Onko vitamiinit purkista yhtä tehokkaita kuin vitamiinit ruuasta?
Ja paljonko pitäisi esim appelsiineja syödä että saa kapselin verran C-vitamiinia?
Kommentit (51)
Eivät ole yhtä tehokkaita. Ja ruuassakin on eroja, esimerkiksi vegaaniruoasta imeytyvät jotkut vitamiinit (ainakin sinkki) huonommin kuin sekaruoasta.
D-vitamiinia tosin kannattaa jokaisen syödä purkista, mutta muuten vitamiineja saa ihan tarpeeksi monipuolisesta ruokavaliosta, ellei sitten ole vaikka raudanpuutosta jolloin lisärautaa tarvitaan.
Ei ole, googlaamalla löydät määrät mutta terveellisempää se ravinto. Ainoastaan mikäli ravinnosta ei saa, kannattaa ottaa purkista. D-vitamiinia ei saa ja virallinen suositus on kymmenesosa siitä mitä useat lääkärit neuvovat ottamaan.
Samaa ainetta ovat eli yhtä tehokkaita ne vitaaminit on. Pieniä eroja voi olla imeytymisessa riippuen siitä mihin aineeseen vitamiinit on sidottu.
Ihmiskeho on kehittynyt syömällä ruokaa, jolloin tarvittavia vitamiineja ja muita hivenaineita on yhdessä ja paremmin imeytyvässä muodossa ruuassa.
Ravintolisiä, pois lukien d-vitamiini täällä suomessa, kannatta käyttää vain lääkärin tai ravintoterapeutin ohjeistuksella. Harvemmin niistä on mitään haittaa, mutta yleensä ei mitään hyötyäkään. Toki jos tietää syövänsä todella yksipuolisesti, eikä aio sitä muuttaa, niin silloin kannattakin syödä, Mutta kannattaa silloinkin varmaan ammattilaiset kysyä vinkit mitä ja kuinka paljon.
Riippuu näkökulmasta. Esim, jos otat kaikki vitamiinit vaikka aamulla yhtäaikaa, niin jotkut ei ehkä imeydy yhtä hyvin kuin toiset, kun ne kaikki vitamiinit sukeltaa suolistoon yhtäaikaa. Tätä ajatellen on hyödyllisempää saada ne vitamiinit ravinnosta pitkin päivää. Toisaalta jos nappaa c-vitamiinin aamulla ja d-vitamiinin päivällä jne niin voidaan päästä samaan lopputulokseen, mutta mitä järkeä.
Lähtökohtaisesti normaalista, monipuolisesta ruokavaliosta saa kaiken tarvittavan. Suomalaisille D-vitamiini on toki hyvä ottaa talvisin ja kasvissyöjille/vegaaneille B12+rauta. Raskaana oleville folaattia. Siinäpä se. Ravintolisiä syö yleensä juuri ne, jotka niitä ei tarvitse. Ylitarpeen vitamiinien syönnistä ei ole mitään hyötyä.
Mulla ei ruuasta imeydy vitamiinit vaikka syön hyvin monipuolisesti ja terveellisesti. Arvot alkoivat nousta vasta kun aloin ottaa purkista.
Tietysti purkista otetut vitamiinit ovat tehokkaampia!
D-vitamiini ei ole vitamiini, vaan hormonin esiaste, ja sitä käytetään mm. rotanmyrkyssä.
Appelsiinin sijaan kannattaa popsia paprikoita jos c:tä haluaa.
Vierailija kirjoitti:
Appelsiinin sijaan kannattaa popsia paprikoita jos c:tä haluaa.
Joo, keltaisessa on kaikkein eniten. Neljä kertaa enemmän mitä appelsiinissa.
Se logiikka, että tutkitaan mitkä aineet ovat ihmiselle kriittisen tärkeitä ja tuotetaan niitä osatekijöitä teollisina pillereinä terveyttä edistämään ei toimi juuri missään aineessa.
Noiden vitamiinien ja muiden koeputkessa hyödyllisiltä vaikuttuvien ravintoaineiden terveyshyödyt toteutuvat, kun ne saadaan ruoasta osana monipuolista ruokavaliota, joka on aikalailla sama kuin virallisissa ravitsemussuosituksissa.
Tästä käy hyvänä esimerkkinä vaikka kalaöljykapselit. Kalaa syövät ovat terveempiä -> päätellään, että kalaöljyt ovat hyväksi -> pizzan mussuttaja alkaa ottaa kalaöljykapseleita -> hyöty olematon, jopa haitallinen. Pizza pitää vaihtaa kalaan, jos haluaa kalansyömisen terveyshyödyt.
Lähinnä d-vitamiini on poikkeus. Jo todettuja puutostiloja voidaan hoitaa, esimerkiksi raudanpuutetta rautapillereillä.
Vierailija kirjoitti:
Se logiikka, että tutkitaan mitkä aineet ovat ihmiselle kriittisen tärkeitä ja tuotetaan niitä osatekijöitä teollisina pillereinä terveyttä edistämään ei toimi juuri missään aineessa.
Noiden vitamiinien ja muiden koeputkessa hyödyllisiltä vaikuttuvien ravintoaineiden terveyshyödyt toteutuvat, kun ne saadaan ruoasta osana monipuolista ruokavaliota, joka on aikalailla sama kuin virallisissa ravitsemussuosituksissa.
Tästä käy hyvänä esimerkkinä vaikka kalaöljykapselit. Kalaa syövät ovat terveempiä -> päätellään, että kalaöljyt ovat hyväksi -> pizzan mussuttaja alkaa ottaa kalaöljykapseleita -> hyöty olematon, jopa haitallinen. Pizza pitää vaihtaa kalaan, jos haluaa kalansyömisen terveyshyödyt.
Lähinnä d-vitamiini on poikkeus. Jo todettuja puutostiloja voidaan hoitaa, esimerkiksi raudanpuutetta rautapillereillä.
Kyllä ne purkkivitamiinit toimivat. Siinä on vain se että jää ne 99% muista hyödyllisistä aineista saamatta. Sen vuoksi tarvitaan edelleen monipuolista ravintoa. Periaatteessa mikään ei estä tekemästä pillereitä joista saa kaiken.
Ihmiskeho tarvitsee muutakin kuin pelkästään pienen joukon välttämättömiä vitamiineja. Flavonoideja, proteiineja ja rasvoja. Kannattaa syödä oikeaa ruokaa. Ei niihin vitamiinipurkkeihin turhaan kirjoiteta päälle "Lisäravinne, terveellisen ja monipuolisen ruokavalion tueksi"
Itse kyllä popsin monovitaminejä ja erikseenkin. Nyt olen yrittänyt selvittää Vidan infosta Vida monivitamiinivalmisteesta , että mitä kasvista glyserolissa on käytetty, en vaan meinaa vastausta saada!
Ensin vastasivat, että on kasvisperäinen, mutta eivät näköjään halua kertoa mistä kasvista on kyse. No, tätä mitä ihmetellä sitten laajemminkin, jos yrittävät pimittää tätä tietoa!
Nyt täytyy etsiä monivitamiinivalmiste, joka eisisällä, titaanioksidia, palmuöljyä, soijaa eikä rypsiöljyä.
Titaanioksidi on terveysriski ja sen käyttä elintarvikkeissa lopetetaan. Kuitenkin myynnissä on vielä tuotteita, jotka sisältävät titaanioksidia.
Olkaa tarkkana.
https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/valmistus/yhteiset…
Tuoreista hedelmistä ja kasviksista saatuna vitamiinit säilyy, kuumentaessa osa vitamiineista sekä hivenaineista usein tuhoutuu jonka vuoksi monivitamiini valmisteita suositellaan.
Suomalaisilla on yleisesti K-vitamiinista puutosta ja talvisin D-vitamiinin puutosta esiintyy koska auringosta ei saada riittävästi D-vitamiinia.
Eli kannattaa katso mistä saat vitamiineja ja miten eri vitamiinit imeytyy elimistöön, osassa vitamiineissa esiintyy myös yliannostuksen vuoksi oireita: https://vihamiinit.fi/vitamiinit/
Ihan maalaisjärjelläkin voi asiaa ajatella. Ja jos ei usko omaa järkeään niin asiasta löytyy paljon myös tutkimustulosten.
Lähtökohtaisesti voidaan jakaa ruoka-aineet näin:
- Tulehduttaa: Liha, tärkkelyspitoinen ruoka, sokeri, kananmunat, maitotuotteet, prosessoitu ruoka.
- Ei tee mitään, ei tulehduta eikä paranna: keitetyt kasvikset, kuumennettu ruoka.
- Parantaa, korjaa ja ravitsee soluja: Kaikki raaka salaatti, tuore hedelmä, Marja, kasvikset. Tämän ruoan osa nyky ruokavaliossa on olematonta.
C vitamiinia saa hyvin sitruunasta. Sitruunasta on helppo tehdä sitruunavettä jota voi juoda päivittäin. Kun syöt tuoreita joka päivä PALJON, et tule olemaan vajaa C vitamiinista missään vaiheessa etkä tarvitse sitä purkista.
Purkista ehdottomasti ja anabolia kannikkaan. Kuntokin nousee ja lihakset kasvaa kohisten
Kaikista eniten vitamiinia on reaper-chilissä.
Raudan puutteeseenkin on aina joku syy:
Heikko saanti; imeytymishäiriöt kuten suolistosairaudet tai puutteellinen ruokavalio
Liika menetys; suolistovuodot, nenäverenvuodot, runsaat menkat
Korjatkaa raudanpuutteen syy niin ei tarvitse purkista syödä.
Mäkin haluaisin tietää. Kokemuksia?