaikeampia syödä puolimakuultaan ja pienetkin marjanpalat ja muut sattumat voi olla nielemisvaikeuksiselle liikaa.
Sairaalssa on eri osastoille erilaisia ruokalistoja. Eli akuutti- ja toipilasosastoilla ruuassa huomioidaan suurempi energian ja proteiinin tarve. Kun taas kroonikko ja muilla sellaisilla osastoilla, joiden potilailla ei ole ravinnollisia erityistarpeita tarjotaan tavallista, ravintonoirmien mukaista ruokaa. Lisäksi potilaalle voidaan tilata erityinen hänen tarpeitaan vastaava ruoka (esim. allergian mukainen ruoka tai kihtipotilaan ruokavalioon perustuva ruoka).
Perusruuan lisäksi useimmilla osastoilla on extra-ruokaa varattuna niille potilaille, joille tavallinen ruoka ei maistu tai jotka tarvtsevat ylimääräisiä välipaloja tai jotka eivät pysty syömään samassa aikataulussa kuin muut esim. tutkimustensa aikataulun vuoksi.
Paljon energiaa sisältää, edistää pikaisra paranemista mutta ei sinänsä kuulu ihan jokapäiväiseen ruokavalioon terveelle.