Köyhä opiskelijatyttö ja yksipuolinen ruokavalio?
Onko terveellistä syödä joka päivä nuudelia? Mitä muuta muka söisin köyhänä opiskelijana? Tonnikalasta en tykkää.
Kommentit (64)
[quote author="Vierailija" time="16.11.2014 klo 16:32"]
Ilmeisesti ap on tuupertunut nuudeleihinsa kun häntä ei kuulu. Tuntuu tyhmältä vinkata neuvoja, kun niitä pyytävä ei niihin reagoi ...
[/quote]
Tai sitten ap oli provo.
Kysyin aamulla 10-v pojaltani onko ok syödä pelkkiä nuudeleita. Jopa hän tiesi että ei ole. Tarkensi että niissä ei ole juurikaan proteiinia tai kuituja, ei mitään terveellistä (vitamiineja), mutta sen sijaan paljon lisäaineita (jos laittaa sitä mausteseosta pussista).
Hyödynnä tarjoukset. Esim lohta on vähintään kerran kuussa tosi halvalla, osta vajaa kilo ja pakasta sopivina paloina 150-200g esim. Onnistuu pakastelokerossakin, kun et kuitenkaan säilytä kuin alle kuukauden.
Keitot on halpoja ja niistä syö monta päivää, joko peräkkäin tai pakkasesta.
Älä osta niitä pikkupakkauksia lihaa, kanaa tai kalaa vaan vähintään se 400g paketti kerrallaan. Esim kanaa voi laittaa uunissa isonkin annoksen kerralla, syödä tuoreeltaan ja seuraavana päivänä osan ja tehdä lopuista keiton, josta tarvittaessa pakastaa osan. Pienet pakkaukset aina kalliita, joten mieluummin iso pakkaus jos sen vain pystyy järkevästi kokonaan hyödyntämään.
Tarkasta aina -30% tuotteet . Kannattaa vähän pitää silmällä miten omat suosikkikaupat noiden kanssa toimii, jotta osaa olla oikeaan aikaan paikalla.
Pavut ja linssit halpaa proteiinia.
Unohda nuudelit; peruna ja täysjyvämakaronit tai -riisi halvempaa, täyttävämpää ja terveellisempää.
Opettele syömään puuroa. Täysjyväruispuuro pienellä voinokareella + kananmuna aamiaisella riittää pitkälle päivään ja sisältää mukavasti hitaita hiilareita, proteiinia ja rasvaa. Eikä maksa juuri mitään.
Suosi sesonkikasviksia. Ympäri vuoden on saatavilla ainakin jotain halpaa ja terveellistä, loppukesästä toki eniten. Melkein kaikesta saa jotain syömäkelpoista laitettua, kunhan viitsii opetella.
Älä osta leipää, vaan leivo itse vaikka sämpylöitä. Ihan syötäviä sämpylöitä leipoo kuka vaan ja hinta on murto-osa valmiiseen leipään verrattuna.
Jos viitseliäisyyttä riittää, niin hyödynnä luonnon antimet. Voikukkaa salaattiin, nokkosta pinaatin sijaan. Mustikat, puolukat ja sienet tietysti myös. Syksyllä omenoita saa yleensä ilmaiseksi, jos viitsii itse poimia. Onkimalla saa ilmaista proteiinia.Joillakin jää viinimarjatkin keräämättä, joten näitäkin saattaa saada.
Vaivaa joutuu näkemään, mutta kyllä sillä opintotuella pystyy kuitenkin halutessaan ihan kohtuullisen monipuolisesti syömään.
Ja pakastin on kyllä ihan ehdoton, edes se lokero. Lisätilaa voi koittaa lainata sukulaisten tai tuttavien pakastimista :)
Ja voithan alkaa kalastamaan oman ruokasi. Myös itse ammuttu riista on halpaa, kunhan ensin hommaat aseen ja luvan, mutta sehän on vain kertamaksu. Jos asut Helsingissä, ns. citykanit on halpaa sapuskaa myös.6982
Olisiko opintolaina mitään? Nykyään kun sitä saa 400€ kuukaudessa opiskelukuukausina niin pärjää vallan mainiosti. Itse elän ylellistä elämää, ruokaan menee lähes 500 euroa kuukaudessa vaikka asun yksin.
Muutama lisävinkki.
Jos haluat syödä lohta, osta se mahdollisimman isona kappaleena ja perkaa itse. Ellei kala ole ollut pakastettuna, voit pakastaa sen kotona. Siitä saat perunan, maidon ja sipulin kanssa laatikkoa, kalasoppaa, graavia lohta, palasta riippuen medaljongin. Valmiit ruuat voi pakastaa vaikka niissä käytetty raaka kala olisikin ollut pakastettuna.
Tuoreet juurekset on maukkaampia kuin pakasteet, ruuasta tulee täyteläisempää ja maukkaampaa, siksi tyydyttävää ja täyttävää.
Pavut ja linssit ovat loistavia, eivät maksa melkein mitään ja niistä voi esikäsittelyn jälkeen tehdä melkein mitä vain ja niitä voi lisätä melkein mihin vain. Tee hernerokkaa kuivatuista herneistä, pussissa on ohje. Jos rahat eivät riitä sianpotkaan, tee kasvishernaria. Mausta sinapilla, sipulilla ja meiramilla. On hyvää.
Kuivatut kikherneet ovat myös mainio ja halpa raaka-aine. Saat niistä mm. hummusta leivän päälle, et tarvitse levitettä, juustoa etkä leikkeleitä. On lisäksi aivan älyttömän terveellistä.
Jos sinulla on kotona tomaattimurskaa, sipulia ja mausteita, saat milloin vain hyvän pastakastikkeen, sopan, täytteen uuniperunoille.
Hapankaali on loistava soppa-aines ja muutenkin hyödyllistä, monipuolista ja halpaa syötävää.
Ihan "sivutuotteena" sinusta voi tulla hyvä kotikokki ja voit syödä nuudeleita vain silloin kun tekee mieli ja rakennella niiden oheen vaikka minkälaisia herkkuannoksia. :)
Tässä halpa, hyvä ja täyttävä pastaruoka, Pasta Genovese.
Lyhyttä pastaa (esim. penne), pastan mittaiseksi pilkottua perunaa, vihreitä papuja (esim Euroshopperin kilon pussista) keitetään suolatussa vedessä al dente. Samaan aikaan pilkotaan/ survotaan/ sauvasekoitetaan persiljasta, sitruunasta, valkosipulista, suolasta, pippurista ja öljystä pesto. Jos sinulla on varaa, osta tuoretta basilikaa, pinjansiemeniä ja/ tai parmesaania (tai halvempaa grana padanoa), mutta ellei rahat riitä, jätä ne pois. Jos pesto on tönkköä, lisää siihen pastan ja vihannesten keitinvettä. Sekoita pasta + vihannekset + pesto ja syö.
Jos Genovesea jää yli, lämmitä se seuraavana päivänä uunissa. Murusta pinnalle kuivahtanutta leipää ja tiputtele päälle (oliivi-)öljyä.
[quote author="Vierailija" time="16.11.2014 klo 04:02"]
Muutama lisävinkki.
Jos haluat syödä lohta, osta se mahdollisimman isona kappaleena ja perkaa itse. Ellei kala ole ollut pakastettuna, voit pakastaa sen kotona. Siitä saat perunan, maidon ja sipulin kanssa laatikkoa, kalasoppaa, graavia lohta, palasta riippuen medaljongin. Valmiit ruuat voi pakastaa vaikka niissä käytetty raaka kala olisikin ollut pakastettuna.
Tuoreet juurekset on maukkaampia kuin pakasteet, ruuasta tulee täyteläisempää ja maukkaampaa, siksi tyydyttävää ja täyttävää.
Pavut ja linssit ovat loistavia, eivät maksa melkein mitään ja niistä voi esikäsittelyn jälkeen tehdä melkein mitä vain ja niitä voi lisätä melkein mihin vain. Tee hernerokkaa kuivatuista herneistä, pussissa on ohje. Jos rahat eivät riitä sianpotkaan, tee kasvishernaria. Mausta sinapilla, sipulilla ja meiramilla. On hyvää.
Kuivatut kikherneet ovat myös mainio ja halpa raaka-aine. Saat niistä mm. hummusta leivän päälle, et tarvitse levitettä, juustoa etkä leikkeleitä. On lisäksi aivan älyttömän terveellistä.
Jos sinulla on kotona tomaattimurskaa, sipulia ja mausteita, saat milloin vain hyvän pastakastikkeen, sopan, täytteen uuniperunoille.
Hapankaali on loistava soppa-aines ja muutenkin hyödyllistä, monipuolista ja halpaa syötävää.
Ihan "sivutuotteena" sinusta voi tulla hyvä kotikokki ja voit syödä nuudeleita vain silloin kun tekee mieli ja rakennella niiden oheen vaikka minkälaisia herkkuannoksia. :)
Tässä halpa, hyvä ja täyttävä pastaruoka, Pasta Genovese.
Lyhyttä pastaa (esim. penne), pastan mittaiseksi pilkottua perunaa, vihreitä papuja (esim Euroshopperin kilon pussista) keitetään suolatussa vedessä al dente. Samaan aikaan pilkotaan/ survotaan/ sauvasekoitetaan persiljasta, sitruunasta, valkosipulista, suolasta, pippurista ja öljystä pesto. Jos sinulla on varaa, osta tuoretta basilikaa, pinjansiemeniä ja/ tai parmesaania (tai halvempaa grana padanoa), mutta ellei rahat riitä, jätä ne pois. Jos pesto on tönkköä, lisää siihen pastan ja vihannesten keitinvettä. Sekoita pasta + vihannekset + pesto ja syö.
Jos Genovesea jää yli, lämmitä se seuraavana päivänä uunissa. Murusta pinnalle kuivahtanutta leipää ja tiputtele päälle (oliivi-)öljyä.
[/quote]
Jos näillä ohjeilla alat kokkaamaan, budjetoi myös vitamiini- ja hivenainepillereihin. Ihan pelkillä kasviksilla ei yksikään ihmispopulaatio ole elänyt terveenä ja jatkanut sukuaan.
34,
en ajatellutkaan että nuo kala- ja vihannesvinkit muodostaisivat ap:n koko ruokavalion. Ne olivat vain ihan hyväntahtoisia neuvoja. Nythän hän avauksen mukaan syö pelkkiä nuudeleita, ja oletan että ne ovat niitä pikkupusseissa olevia pikanuudeleita. Hän ei ilmeisesti ole oppinut lapsuudenkodissaan laittamaan ruokaa ja syömään monipuolisesti.
Ketjussa oli monenlaisia vinkkejä, joita oli turha lähteä toistamaan.
33
Kampitat salskean metsästyksen harrastajan ja sulla kohta pakastin täynnä hirvenlihaa.
Syökö se ap siis esim. ruokalassa lounasta? Koska jos syö, niin sittenhän ei haittaa syödä kotona vähän ankeamminkin. Pahasti pelkään ettei ap siellä ruokalassakaan söisi vihanneksia kunnolla.
Tälläiset avaukset (olivat totta tai ei) saavat aina erityisesti miettimään kuinka tärkeää on omille lapsilleen opettaa ruoanlaittoa, ruoan terveellisyyttä ja taloudellisuutta. Siis vaikka ei kotona ruosta pihistelisikään niin voi miettiä lapsen/nuoren kanssa että tämä ruoka-annos maksoi 50sent per syöjä ja tämä 4 e per syöjä. Tämä pakastevihannespussi maksoi 1,5 e ja tämä lanttupussi 1 e ja kaali 50 sent. Tässä ruoka-aineessa on reilusti proteiinia, tästä tulee kuituja, tästä vitamiineja tai kalsiumia.
Näppituntumalta sanoisin että edullisesti ja ravintorikkaasti voit syödä puuroa/perunaa/porkkanaa ainakin. Riisi ei liene huono sekään jos ei liiaksi syö sitä valkoiseksi käsiteltyä insuliinipommiversiota. Maissi ja soija lie myös edullisia kerta maatiloilla elukoiden rehuna käyttävät laajalti. Pitkään olen miettinyt tekeväni tarkempia analyysejä aiheesta, jonkin sortin kaava pitäisi kehittää eri vitamiinien ja mineraalien painotukseksi. Sinuna kuitenkin katsoisin jokaisen ravintoaineen löytymisen ruokavaliostasi, jos syöt vain muutamaa eri tuotetta jatkuvasti.
Vinkkejä annettaessa kannattaa ottaa huimioon, että kaikissa opiskelija-asunnoissa ei ole pakastinta. Itse opiskeluaikoina asuin tälläisessä asunnossa ja tähteelle jääneet ruuat piti heittää roskiin, kun pakastusmahdollisuutta ollut. Samoin tarjouslihat ja pakasteet jäivät kauppaan tämän takia.
Tai sitten vaan otat opintolainan, jos rahat ei riitä edes kunnon ruokaan. Itselläni ei ole ikinä ollut opiskelijana niin huono tilanne, että olisi pitänyt syödä pelkkiä nuudeleita.
Varhaisaikuiset osaa olla kyllä välillä niin tyhmiä.
Tonnikalahan on kallista! Lohen kilohinta on usein 6-7 euron paikkeilla. Kannattaa seurata tarjouksia. Ja nimenomaan kilohintoja! Hevi-osastolta löydät paljon edullisia aineksia. Esim. herkkusienet, munakoiso, kesäkurpitsa. Pilko vaikka niitä, laita sekaan purkkipapuja ja tomaattisosetta. Siinä on monipuolinen ja herkullinen ateria! Pidä huolta, että saat kasviksia hedelmiä ja marjoja puoli kiloa päivässä ja proteiinia gramman per painokilo! Myös pehmeiden rasvojen saannista kannattaa pitää kiinni (kala, avokado, pähkinät, ruokaöljy...) Syömällä terveellisesti jaksat myös opiskella. Kannattaa käyttää isoja ruokakauppoja (esim. Prisma) ja välttää pieniä lähikauppoja (Alepa ja K-market) jos suinkin vain pääset niihin julkisilla. Herkkuja kannattaa vähentää, koska ne ovat kalliita. (Kuten myös alkoholi valitettavasti). Tsemppiä! -Opiskelija Helsingissä, joka syö terveellisesti noin 150 eurolla kuussa
Opiskelijalounashan on UniCafessa 2,60. En kyllä tiedä, onko UniCafe sinun oppilaitoksellasi. Kuitenkin teillä on varmaan joku ruokala. Tankkaa siellä reilusti ja täydennä illalla kotona jollain.
[quote author="Vierailija" time="15.11.2014 klo 21:56"][quote author="Vierailija" time="15.11.2014 klo 21:53"]
Nuudelithan on nykyään aika kalliita. Samoin tonnikala.
[/quote]
Mikä on sitten halpaa? Vehnäjauho?
[/quote]
Esim. lohen kilohinta on reippaasti halvempi kuin tonnikalan... Kannattaa katsoa sitä pienen präntin hintaa ja miettiä pidemmälle kuin tämä päivä.
http://www.hellapoliisi.fi/viikon-ruokalista/4011-pienen-budjetin-ruokaviikko-n-27-euroa-hlo
Turha vinkua, etteikö köyhä (opiskelija) voisi syödä terveellisesti! ja monipuolisesti! Ottakaa uusavuttomat oppia!
Ilmeisesti ap on tuupertunut nuudeleihinsa kun häntä ei kuulu. Tuntuu tyhmältä vinkata neuvoja, kun niitä pyytävä ei niihin reagoi ...