Ranskalainen ruokakulttuuri
Kertokaa ranskalaisesta ruoasta ja ruokakulttuurista
Kommentit (18)
Ruokaa ja ateriointia arvostetaan ihan eri tavalla kuin Suomessa. Yksin ei yleensä syödä, jos ei ole pakko. Jo päiväkodeissa ja kouluissa tarjotaan 3 ruokalajin ateriat, joiden syömiseen varataan aikaa. Meillä laitetaan yhdelle samalle lautaselle kylmät ja lämpimät sekaisin, sitä ei tehdä Ranskassa.
Ruokalajit voivat siellä olla hyvinkin yksinkertaisia, mutta ne nautitaan yksitellen ja makuja arvostaen.
Ranskassa eri maakunnissa ruuat poikkeavat toisistaan kovastikin ja jokaisella alueella on omat erikoispiirteensä, aika raskastakin maalaisruokaa syödään, kuten Elsassissa.
Vierailija kirjoitti:
Se on eurooppalaisen ruokakulttuurin perusta. Lue vaikkapa La Roussen Gastronomique. Se on perusteos, jossa käsitellään kastikkeet ja ruoat.
Kustantamon nimi on Larousse, sen on perustanut samanniminen henkilö. Ensimmäinen kirja oli La Petite Larousse, pieni ranskankielen sanakirja.
Kustantamo on keskittynyt eri alojen tietokirjallisuuteen, Larousse Gastronomique sisältää pääosin ranskalaisia reseptejä ja ruuan valmistusmenetelmiä ja sisältää vain muutanan ulkomaisen reseptin.
Eli sellaista kirjaa kuin La Rousse Gastronomique ei voi neuvoa lukemaan, koska sellaista ei ole.
Vierailija kirjoitti:
Ruokaa ja ateriointia arvostetaan ihan eri tavalla kuin Suomessa. Yksin ei yleensä syödä, jos ei ole pakko. Jo päiväkodeissa ja kouluissa tarjotaan 3 ruokalajin ateriat, joiden syömiseen varataan aikaa. Meillä laitetaan yhdelle samalle lautaselle kylmät ja lämpimät sekaisin, sitä ei tehdä Ranskassa.
Ruokalajit voivat siellä olla hyvinkin yksinkertaisia, mutta ne nautitaan yksitellen ja makuja arvostaen.
Ranskassa eri maakunnissa ruuat poikkeavat toisistaan kovastikin ja jokaisella alueella on omat erikoispiirteensä, aika raskastakin maalaisruokaa syödään, kuten Elsassissa.
Lisäksi noudatetaan tiukasti sesonkiajattelua. Kukaan siellä ei syö eläviä äyriäisiä kesällä. Jotkut ruokalajit tehdään keväällä, ja jotkut syksyllä, ja nimetään sen mukaan.
Etelän ja pohjoisen ruuat eroavat pääpiirteissään rasvan ja kerman käytön suhteen, pohjoisessa näitä käytetään, etelässä sen sijaan käytetään oliiviöljyä,
Ja nykyään joka puolella syödään pizzaa, jonka kiireinen perheenäiti on napannut töistä tullessaan mukaansa kaupan pakastealtaasta.
Nämä isoäitien aikaiset 3-5 ruokalajin lounaat/päivälliset liittyvät nykypäivänä
eri perhejuhliin tms. suvun sunnuntaitapaamisiin.
Tänään tein blanquette de veaun (perinteinen vasikanlihamuhennos). Lisukkeena keitetyt perunat ja herneet.
Suomalainen syö elääkseen, mutta ranskalainen elää syödäkseen.
Aika paljon oli intialaista, paki-ruokaa ja kebabia tarjolla Saint-Germain Pariisissa. Ylipäätään hyvin "etnistä". Hakusessa oli ranskalainen ravintola. 2 kk sitten olin.
Aika ruusuinen kuva ihmisillä. Todellisuus on sitten paahtista nutellalla tai pain au chocolat aamiaiseksi kahvin kanssa, ja pizzaa päivälliseksi. Lounas kuitataan sandwichilla (=täytetty patonginkappale) ja limulla.
Toki ihanne on kotona laitettu ruoka ja pitkäkestoiset ateriat, mutta arki usein painaa päälle. Mutta niinhän se on Suomessakin.
Klisee, josta yhä tykkään:
Viinit, juustot, patongit, sipulikeitto, kukkoa punaviinissä, bouillabaisse <3
A la carte valtion piikkiin.
Mme Yli-Viikari
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ruokaa ja ateriointia arvostetaan ihan eri tavalla kuin Suomessa. Yksin ei yleensä syödä, jos ei ole pakko. Jo päiväkodeissa ja kouluissa tarjotaan 3 ruokalajin ateriat, joiden syömiseen varataan aikaa. Meillä laitetaan yhdelle samalle lautaselle kylmät ja lämpimät sekaisin, sitä ei tehdä Ranskassa.
Ruokalajit voivat siellä olla hyvinkin yksinkertaisia, mutta ne nautitaan yksitellen ja makuja arvostaen.
Ranskassa eri maakunnissa ruuat poikkeavat toisistaan kovastikin ja jokaisella alueella on omat erikoispiirteensä, aika raskastakin maalaisruokaa syödään, kuten Elsassissa.Lisäksi noudatetaan tiukasti sesonkiajattelua. Kukaan siellä ei syö eläviä äyriäisiä kesällä. Jotkut ruokalajit tehdään keväällä, ja jotkut syksyllä, ja nimetään sen mukaan.
Etelän ja pohjoisen ruuat eroavat pääpiirteissään rasvan ja kerman käytön suhteen, pohjoisessa näitä käytetään, etelässä sen sijaan käytetään oliiviöljyä,
Ja nykyään joka puolella syödään pizzaa, jonka kiireinen perheenäiti on napannut töistä tullessaan mukaansa kaupan pakastealtaasta.
Nämä isoäitien aikaiset 3-5 ruokalajin lounaat/päivälliset liittyvät nykypäivänä
eri perhejuhliin tms. suvun sunnuntaitapaamisiin.Tänään tein blanquette de veaun (perinteinen vasikanlihamuhennos). Lisukkeena keitetyt perunat ja herneet.
Asutko Ranskassa?
Mitä juot(te) ruokajuomana?
Ainakin täällä meilläpäin ruoka on raskasta. Paljon lihaa, laardia, perunaa, makkaraa ja juustoa. Vähemmän vihanneksia. Kala on kallista. Lähinnä taimenta, joka maistuu mudalta. Omenaruokia myös.
Minua ei kauheasti viehätä ranskalainen ruokakulttuuri. Kaikenlaiset merenelävät ja äyriäiset, sekä etanat ja sammakonreidet ovat ehdoton EI! On turhaa tulla tyrkyttämään esim: simpukoita, koska niihin en koske edes pitkällä heinäseipäällä.
Patonki ja juusto, sekä croisantit käy, mutta eihän niillä elä ja hiilarit lihottaa pullevaksi Hippo-keijukaiseksi.
Minulla on kokemusta enimmäkseen lounaista, mutta niiden osalta voi sanoa, että vaihtoehdot ovat monipuolisia, sekalaisempia. Vaihtoehtoja on paljon. Lounaatkin vietetään pitkän kaavan mukaan. Yleensä päätetään juustoon.
Ei ne kaikki ateriat sielläkään ihmeellisiä ole, on paljon pitkälle prosessoitua ja einestyyppistä ruokaa. Esim quiche vaikka on ranskalaista, niin usein aika teollisen oloista.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ruokaa ja ateriointia arvostetaan ihan eri tavalla kuin Suomessa. Yksin ei yleensä syödä, jos ei ole pakko. Jo päiväkodeissa ja kouluissa tarjotaan 3 ruokalajin ateriat, joiden syömiseen varataan aikaa. Meillä laitetaan yhdelle samalle lautaselle kylmät ja lämpimät sekaisin, sitä ei tehdä Ranskassa.
Ruokalajit voivat siellä olla hyvinkin yksinkertaisia, mutta ne nautitaan yksitellen ja makuja arvostaen.
Ranskassa eri maakunnissa ruuat poikkeavat toisistaan kovastikin ja jokaisella alueella on omat erikoispiirteensä, aika raskastakin maalaisruokaa syödään, kuten Elsassissa.Lisäksi noudatetaan tiukasti sesonkiajattelua. Kukaan siellä ei syö eläviä äyriäisiä kesällä. Jotkut ruokalajit tehdään keväällä, ja jotkut syksyllä, ja nimetään sen mukaan.
Etelän ja pohjoisen ruuat eroavat pääpiirteissään rasvan ja kerman käytön suhteen, pohjoisessa näitä käytetään, etelässä sen sijaan käytetään oliiviöljyä,
Ja nykyään joka puolella syödään pizzaa, jonka kiireinen perheenäiti on napannut töistä tullessaan mukaansa kaupan pakastealtaasta.
Nämä isoäitien aikaiset 3-5 ruokalajin lounaat/päivälliset liittyvät nykypäivänä
eri perhejuhliin tms. suvun sunnuntaitapaamisiin.Tänään tein blanquette de veaun (perinteinen vasikanlihamuhennos). Lisukkeena keitetyt perunat ja herneet.
Asutko Ranskassa?
Mitä juot(te) ruokajuomana?
Lounaalla vettä. Illalla vesi ja viini.
Ranskalainen ruokakulttuuri sai alkunsa 1500 luvulla, kun Catherine De'Medici naitettiin kuninkaan pojalle ja tämä otti mukaansa Firenzestä 50 henkilökohtaista kokkia ja opetti ranskalaiset syömään veitsellä ja haarukalla.
Vierailija kirjoitti:
Ranskalainen ruokakulttuuri sai alkunsa 1500 luvulla, kun Catherine De'Medici naitettiin kuninkaan pojalle ja tämä otti mukaansa Firenzestä 50 henkilökohtaista kokkia ja opetti ranskalaiset syömään veitsellä ja haarukalla.
Ja ihan niin kuin Suomessa, perheen sosioekonominen ja etninen tausta vaikuttaa siihen, mitä ja miten syödään.
Se on eurooppalaisen ruokakulttuurin perusta. Lue vaikkapa La Roussen Gastronomique. Se on perusteos, jossa käsitellään kastikkeet ja ruoat.