Onko hiivauute (a.k.a. arominvahvenne a.k.a. natriumglutamaatti) mielestänne "luontainen aromi" ?
Ruissipsipussissa lukee isolla" VAIN LUONTAISIA AROMEJA", mutta ainesosissa mainitaan hiivauute.
No nyt joku heti sanoo, että onhan natriumglutamaattia tomaateissakin. Joo, mutta jos sitä lisätään lisäaineena arominvahvistustarkoituksessa, voiko tällöin sanoa, että "vain luontaisia aromeja" ?
Kommentit (22)
Vierailija kirjoitti:
Voi sanoa.
Perustelut?
"Natriumglutamaattia on joissakin ruoka-aineissa luonnostaan, ja lisäaineena sitä on käytetty yli sata vuotta[2]. Luontaisesti natriumglutamaattia esiintyy esimerkiksi maitovalmisteissa, lihassa, sienissä, tomaateissa sekä monissa runsasproteiinisissa elintarvikkeissa.[3]"
Esiintyy luontaisesti elintarvikkeissa, joten on luontainen aromi.
Vierailija kirjoitti:
Mitä tarkoittaa a.k.a?
Also known as eli tunnetaan myös nimellä
Vierailija kirjoitti:
"Natriumglutamaattia on joissakin ruoka-aineissa luonnostaan, ja lisäaineena sitä on käytetty yli sata vuotta[2]. Luontaisesti natriumglutamaattia esiintyy esimerkiksi maitovalmisteissa, lihassa, sienissä, tomaateissa sekä monissa runsasproteiinisissa elintarvikkeissa.[3]"
Esiintyy luontaisesti elintarvikkeissa, joten on luontainen aromi.
Luepa aloituksen kaksi viimeistä riviä vielä ihan ajatuksella läpi.
Lain mukaan voi, kun se hiivauute on tehty uuttamalla hiivasta proteiinia. Eli prosessi on erilainen ja näin ollen tuotetta voi kutsua luontaiseksi aromiksi.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
"Natriumglutamaattia on joissakin ruoka-aineissa luonnostaan, ja lisäaineena sitä on käytetty yli sata vuotta[2]. Luontaisesti natriumglutamaattia esiintyy esimerkiksi maitovalmisteissa, lihassa, sienissä, tomaateissa sekä monissa runsasproteiinisissa elintarvikkeissa.[3]"
Esiintyy luontaisesti elintarvikkeissa, joten on luontainen aromi.
Luepa aloituksen kaksi viimeistä riviä vielä ihan ajatuksella läpi.
Se, että sitä lisätään elintarvikkeeeseen ei tarkoita etteikö se olisi luontainen.
Luontainen tarkoittaa että sitä esiintyy ruoassa luontaisesti mutta on valmistettu kemiallisesti. Ei ole siis kemiantehtaassa keksitty yhdiste. Esim. vanilliini on luontainen aromi, koska sitä esiintyy vaniljakasvissa vaikka se tehdään kemiallisesti. Luonnollinen aromi on uutettu esim. jostain kasvista.
Vierailija kirjoitti:
Luontainen tarkoittaa että sitä esiintyy ruoassa luontaisesti mutta on valmistettu kemiallisesti. Ei ole siis kemiantehtaassa keksitty yhdiste. Esim. vanilliini on luontainen aromi, koska sitä esiintyy vaniljakasvissa vaikka se tehdään kemiallisesti. Luonnollinen aromi on uutettu esim. jostain kasvista.
Ei vanilliini ole kuitenkaan täysin sama. Se on hyvin lähellä aitoa vaniljaa, mutta kuitenkin keinotekoinen. Aidon vaniljan maku ei tule yksinomaan vanilliinista.
En kyllä käyttäisi jos tuoteluettelossa lukee hiivauute tai jokin muu E600 sarjan aromivahvenne
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mitä tarkoittaa a.k.a?
Also known as eli tunnetaan myös nimellä
Suomeksi?
t.m.n.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mitä tarkoittaa a.k.a?
Also known as eli tunnetaan myös nimellä
Suomeksi?
Olisiko so. suunnilleen sama kuin a.k.a. ?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mitä tarkoittaa a.k.a?
Also known as eli tunnetaan myös nimellä
Suomeksi?
Olisiko so. suunnilleen sama kuin a.k.a. ?
a.k.a. so. so.
😊
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Luontainen tarkoittaa että sitä esiintyy ruoassa luontaisesti mutta on valmistettu kemiallisesti. Ei ole siis kemiantehtaassa keksitty yhdiste. Esim. vanilliini on luontainen aromi, koska sitä esiintyy vaniljakasvissa vaikka se tehdään kemiallisesti. Luonnollinen aromi on uutettu esim. jostain kasvista.
Ei vanilliini ole kuitenkaan täysin sama. Se on hyvin lähellä aitoa vaniljaa, mutta kuitenkin keinotekoinen. Aidon vaniljan maku ei tule yksinomaan vanilliinista.
Ei vanilliinin väitetäkään maistuvan vaniljalta, mutta sitä voidaan kutsua luontaiseksi aromiksi koska sitä on vaniljassa. Vaniljan makuun vaikuttaa monet muutkin yhdisteet.
Ntriumglutamaatin vastustus alkoi kun se oli vielä USAssa patentin alainen valmiste. Kilpailevan tuotteen valmistaja yritti huhumyllyllä pilata ng:n valmistajan maineen. Joutui käräjille ja meni konkkaan. huhumyllyn synnyttämä meemi jäi eloon ja voi hyvin.
Niin, nämähän eivät ole mitään mielipidekysymyksiä, vaan elintarvikelainsäädännössä kerrotaan hyvin tarkaan, mikä on luontaisen, luontaisen kaltaisen ja keinotekoisen määritelmä. Jorma ja Maija saavat sitten ihan keskenään olla mitä mieltä haluavat, mutta tässäkään tapauksessa se "mun mielestä kyllä on just näin ja vaimokin on samaa mieltä", ei kumoa faktoja.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Luontainen tarkoittaa että sitä esiintyy ruoassa luontaisesti mutta on valmistettu kemiallisesti. Ei ole siis kemiantehtaassa keksitty yhdiste. Esim. vanilliini on luontainen aromi, koska sitä esiintyy vaniljakasvissa vaikka se tehdään kemiallisesti. Luonnollinen aromi on uutettu esim. jostain kasvista.
Ei vanilliini ole kuitenkaan täysin sama. Se on hyvin lähellä aitoa vaniljaa, mutta kuitenkin keinotekoinen. Aidon vaniljan maku ei tule yksinomaan vanilliinista.
Ei vanilliinin väitetäkään maistuvan vaniljalta, mutta sitä voidaan kutsua luontaiseksi aromiksi koska sitä on vaniljassa. Vaniljan makuun vaikuttaa monet muutkin yhdisteet.
No oikeastaan melkeinpä mitä vaan (paitsi jotain ydinreaktiossa syntyneitä keinotekoisia aineita) esiintyy jossain luonnossa, joten mitä tahansa myrkkyä voisi sanoa luontaiseksi aromiksi.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
"Natriumglutamaattia on joissakin ruoka-aineissa luonnostaan, ja lisäaineena sitä on käytetty yli sata vuotta[2]. Luontaisesti natriumglutamaattia esiintyy esimerkiksi maitovalmisteissa, lihassa, sienissä, tomaateissa sekä monissa runsasproteiinisissa elintarvikkeissa.[3]"
Esiintyy luontaisesti elintarvikkeissa, joten on luontainen aromi.
Luepa aloituksen kaksi viimeistä riviä vielä ihan ajatuksella läpi.
Ihan ajatuksella hän lienee lukenut, ja toisin kuin sinä, ymmärtää myös luontaisen ja keinotekoisen eron. Kun on kyse luontaisesti elintarvikkeissa esiintyvästä aineesta, se on luontainen aromi silloinkin, kun sitä lisätään johonkin toiseen elintarvikkeeseen valmistusprosessin yhteydessä. Se ei muutu yhtään vähemmän luonnolliseksi tuon prosessin seurauksena. Ei se niin mene, että sienessä nautriumglutamaatti on jotenkin eri juttu kuin ruskeaan kastikkeeseen lisättynä. Se on ihan se sama luonnollinen kemiallinen yhdiste, jota ihmiset ovat vuosituhansien ajan syöneet ravinnossaan. Ihan sama kuin se, että natriumkloridi on ihan sitä samaa natriumkloridia riippumatta siitä, onko se tavallisessa "pöytäsuolassa" vai kalliilla myydyssä ja huuhaaväitteillä markkinoidussa Himalajan vaaleanpunaisessa vuorisuolassa. Suola on suola. Natriumglutamaatti on natriumglutamaatti. Vaikutus elimistössä ei siitä muutu, mistä ruoasta sen sisääsi saat.
Kyllä. Sitä esiintyy luontaisesti myös esim sienissä. Aivan LUONTAINEN aine. Kuten esim c-vitamiini.
"luontainen" viittaa alkuperään.
Hiivauute on luontainen, koska sen natriumglutamaatti on ollut hiivaa itseään varten. Samoin monessa muussa tuotteessa pähkinöistä alkaen. Hiivasta se on helppo uuttaa pois.
"ei luontaista" on kahdenlaista. Kemiallisesti syntetoitu ja mikrobeilla tuotettu. Jälkimmäinen eroaa hiivan "luontaisesta" sillä lailla, että manipuloitu mikrobi ei tee sitä omaan tarpeeseen, vaan se on saatu tuottamaan sitä "muille".
Onko sillä sitten merkitystä... en tiedä.
Voi sanoa.