uskaltaako vielä syödä lohta, viim. käyttöpäivä 21.5
Jos valmistan sen uunissa nyt aamulla? Nälkä enkä raaskisi heittää pois.
Kommentit (12)
Haistat/maistat varmasti jos on pilalla, joten uuniin vaan.
Ruuasta haistaa onko se kunnossa. Päivämäärä ei sitä päätä
Näyttää ja haisee normaalille. Ostan usein -30% lohia ja olen aina ennen paistanut viimeistään viimeisenä käyttöpäivänä, mutta nyt unohdin. No, katson mitä käy. ap
Lohi alkaa haisemaan pahalle jos sen paistaa pilaantuneena, jos tule epämääräinen pumpan haju uunista niin en kehota syömään!
On jo vanha. Mä valitsen aina mahdollisimman tuoretta kalaa.mausta huomaa jos on ollut pitkään kaupassa .hyi
Hajusta tiedät onko pilalla, et päivämäärästä. Kalaan pätee sama kuin lihaankin; hyvä raakakypsytys takaa ruuan maukkauden ja mureuden! Moni pitää jostain käsittämättömästä syystä vastapyydettyä kalaa aina poikkeuksetta parhaana, vaikka jonkun aikaa jääkapissa ollut on helpompi valmistaa, kun ei käperry pannulla. Muutenkin maut tiivistyy ja rakenne/suutuntuma paranee.
[quote author="Vierailija" time="23.05.2015 klo 07:26"]Hajusta tiedät onko pilalla, et päivämäärästä. Kalaan pätee sama kuin lihaankin; hyvä raakakypsytys takaa ruuan maukkauden ja mureuden! Moni pitää jostain käsittämättömästä syystä vastapyydettyä kalaa aina poikkeuksetta parhaana, vaikka jonkun aikaa jääkapissa ollut on helpompi valmistaa, kun ei käperry pannulla. Muutenkin maut tiivistyy ja rakenne/suutuntuma paranee.
[/quote]
Jatkan vielä se verran, että kalastusvaelluksilla tapanani on aina säilyttää kalaa 1-2 vrk kierrolla teltan liepeiden alla tai rinkassa, mikäli saalista on riittävästi eikä tarvitse pyyntituoreeseen sortua. Tämä pätee punalihaisille, vaaleat kalat harjus ja siika pilaantuvat nopeammin! T. Kalamies
Vanhan ruuan syömistä rajoittaa se, että ruoka voi mennä pilalle - kahdellakin eri tavalla. Ruuassa on ensinnäkin pilaajabakteereja. Kun ne lisääntyvät ruuassa, se alkaa ennen pitkää haista ja maistua pahalle. Pilaajabakteerit eivät ainakaan alkuvaiheessa ole terveydelle vaarallisia. Ne tekevät kuitenkin ruuan sen verran vastenmieliseksi, että harva viitsii sitä syödä.
Varsinaisen terveysvaaran aiheuttavat aivan toiset bakteerit. Niitä kutsutaan taudinaiheuttajiksi. Tavallisimpia taudinaiheuttajia ovat esimerkiksi salmonella, campylobakteerit ja listeria, mutta niitä on muitakin.
Taudinaiheuttaja voi olla jo eläimessä valmiina, se voi livahtaa ruokaan teurastamolla tai kalanjalostuslaitoksella tai kotikeittiössä. Jos näin käy, seurauksena saatta olla ruokamyrkytys. Jotkut bakteerit aiheuttavat terveyshaittaa jo hyvin pieninä määrinä, joten tuoreestakin ruuasta voi ruokamyrkytyksen saada. Bakteerit voivat myös lisääntyä ruuan säilytyksen aikana ja aiheuttaa myrkytyksen myöhemmin, kun niitä on ruuassa suuria määriä.
Sekin täytyy muistaa, että listeriaa tai muitakaan taudinaiheuttajia ei voi haistaa, maistaa eikä nähdä.
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/03/27/vanhaakin-ruokaa-voi-syoda
Eli vaikka hajun perusteella olisikin "pilalla", mitä sitä suotta haaskaamaan, kitaan vaan.
Lohi oli tosi maukasta. Toivottavasti ei ollut mitään taudinaiheuttajia :) ap
[quote author="Vierailija" time="23.05.2015 klo 06:13"]
Jos valmistan sen uunissa nyt aamulla? Nälkä enkä raaskisi heittää pois.
[/quote]
jos on ollut jääkaapissa niin mikä ettei.
uusavuttomuus iskee... jos ei haise niin valmista pois
Minä en käyttäisi.