Jäätelö oli erilaista 80-luvulla. Onko samanlaista enää?
Osaatteko neuvoa, mistä saisi sellaista perusvaniljajäätelöä, kuin se oli ennen, 70-80-luvuilla? Varmaan silloin ei käytetty aitoa vaniljaa, mutta jäätelön koostumus oli kivempi ja suutuntuma erilainen. Ja kun se jäätelö suli, se muuttui ikäänkuin vaniljakastikkeeksi. Nykyjäätelö kun sulaa, erottuu joku outo kirkas liemi ja valkoinen höttö, se tuntuu epäilyttävältä.
Minulla on yksi 70-luvun resepti hyytelölle, mihin tarvitaan puoli litraa vaniljajäätelöä, mutta sekään ei onnistunut nykyperusjäätelöstä. Vinkkejä?
Kommentit (30)
Voi! Ei ole vinkkejä mulla. Mutta tämä on totta, jäätelön koostumus on muuttunut.
Joitain vuosia sitten ostin ihan perusvaniljakäätelöä litran paketin. Kun sitten otin sen pakastimesta ja leikkasin, pelästyin että nyt on jäätelö jotenkin sulanut ja pilalla. Veitsi upposi siihen kuin kuuma naskali voihin!
Ei, ei ollu jäätelö pilalla. Niihin vain vatkataan niin paljon ilmaa että jäätelö on pelkkää höttöä.
Eihän litran pakettikaan paina enää lähellekään kiloa. Nykyjäätelö kun sulaa jää jäljelle onneton liru! Ei siitä vaniljakastikkeeksi ole.
Jäätelö on suunnilleen samaa paitsi vähärasvaisempaa, mutta siis 90-luvulla keksittiin puhaltaa jäätelöön ilmaa koneellisesti. Se on siis se ero. Nykyään jäätelöön puhalletaan ilmaa.
Ilmaton jäätelö painaa noin 800g/litra.
Nykyjäätelöt 500g/litra.
Häagen-Dazs Vanilla jäätelö 500ml
Ainesosat
Tuore KERMA (39%), rasvaton MAITO, sokeriliuos (sokeri, vesi), MUNANKELTUAINEN, luontainen aromi: vanilja, sokeri.
Miten erilainen voisi olla samanlainen?
Tuoteseloste on yhdentekevä, kun kyse on ilman määrästä.
Esimerkiksi Kolmen Kaverin puolen kitran jäätelö painaa saman verran, kuin Valion litran jäätelö.
Koska siinä ei ole ilmaa.
Ostakaa jäätelö painon perusteella.
Vierailija kirjoitti:
Voi! Ei ole vinkkejä mulla. Mutta tämä on totta, jäätelön koostumus on muuttunut.
Joitain vuosia sitten ostin ihan perusvaniljakäätelöä litran paketin. Kun sitten otin sen pakastimesta ja leikkasin, pelästyin että nyt on jäätelö jotenkin sulanut ja pilalla. Veitsi upposi siihen kuin kuuma naskali voihin!
Ei, ei ollu jäätelö pilalla. Niihin vain vatkataan niin paljon ilmaa että jäätelö on pelkkää höttöä.
Eihän litran pakettikaan paina enää lähellekään kiloa. Nykyjäätelö kun sulaa jää jäljelle onneton liru! Ei siitä vaniljakastikkeeksi ole.
Ota tuo pakstimesta ja kokeile ei veitsi uppoa, eikä sula harmaaksi litkuksi. Häagen-Dazs Vanilla jäätelö 500ml
Vierailija kirjoitti:
Häagen-Dazs Vanilla jäätelö 500ml
Ainesosat
Tuore KERMA (39%), rasvaton MAITO, sokeriliuos (sokeri, vesi), MUNANKELTUAINEN, luontainen aromi: vanilja, sokeri.
Tuohan näyttää olevan siis tosi tuhtia tavaraa. Jäätelöä viimeisen päälle tehtynynä.
Miksi ei kaupan pakastealtaista löydy? Vai missä tuota myydään?
Ostakaa jäätelöä joka painaa 800g/litra. Sitä ei niin helposti löydäkään.
Kevyempi on kusetusta. Siksi se sulaessaan katoaa, koska se on ilmaa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Häagen-Dazs Vanilla jäätelö 500ml
Ainesosat
Tuore KERMA (39%), rasvaton MAITO, sokeriliuos (sokeri, vesi), MUNANKELTUAINEN, luontainen aromi: vanilja, sokeri.Tuohan näyttää olevan siis tosi tuhtia tavaraa. Jäätelöä viimeisen päälle tehtynynä.
Miksi ei kaupan pakastealtaista löydy? Vai missä tuota myydään?
Ei se tuoteseloste kerro tuhtiuden määrää, vaan paino. Veikkaan, että tuokin kevyttä, eli höttöä.
Vierailija kirjoitti:
Jäätelö on suunnilleen samaa paitsi vähärasvaisempaa, mutta siis 90-luvulla keksittiin puhaltaa jäätelöön ilmaa koneellisesti. Se on siis se ero. Nykyään jäätelöön puhalletaan ilmaa.
Ilmaton jäätelö painaa noin 800g/litra.
Nykyjäätelöt 500g/litra.
Vertailkaa siis kilohintaa!
*******kermajäätelö
Ainesosat
rasvaton MAITO, KERMA (16 %), glukoosisiirappi, vesi, sokeri,HERAJAUHE (MAITOvalmiste), dekstroosi, maltodekstriini,stabilointiaineet (johanneksenleipäpuujauhe, guarkumi), emulgointiaine(E471, kasviperäinen), aromit (vanilja, vanilliini). Saattaa sisältääpieniä määriä PÄHKINÄÄ
Tee itse kotona .
5 äggvitor-- 5 munanvalkuaista
1 3/4 dl socker- sokeri
1 dl grädde-kerma
1 dl rostade, hackade mandlar-hakattuja manteleita
rivet skal av 1 citron- sitruunan revitty kuori
Muun muassa Venäjällä ja Norjassa on hyvää vanhanajan jäätelöä = EU:n ulkopuolella. Tosin Norjassakin pitää katsoa, ettei osta EU:sta tuotuja jätskejä.
Se ei kerro mitään vaikka siinä olisi 90% kermaa, jos siinä on 50% ilmaa.
Ostakaa ilmatonta jäätelöä. Se on tuhtia. Esim Kolmen Kaverin jätskit ovat sellaisia, vaikka muuten en niistä niin pidäkään. Kasarilla jäätelöä ei puhallettu täyteen ilmaa.
Nykyjäätelö on ikään kuin hattaraa. Jäädytettyä hattaraa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Häagen-Dazs Vanilla jäätelö 500ml
Ainesosat
Tuore KERMA (39%), rasvaton MAITO, sokeriliuos (sokeri, vesi), MUNANKELTUAINEN, luontainen aromi: vanilja, sokeri.Tuohan näyttää olevan siis tosi tuhtia tavaraa. Jäätelöä viimeisen päälle tehtynynä.
Miksi ei kaupan pakastealtaista löydy? Vai missä tuota myydään?
Joskus on vaikea löytää, mutta suurissa marketeissa yleensä on tai voi löytyä joistakin piennemistä K-ryhmän kaupoista.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Voi! Ei ole vinkkejä mulla. Mutta tämä on totta, jäätelön koostumus on muuttunut.
Joitain vuosia sitten ostin ihan perusvaniljakäätelöä litran paketin. Kun sitten otin sen pakastimesta ja leikkasin, pelästyin että nyt on jäätelö jotenkin sulanut ja pilalla. Veitsi upposi siihen kuin kuuma naskali voihin!
Ei, ei ollu jäätelö pilalla. Niihin vain vatkataan niin paljon ilmaa että jäätelö on pelkkää höttöä.
Eihän litran pakettikaan paina enää lähellekään kiloa. Nykyjäätelö kun sulaa jää jäljelle onneton liru! Ei siitä vaniljakastikkeeksi ole.
Ota tuo pakstimesta ja kokeile ei veitsi uppoa, eikä sula harmaaksi litkuksi. Häagen-Dazs Vanilla jäätelö 500ml
minä kyllä jättäisin jäätelön syömättä jos siinä veitsikin sulaa harmaaksi litkuksi...
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Jäätelö on suunnilleen samaa paitsi vähärasvaisempaa, mutta siis 90-luvulla keksittiin puhaltaa jäätelöön ilmaa koneellisesti. Se on siis se ero. Nykyään jäätelöön puhalletaan ilmaa.
Ilmaton jäätelö painaa noin 800g/litra.
Nykyjäätelöt 500g/litra.
Vertailkaa siis kilohintaa!
Ei se hinta mitään kerro, vaan paino litraa kohti.
Hägen Dass jäätelöä en osta periaatteesseta. Oen boikotoinut sen poliittisista syistä.
Käyttäjä2108 kirjoitti:
Hägen Dass jäätelöä en osta periaatteesseta. Oen boikotoinut sen poliittisista syistä.
Ainekset (noin 1 l)
Kotijäätelö
5 dlvispikermaa
2 prk (á 400 g)kondensoitua maitoa
½(sitruunan mehu)
Kotijäätelö valmistuu näin:
Kaada sitruunan mehu kerman joukkoon ja vaahdota kerma. Voit jättää sitruunan mehun myös pois. Lisää kondensoitu maito ja sekoita.
Kaada jäätelömassa vähintään litran vetoiseen pakastuksen kestävään astiaan ja laita astia pakastimeen 6–10 tunniksi riippuen pakastimen tehosta ja astiasta. Laakeassa astiassa jäätelö jäätyy nopeammin kuin syvässä astiassa.
Vinkki!
Vaahdotettu kerma auttaa pitämään massan kuohkeana, joten jäätelöä ei tarvitse sekoitella pakastamisen aikana.
Kun lisäät kermaan hiukan sitruunan mehua, se vaahtoutuu nopeammin.
Jäätelön rakenne on parhaimmillaan noin kahdeksan tunnin pakastamisen jälkeen. Kotijäätelö kannattaa syödä viimeistään seuraavana päivänä.
Mausta valmis jäätelömassa esimerkiksi pähkinöillä, vaniljatangon siemenillä, kanelilla, raastetulla sitruunan kuorella, suklaa- tai keksirouheella tai pakastekuivatuilla marjoilla.
Häagen-Dazs
VANILLA: Aidon kermajäätelön ja tarkoin valitun vanilja täydellinen yhdistelmä
STRAWBERRY CHEESECAKE: Viettelevä mansikkaraitoja ja keksinpaloja sisältävä mansikkajuustokakkujäätelö