Saako kouluruokaa arvostella?
Minusta kouluruoka on välillä aivan törkeää paskaa mitä en syöttäisi kun korkeintaan perheen koiralle. Mutta onko se arvostelun yläpuolella vain koska se ei maksa mitään?
Kommentit (19)
Maksaa se, ilmaisia lounaita ei ole.
Maksajana tosin kaikki veronmaksajat eikä alaikäiset syöjät.
Täällä saat huudella, mutta kun ollaan ruokapöydässä voit olla hiljaa ja ottaa vähän. Meillä ei ole vielä tullut vastaan kyseistä paska-ruokaa, mutta meillä onkin huippukeittäjä, joka tuunaa ruokia kovasti :)
saa arvostella. yleensä samalla rahalla voisi saada parempaa jos vain viitsii yrittää...
jamie oliver ohjelmassa ne emakot keittiössä ostaa einespaskaa ja lämmittää sen... totaalista skeidaa.
jos osais edes kokkaamisen perusteet niin ne vois saada aikaan jotain mutta kun mennään jollain äo 70-80 kokkaamaan niin mitään ei opita eikä yritetä oppia vaikka ollaan samassa paikassa 30v töissä.
Kouluruoka on pelkkää hiilaria. Ainoa proteiini on maidossa.
Mutta: proteiinit maksaa, hiilarit ei.
Tosin tällä logiikalla en ymmärrä, miksi kasvisruokana pitää tarjota quinoaa. (ei ehkä ihan halvin)
Kun ajattelee, että kuinka paljon kouluruoka maksaa / ateria/ syöjä, niin saa minustakin olla enemmän kuin erinomaien kokki, jos osaa kertoa, että mitä ovat paremmat ateria vaihtoehdot. Ratkaisuna en pidä sitä, että kouluruoka muutettaisiin maksulliseksi, vaikka se,ehkä saisi osalla silmät avautumaan ja huomaamaan millainen etu se on. - - Ei liene sattumaa sekään. että tiettävästi kouluruokaa kuluu eniten maanantaisin, riippumatta siitä, mitä silloi on tarjolla. Valitettavan monelle nuorlee kouluruoka taitaakin olla päivän ainoa ateria. Ja, myös paikka, jossa opetellaan sosiaalista kanssakäymistä, kun vanhemmat ovat syystä tai toisesta vyöryttäneet tämänkin kasvatuksllisen vastuun kouluille. - Onneksi kuitenkin vain murto-osa.
Olen 50- luvulla syntynyt ja velli oli todella koulussa ala-arvoista, vedellä jatkettua. En muista muita ruokia. Olin maatalosta ja meillä oli ehonpäältä lihaa kotona.
On kouluruuassa muutakin proteiinia kuin vain maidossa. Siihen on ihan säädökset paljonko proteiinia pitää olla. Huvittavasti laitosruualle nämä ovat eri määrät kuin virallisissa ravitsemussuosituksissa. Eläinproteiini kun tosiaan maksaa ja kasviproteiineista on vaikea tehdä syömäkelpoista ruokaa.
Keittiöhenkilökunnan kouluttaminen maksaa myös.
Kouluruuista liharuuat on keskiverrosti aika kauheita, koska jokainen tervejärkinen tajuaa, että jos pitää tehdä 91 cnt hinnalla ruoka + näkkäri + levite + juoma + salaatti, niin ei siinä kovin kummoista lihaa voi olla per annos. Käytännössä nykykouluruuan liharuuat ovat siis kamalia jänneklimppejä, kanannahkapalleroita yms. Sen sijaan kasvisruuissa on paljon helpompi pysyä tuossa 91 cnt hinnalla ja niinpä kouluruuan parhaita nykyään ovat ainakin Helsingissä pinaattiletut, ohrapuuro, ihana papukeitto ja kasvis-tofu-soija-risotto sekä punajuurikeitto. Keskiverrosti kunnon ruokaakin koulusta siis saa, jos vaan siirtyy kasvislinjastolle.
Ei siinä eläinproteiinia ainakaan ole.
Ruokalista kuulostaa hyvälle, mutta totuus on toisenlainen. Esim. makaroonilaatikko, jossa lihahiutaleet ovat niin pieniä, että ne voisi ripotella maustesirottimella eikä niitä ole montaa. Tai kanakeitto, jossa kanaa ei ole kuin nimessä. Pinaattikeitto puolikkaan kananmunan kanssa - ei todellakaan pidä nälkää koko koulupäivää kun ruokailu on klo 10.30-11 ja koulua on klo 16 asti. Samoin ohrapuuro - ei sillä jaksa koko päivää.
Minusta voidaan miettiä, että halutaanko kouluruokaan panostaa vai ei. Jos tarjotaan ns. huonoa einesmössöä, niin silloin olisi parempi jättää se kokonaan tarjoamatta. On olemassa myös terveellisiä ja hyviä ruokia, tarjotaan niitä enemmän ja unohdetaan ns. huonot ruuat.
Itse teen niin kotona, että teen viikolla suht halpaa ruokaa niin sitten voi panostaa viikonloppuna enemmän ruokaan. Yleisesti ottaen kasvisruoka on kouluissa parempaa, koska kasvista ei voi "väärentää" vert. lihaa. Jos lapsi ottaa lautaselle perunaa/pastaa/riisiä ja siihen päälle esim. kastikkeen, niin kasvisruuassa on aitoa tavaraa, lihaversiossa kanannahkaa, jänteitä jne.
Aloitin opettajana tänä syksynä. En ole syönyt kouluruokaa sitten lukioaikojen, ja totesin, että taso ei ole parantunut 90-luvulta. Meillä oli viime viikolla juustoista kalaa ja perunoita. Lisukkeena oli salaattia ja sekaleipää. Totesin opettajakollegoille, että ruoka on aivan kamalaa, mutta samoista aineksista saisi samalla vaivalla paljon houkuttelevampaakin. Esimerkiksi silakat, jotka nyt lillivät epämääräisessä valkoisessa soosissa, josta kauhalla ottaen lautaselle tuli vain jotain ihme möykkyjä, olisi voitu paistaa rasvassa ja tarjota perinteisinä silakkapihveinä. Perunat olisi voinut tarjota muusina ja päälle vaikka voinokare. Lisukkeeksi puolukkasurvosta. Salaatti sinänsä ihan ookoo, mutta sen voisi syödä alkusalaattina erikseen. Vihreän salaatin lisäksi käy vaikka kaalisilppu, porkkanaraaste, krutongit, raejuusto. Meillä taisi olla punajuurta silputtuna. :(
Olen ymmärtänyt, että kouluruoka ei edes saa olla hyvää. Sillä on vain tarkoitus siirtää nälkää. Minulla on itselläni kova nälkä jo puoleen päivään mennessä, joten vedän kelpo annoksen safkaa oli siellä tarjolla mitä hyvänsä. Silti olisi mukavaa syödä jotain joka maistuu hyvälle, kun sen saa niistä samoista raaka-aineista näkemällä vähän vaivaa.
"saa arvostella. yleensä samalla rahalla voisi saada parempaa jos vain viitsii yrittää... jamie oliver ohjelmassa ne emakot keittiössä ostaa einespaskaa ja lämmittää sen... totaalista skeidaa. jos osais edes kokkaamisen perusteet niin ne vois saada aikaan jotain mutta kun mennään jollain äo 70-80 kokkaamaan niin mitään ei opita eikä yritetä oppia vaikka ollaan samassa paikassa 30v töissä." Jamie Oliver ymmärtääkseni tutkaili kouluruoan tasoa Englannissa, ei Suomessa, joten olet väärillä jäljillä, jos oletat, että Suomessa kouluruoan taso on samaa, kuin Oliverin esittät Englantilaisen kouluruoan valiot. - omasta kokemuksesta ja hieman Englannissa asuneena jäi mielikuva, että kouluruoan taso voi olla, melkein mitä tahansa. On kouluja joissa saa ostaa, jos vain maksukykyä on, niin oikein hyväö ja ravitsevaa kouluruokaa. Toisaalta osa koululaisten kouluruoka muodostuu siitä, mitä on mahd. saanut evääksi. - Kaikilla kouluilla ei ole eväiden varassa olevia oppilaitaan myötätuntoa ede niin, että evöitä olisi mahdollista lämmittää, jossain. Suomalaisesta kielikoululaisesta saattaa tietysti olla mukavaa syödä eväitä kun saa hyvällä syyllä syödä päivittäin mahd. pienen pussin sipsejä, höttöleipää ja ah. niin ravitsevan maapähkinäsuklaa patukan. Nahistuneen salaattinlehden eksyneen tomaatin tai kurkun siivun tai pari kanssa. Satunnaisisina päivinä omenan tai kenties appelsiinin.
[quote author="Vierailija" time="26.10.2014 klo 17:55"]
On kouluruuassa muutakin proteiinia kuin vain maidossa. Siihen on ihan säädökset paljonko proteiinia pitää olla. Huvittavasti laitosruualle nämä ovat eri määrät kuin virallisissa ravitsemussuosituksissa. Eläinproteiini kun tosiaan maksaa ja kasviproteiineista on vaikea tehdä syömäkelpoista ruokaa.
Keittiöhenkilökunnan kouluttaminen maksaa myös.
[/quote]
Vai on kasviproteiinista vaikea tehdä syömäkelpoista ruokaa. Sitten on kyllä kokin syytä hakeutua jatkokoulutukseen, kun sen osaa tämmöinen amatöörikin oikein hyvin.
Maksaahan se, porukoille tosin, ku verorahoista menee. Toi tosin sanottiinki jo. Sehän on suurimmaks osaks pelkkää paskaa koko ruoka ja oon lähetelly niille rakentavaa palautetta enemmän ku tarpeeks. Ei mitään muutosta, joten en sano katuvani haukkuessani ruokaa kasaksi paskaa.
[quote author="Vierailija" time="26.10.2014 klo 18:40"]
Olis kiva paistaa silakkapihvejä esim. 500 koululaiselle:).
[/quote]
Ruoanlaitto onkin mukavaa.
[quote author="Vierailija" time="26.10.2014 klo 17:42"]
Minusta kouluruoka on välillä aivan törkeää paskaa mitä en syöttäisi kun korkeintaan perheen koiralle. Mutta onko se arvostelun yläpuolella vain koska se ei maksa mitään?
[/quote]
Toki sitä arvostella saa, mutta kritiikkiin suhtaudutaan yleensä nihkeästi. Sama asia tapahtuu, kun arvostellaan mitä vain valtion tekemisiä.
Koululaisia aina haukutaan kun kouluruoka ei maistu. Jos suurin osa tehdystä ruoasta menee lautasilta roskikseen, jokainen edes jonkinlaisella aivokapasiteetilla varustettu ihminen kyllä tajuaa että vika on ruoassa ei syöjissä. En ymmärrä miten sen ruoan tekeminen voi olla niin vaikeaa? Samalla vaivalla ja budjetilla varmasti saisi edes joten kuten maittavaa ruokaa tehdyksi ja siten tulisi vähemmän hävikkiä. Mutta taitaa olla helpompi syyllistää niitä parkoja, jotka sitä joutuvat syömään.
Kaikkea saa arvostella, mutta sen voi tehdä rakentavasti. Tuollainen "törkeän paskan" huutelu ei auta ruoan tason parantamisessa yhtään.