Riisi oli kuumaa vielä klo 23.30 ja nyt vasta muistin laittaa jääkaappiin
Oli tietenkin jo ihan huoneenlämpöistä. Onko ehtinyt jo mennä pilalle? uskallanko syödä huomenna?
Kommentit (22)
sori, se olikin 22.30 kun se oli kuumaa. siis tunti lisää tuohon... Onko ollut liian kauan siis huoneenlämmössä?
ap
Ei ole mennyt miksikään! Huoletta napaan vaan :)
Ovatko muut samaa mieltä kuin kolmonen?
Millos se keitettiin?
Ei se ole pilalla. Meillä on välillä yönkin yli ja sitten tarjoillaan paistettuna kanamunien kanssa brunssilla.
No et tietenkään uskalla. Parasta on kun lopetat syömisen kokonaan: kaikki on myrkyllistä. Ja kannattaa lopettaa hengittäminenkin yksin tein. Sekin on vaarallista. Heitä varmuuden vuoksi koko jääkaapin sisältö roskiin joka päivä.
[quote author="Vierailija" time="18.09.2014 klo 01:54"]
Millos se keitettiin?
Ei se ole pilalla. Meillä on välillä yönkin yli ja sitten tarjoillaan paistettuna kanamunien kanssa brunssilla.
[/quote]
keitetyn riisin kanssa ei kannata temppuilla. Siinä elää usein Bacillus Cereus bakteereja.
http://yle.fi/uutiset/huonolaatuisessa_riisissa_ruokamyrkytyksien_aiheuttajia_helsingissa/6642497
Riisin yms on parempi antaa jäähtyä ennen kuin pistää sen jääkaappiin, jottei se turhaan vapauta lämpöä sinne. Miten voi olla joku noin uusavuton, voi luoja ...
Oletko, AP, joku lapsi?
Ei keitetty tai paistettu ruoka mene tuossa ajassa miksikään!
Ensinnäkin kaiken ruoan pilaantumisprosessi alkaa huoneenlämmössä vasta 2 tunnin jälkeen. Huom! Siis ALKAA, eli vasta sen jälkeen pikkuhiljaa alkaa muutoksia tulla. Monta tuntia huoneenlämmössä olleet ruoat ovat ihan syömäkelpoisia, poislukien raaka kala ja äyriäiset.
Keitetyn tai paistetun (eli steriloidun) ruoan pilaantumisprosessi alkaa paljon tätä myöhemmin.
Jäähdystys pitäisi tehdä nopeasti.
[quote author="Vierailija" time="18.09.2014 klo 02:03"]
Oletko, AP, joku lapsi?
Ei keitetty tai paistettu ruoka mene tuossa ajassa miksikään!
Ensinnäkin kaiken ruoan pilaantumisprosessi alkaa huoneenlämmössä vasta 2 tunnin jälkeen. Huom! Siis ALKAA, eli vasta sen jälkeen pikkuhiljaa alkaa muutoksia tulla. Monta tuntia huoneenlämmössä olleet ruoat ovat ihan syömäkelpoisia, poislukien raaka kala ja äyriäiset.
Keitetyn tai paistetun (eli steriloidun) ruoan pilaantumisprosessi alkaa paljon tätä myöhemmin.
[/quote]
Annapa linkki näihin "faktoihin".
Kala on herkkä pilaantumaan, mutta joku riisi voisi varmaan olla kevyesti 24h lämpimässä ja olla silti syömäkelpoista.
[quote author="Vierailija" time="18.09.2014 klo 02:07"]
Kala on herkkä pilaantumaan, mutta joku riisi voisi varmaan olla kevyesti 24h lämpimässä ja olla silti syömäkelpoista.
[/quote]
No hoh hoh. Ei voi turvallisesti ainakaan.
[quote author="Vierailija" time="18.09.2014 klo 02:00"]
[quote author="Vierailija" time="18.09.2014 klo 01:54"]
Millos se keitettiin?
Ei se ole pilalla. Meillä on välillä yönkin yli ja sitten tarjoillaan paistettuna kanamunien kanssa brunssilla.
[/quote]
keitetyn riisin kanssa ei kannata temppuilla. Siinä elää usein Bacillus Cereus bakteereja.
http://yle.fi/uutiset/huonolaatuisessa_riisissa_ruokamyrkytyksien_aiheuttajia_helsingissa/6642497
[/quote]
Osaatko lukea?
Vaikka riisi olisi huonolaatuista, olisi se silti syömäkelpoista pari päivää. Todennäköisesti myös mahdolliset B. Cereus-bakteerit kuolevat keitettäessä.
Sen jälkeen ei keitettyä ja huoneenlämmössä säilytettyä riisiä kannata syödä. Jääkaappisäilytys pidentää syömisaikaa.
Elintarvikevirasto suosittelee jäähdytykseen kaikkien ruoka-aineiden osalta 4 tuntia, mutta se on laskettu helpommin pilaantuvien ruoka-aineiden mukaan, koska vain yksi arvo mainitaan. Riisin voi huoletta jättää jäähtymään yön yli, jos on keittänyt sen kiehuvassa, yli 100 asteisessa, vedessä.
Itse teen aina suuria määriä ruokaa kerralla ja syömme usein samaa kastiketta ja riisiä 3-4 päivää. Riisi säilyy tuon ajan hyvin jääkaapissa, mutta ei huoneenlämmössä. Ja ruokahan kuumennetaan ennen tarjoilua tulikuumaksi, se on myös hyvä muistaa.
Riisi on vilja. Muut paistetut (tai keitetyt) viljatuotteet, kuten leivät, säilytämme huoneenlämmössä. Riisin kanssa tämä ei onnistu, vaan vaatii jäähdyttyään siirron jääkaappisäilytykseen. Viimeistään keittämistä seuraavana päivänä.Ohessa Elintarviketurvallisuusviraston ohjeet Basillus Cereuksen ehkäisemiseksi. Nämä koskevat kaikkia ruoka-aineita, ei erityisesti riisiä:
"Epidemiat
Suomessa on raportoitu vuosina 1995–2006 vuosittain 1–7 epidemiaa. Ruokamyrkytysepidemiat liittyvät yleensä sellaisiin tilanteisiin, joissa ruokaa valmistetaan etukäteen, tavallisimmin edellisenä päivänä. Ruokamyrkytysten yleisimpinä syinä ovat olleet riittämätön kuumennus, liian hidas jäähdytys, virheellinen säilytyslämpötila tai kuljetuslämpötila sekä liian pitkä säilytysaika. Tällöin B. cereus on säilynyt elossa sekä päässyt lisääntymään ja tuottamaan myrkkyä. B. cereus -itiöiden tuhoaminen ruoasta edellyttää kuumentamista 100 Celsius -asteessa 2–8 minuutin ajan. Itiöt voivat säilyä elävinä, jos ruokaa kypsytetään hauduttamalla alle kiehumislämpötilan (< 100 Celsius -astetta). Varsinkin ruokamyrkytyksiä aiheuttavien kantojen itiöt ovat erityisen lämmönkestäviä.
Ehkäisy
• Elintarvikkeet tulisi kypsennettäessä kuumentaa yli +70 Celsius asteeseen sekä siipikarjanliha yli +75 Celsius -asteeseen.
• Valmis ruoka tulisi pitää lämpimänä vähintään +60 Celsius asteessa tai kylmänä enintään +6 Celsius -asteessa.
• Mikäli ruokaa ei säilytetä kuumana valmistuksen jälkeen, on se välittömästi jäähdytettävä neljässä tunnissa +6 Celsius -asteeseen ja sen jälkeen säilytettävä jääkaappilämpötilassa +4–+6 Celsius -asteessa.
• Uudelleen kuumennettava ruoka tulisi kuumentaa kauttaaltaan yli +70 Celsius -asteeseen juuri ennen tarjoilua.
© Elintarviketurvallisuusvirasto"
[quote author="Vierailija" time="18.09.2014 klo 02:32"]
[quote author="Vierailija" time="18.09.2014 klo 02:00"]
[quote author="Vierailija" time="18.09.2014 klo 01:54"]
Millos se keitettiin?
Ei se ole pilalla. Meillä on välillä yönkin yli ja sitten tarjoillaan paistettuna kanamunien kanssa brunssilla.
[/quote]
keitetyn riisin kanssa ei kannata temppuilla. Siinä elää usein Bacillus Cereus bakteereja.
http://yle.fi/uutiset/huonolaatuisessa_riisissa_ruokamyrkytyksien_aiheuttajia_helsingissa/6642497
[/quote]
Osaatko lukea?
Vaikka riisi olisi huonolaatuista, olisi se silti syömäkelpoista pari päivää. Todennäköisesti myös mahdolliset B. Cereus-bakteerit kuolevat keitettäessä.
Sen jälkeen ei keitettyä ja huoneenlämmössä säilytettyä riisiä kannata syödä. Jääkaappisäilytys pidentää syömisaikaa.
Elintarvikevirasto suosittelee jäähdytykseen kaikkien ruoka-aineiden osalta 4 tuntia, mutta se on laskettu helpommin pilaantuvien ruoka-aineiden mukaan, koska vain yksi arvo mainitaan. Riisin voi huoletta jättää jäähtymään yön yli, jos on keittänyt sen kiehuvassa, yli 100 asteisessa, vedessä.
Itse teen aina suuria määriä ruokaa kerralla ja syömme usein samaa kastiketta ja riisiä 3-4 päivää. Riisi säilyy tuon ajan hyvin jääkaapissa, mutta ei huoneenlämmössä. Ja ruokahan kuumennetaan ennen tarjoilua tulikuumaksi, se on myös hyvä muistaa.
Riisi on vilja. Muut paistetut (tai keitetyt) viljatuotteet, kuten leivät, säilytämme huoneenlämmössä. Riisin kanssa tämä ei onnistu, vaan vaatii jäähdyttyään siirron jääkaappisäilytykseen. Viimeistään keittämistä seuraavana päivänä.Ohessa Elintarviketurvallisuusviraston ohjeet Basillus Cereuksen ehkäisemiseksi. Nämä koskevat kaikkia ruoka-aineita, ei erityisesti riisiä:
"Epidemiat
Suomessa on raportoitu vuosina 1995–2006 vuosittain 1–7 epidemiaa. Ruokamyrkytysepidemiat liittyvät yleensä sellaisiin tilanteisiin, joissa ruokaa valmistetaan etukäteen, tavallisimmin edellisenä päivänä. Ruokamyrkytysten yleisimpinä syinä ovat olleet riittämätön kuumennus, liian hidas jäähdytys, virheellinen säilytyslämpötila tai kuljetuslämpötila sekä liian pitkä säilytysaika. Tällöin B. cereus on säilynyt elossa sekä päässyt lisääntymään ja tuottamaan myrkkyä. B. cereus -itiöiden tuhoaminen ruoasta edellyttää kuumentamista 100 Celsius -asteessa 2–8 minuutin ajan. Itiöt voivat säilyä elävinä, jos ruokaa kypsytetään hauduttamalla alle kiehumislämpötilan (< 100 Celsius -astetta). Varsinkin ruokamyrkytyksiä aiheuttavien kantojen itiöt ovat erityisen lämmönkestäviä.
Ehkäisy
• Elintarvikkeet tulisi kypsennettäessä kuumentaa yli +70 Celsius asteeseen sekä siipikarjanliha yli +75 Celsius -asteeseen.
• Valmis ruoka tulisi pitää lämpimänä vähintään +60 Celsius asteessa tai kylmänä enintään +6 Celsius -asteessa.
• Mikäli ruokaa ei säilytetä kuumana valmistuksen jälkeen, on se välittömästi jäähdytettävä neljässä tunnissa +6 Celsius -asteeseen ja sen jälkeen säilytettävä jääkaappilämpötilassa +4–+6 Celsius -asteessa.
• Uudelleen kuumennettava ruoka tulisi kuumentaa kauttaaltaan yli +70 Celsius -asteeseen juuri ennen tarjoilua.
© Elintarviketurvallisuusvirasto"
[/quote]
Eli siis riisi keitetään kunnolla kiehuvassa vedessä, illalla keitetty riisi siirretään jääkaappiin viimeistään aamulla ja riisi kuumennetaan kunnolla uudelleen tarjottaessa!
Näin ei ole mitään vaaraa Bacillus Cereuksen elämisestä kyseisessä riisissä.
Kun minä olin lapsi äiti piti mm. riisiäkin koko päivän hellalla ja siitä vedin sitä illalla ja seuraavana päivänä. Ei tullut ikinä ruokamyrkytystä. Itse olen pitänyt ainakin 4 tuntia hellalla ja sitten laittanut jääkaapiin
Vaikka riisi olisi huonolaatuista, olisi se silti syömäkelpoista pari päivää. Todennäköisesti myös mahdolliset B. Cereus-bakteerit kuolevat keitettäessä.
"Itiömuodossaan ne kestävät
korkeaa lämpötilaa, kuivuutta ja
ravinnon puutetta.
Elintarvikkeisiin joutuneet itiöt
kestävät kuumennuksen ja
pystyvät lisääntymään ruoassa
jäähtymisen aikana.
B. cereus aiheuttaa kahta,
oireiltaan toisistaan poikkeavaa
ruokamyrkytystyyppiä.
Oksennusmuodon saa aikaan jo
itse elintarvikkeessa
muodostunut toksiini eli myrkky
ja ripulimuodon suolistossa
muodostunut toksiini.
Ripulitoksiini on lämpöherkkä ja
tuhoutuu, kun elintarvike
kuumennetaan riittävän
kuumaksi.
Oksennusmuodon toksiini on
lämpöä kestävä eikä tuhoudu
normaalissa kuumennuksessa.
Ai niin ja nämä bakteerit ja toksiinit eivät maistu millekään. Joten haistelu/maisteu ei auta.
[quote author="Vierailija" time="18.09.2014 klo 02:41"]
Vaikka riisi olisi huonolaatuista, olisi se silti syömäkelpoista pari päivää. Todennäköisesti myös mahdolliset B. Cereus-bakteerit kuolevat keitettäessä.
"Itiömuodossaan ne kestävät
korkeaa lämpötilaa, kuivuutta ja
ravinnon puutetta.
Elintarvikkeisiin joutuneet itiöt
kestävät kuumennuksen ja
pystyvät lisääntymään ruoassa
jäähtymisen aikana.
B. cereus aiheuttaa kahta,
oireiltaan toisistaan poikkeavaa
ruokamyrkytystyyppiä.
Oksennusmuodon saa aikaan jo
itse elintarvikkeessa
muodostunut toksiini eli myrkky
ja ripulimuodon suolistossa
muodostunut toksiini.
Ripulitoksiini on lämpöherkkä ja
tuhoutuu, kun elintarvike
kuumennetaan riittävän
kuumaksi.
Oksennusmuodon toksiini on
lämpöä kestävä eikä tuhoudu
normaalissa kuumennuksessa.
Ai niin ja nämä bakteerit ja toksiinit eivät maistu millekään. Joten haistelu/maisteu ei auta.
[/quote]
Ensinnäkään turha lietsoa täysin turhaa hysteriaa. Kaikessa riisissä ei ole B. Cereuksen itiöitä.
Toiseksi, kuten Elintarviketurvallisuusviraston sivuilla kerrotaan, B. cereus -itiöiden tuhoaminen ruoasta edellyttää kuumentamista 100 Celsius -asteessa 2–8 minuutin ajan. Itiöt voivat säilyä elävinä, jos ruokaa kypsytetään hauduttamalla alle kiehumislämpötilan (< 100 Celsius -astetta).
Yleensä riisiä keitetään 30-40 minuuttia riisityypistä riippuen. Jos tämän tekee kunnolla kiehuvassa vedessä, B. Cereus -bakteeri kuolee.
Jos B. Cereus ei kuolisi kunnolla keitettäessä, kuten Elintarviketurvallisuusvirasto kertoo, olisimme jo kaikki sairastuneet.
Katsopa seuraavan kerran ympärillesi vaikkapa ruokakaupassa.
Näetkö hyllyillä huoneenlämmössä esimerkiksi riisikakkuja, riisimuroja ja riisisuklaata tai vaikkapa karjalanpiirakoita siellä tuoreleipäosastolla?
Jos yli 100 asteen käsittely ei tuhoaisi B. Cereusta, saisimme noista kaikista em. ruokatuotteista ruokamyrkytyksen!
[quote author="Vierailija" time="18.09.2014 klo 03:13"]
Paskatauti on kiva juttu.
[/quote]
Heh. Ruokamyrkytykselle tehty oma biisi.