Apua joululeivän tekoon kädettömälle!
Pitäisi myyjäisiin leipoa leipää enkä ole ikinä moista leiponut (vaikka ikää jo päälle 40...)
Olisiko esim. tällainen suht' helppo? Mikä on pahin moka, mitä tuossa voi tehdä?
http://www.kotivinkki.fi/reseptit/saaristolaisleipa
Muitakin helppoja reseptejä otetaan kiitollisuudella vastaan! :)
Kommentit (10)
Ihan samalla tavalla se leipä varmaan jaloilla leivottunakin onnistuu. Tsemppiä!
No jos sulta kädet puuttuu, niin kannattaa varmaan jollain koneella sit vaivata taikina.
Yleisin moka tuollasessa on liian kylmä tai kuuma neste-> hiiva ei toimi.
Hankalaa se varmaan on ilman käsiä. :/
Ei ole paljoa helpompaa leivontaa kuin leivänteko, mutta en aloittaisi harjoittelemaan vuokaleivällä, koska sen kypsyyttä et pysty kuin kokemuksella toteamaan. Leivässä on kaksi vaihetta jotka voi mennä pieleen, jos osaa mitata oikein, kohottaminen ja paisto.
Kohottamisen saat kuivahiivoilla kohdalleen, kun lämmität veden/nesteen suurinpiirtein niin kuumaksi, että käsi ei ihan pala. Hiivan sekoitan aina muutamaan desiin jauhoja, jotka kaadan veteen tai nesteeseen. Kun olet kunnolla vaivannut taikinan (nyrkeillä), laita uunin yläpuolelle vajaa tunniksi liinan alle, uuni lämpenemään samalla. Sen jälkeen vaivaa vielä hetki ja laita sitten pellille reiluksi puoleksi tunniksi jotta se lähtee nousemaan vielä ennen uunia.
paistossa suurin osa leivistä paistuu vajaassa 200:ssa alatasolla puolessa tunnissa. Leipä on valmis, kun pohja alkaa vähän tummua (pohjassa enemmän väriä kuin pinnassa). Vuokaleivässä et pääse tarkistamaan pohjaa.
Ikävä nauraa näille näsäviisaille kommenteille :'D
Eikä välttämättä tuntia uunissa. Tarkista tikulla 45-50 min kohdalla, varsinkin jos leivät pienehköjä...
[quote author="Vierailija" time="23.11.2014 klo 22:20"]
Yleisin moka tuollasessa on liian kylmä tai kuuma neste-> hiiva ei toimi.
[/quote]
tuorehiivalla lämpö ei saa olla liian korkea, kuivahiivalla harva lämmittää nestettä riittävästi. Kuivahiiva vaatii 42- 45 astetta, joka tuntuu jo kädelle polttavalta. Kun vesi ei ole kuumaa ja sinne lisätään tilavuuttaan enemmän huoneenlämpöisiä jauhoja, se on äkkiä liian viileä, jolloin lämpimmässäkin saa odottaa hiivan käynnistymistä.
[quote author="Vierailija" time="23.11.2014 klo 22:28"]Eikä välttämättä tuntia uunissa. Tarkista tikulla 45-50 min kohdalla, varsinkin jos leivät pienehköjä...
[/quote]
Ja olen paistanut ihan keskitasolla. Helppo ohje milestäni.
Hetken jo kävi mielessäni, että sinulta puuttuu kädet ja tarvitsen leipuria sinne.