Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Onkohan sinapilla mitään terveyshyötyjä?

Vierailija
03.11.2021 |

ev

Kommentit (4)

Vierailija
1/4 |
03.11.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sinappilaastareita on. En ole vielä kokeillut.

Vierailija
2/4 |
03.11.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

eippä sillä taida oikee olla nii vähä sitä syödää et isoin mikä siinä vaikuttaa on varmaan runsas suolapitoisuus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/4 |
03.11.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Virolaisella sinapilla saa ainakin nenän auki jos on flunssassa.

Vierailija
4/4 |
03.11.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

"Tunnemme sinapin voimakkaan makuisena höysteenä, jota valmistetaan sinapinsiemenistä ja tarjotaan aterian lisukkeena. Jo 1600-luvulla sinapin arvo ja erityisyys tunnistettiin, jonka vuoksi moni aatelisisäntä tarjosi sitä erikoisherkkuna hovilleen. Aikanaan moni piti tätä voimakkaan makuista maustetta liian voimakkaana, mutta nykyään sinappi on yleisesti käytetty mauste monenlaisissa ruoissa.[OM2]  Sinappi on siis edelleen arvossa pidetty mauste, jota yhdistellään sopiviin annoksiin.

Sinappi tuo potkua ruokaan – ja järkeen

Sinappi on tunnettu kasvina ja mausteena esihistoriallisista ajoista lähtien. Jo keltit ja germaanit tunsivat sinapin arvokkaana vihreänä vihanneksena. Arkeologisten löydösten perusteella on voitu päätellä, että sinappia on viljelty jo 2300-luvulla eKr. Ehkäpä sinappi terävöittää ruoan makujen lisäksi myös ajatteluamme, kuten aikanaan jo kunnioitettu filosofi Pythagoras totesi. Tuhansia vuosia myöhemmin, vuonna 2013, sama havainto tehtiin Intiassa toteutetussa tutkimuksessa.

Rakastettu ympäri maailmaa

Sinappia valmistetaan mustista, valkoisista ja ruskeista siemenistä, ja eri tyyppiset sinapit nimetään yleensä niiden siementen värien mukaan. Tämä on paras keino tuoda esiin kasvin voimakas maku. Tunnettu sinappiklassikko on Ranskassa mustista sinapinsiemenistä valmistettava Dijon-sinappi. Ranskalainen Bordeaux-sinappi on puolestaan tunnistettavissa valkoisista sinapinsiemenistä. Pohjois- ja Itä-Eurooppalaisissa maissa, Saksassa ja Yhdysvalloista tunnetuimmat sinappityypit on valmistettu valkoisista sinapinsiemenistä. Intiassa puolestaan käytetään eniten ruskeita sinappilajikkeita, tai sinapinsiemeniä hienonnetaan huhmareessa ja käytetään sen jälkeen ruoanvalmistuksessa sekä ruokien maustamisessa. Sinappi-mieltymyksissä sekä sinappien tarjonnassa ja käyttömahdollisuuksissa on myös paljon vaihtelua.

Kasvua ja aromia

Ympäri Eurooppaa voi ihmetellä keltaisena kukkivaa sinappikasvia monilla pelloilla. Jos kasvin antaa kasvaa tarpeeksi pitkään, se kasvattaa palkoja, joissa kypsyvät sinapinsiemenet. Sinappikasvin maku vaihtelee maukkaasta ja pähkinäisestä tuliseen, ja kasvin maku on sitä voimakkaampi, mitä kauemmin kasvin antaa kasvaa.

Nopeasti kasvavia, tiheäjuurisia sinappikasveja jalostetaan muuten myös mieluiten pian niiden kukinnan jälkeen ja ennen palkojen muodostamista ravinteikkaaksi kasvualustaksi. Kasvia käytetään myös luonnonmukaisena lannoitteena."

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kahdeksan yhdeksän yhdeksän