Noin 10 000 vuotta sitten luolamiehissäkin oli vegaaneja
Tuorein tutkimus osoittaa että muinaisten luolamiesten ravinto ei koostunut vain pelkästä lihasta:
Kommentit (42)
Jos joku syö lihan lisäksi kasviksia, ei se tarkoita veganismia vaan sekasyöntiä.
Eihän tuossa artikkelissa niin sanota.
Siinä sanotaan, että toisin kuin on luultu ruokavalio ei tukeutunut pelkästään liharuokaan vaan kasviksillä on ollut merkittävä osuus. Se tarkoittaa sekaruokavaliota; ei vegaanista.
Ei tunneta yhtään alkuperäiskansaa joka olisi täysin vegaaninen. Liha on ravintona ihmiselle tärkeä osa selviytymistä. Vegaanina on käytännössä mahdollista elää vain modernissa yhteiskunnassa.
Metsästäjä -keräilijät söivät kaikkea mitä irti saivat henkensä pitimikdi. Myös hyönteisiä toukkia ja kasveja. Mitä ihmeellistä tässä on?
Suuri osa kivikautisista alkoi vegaaneiksi ja lopetti lihansyönnin, kun huomasiuvat, että ilmasto alkaa lämmetä jääkauden jälkeen. Huoli maapallosta alkoi jo silloin.
Vierailija kirjoitti:
Metsästäjä -keräilijät söivät kaikkea mitä irti saivat henkensä pitimikdi. Myös hyönteisiä toukkia ja kasveja. Mitä ihmeellistä tässä on?
APn tyhmyys, kun ei edes peruskoulua ole käynyt.
- tollaha on porkkanaa lautasella 'heeei, sähän oot oikeesti vegaani'
- tolla pojalla on punainen paita 'heeei, sähän oot oikeesti tyttö, nyt hormoonihoitoon'
- tolla ei riitä rahat 'heeei, sähä voit ottaa velkaa, ei niitä tarvi maksaa'
...
Vihreää siirtymää.
Vierailija kirjoitti:
Suuri osa kivikautisista alkoi vegaaneiksi ja lopetti lihansyönnin, kun huomasiuvat, että ilmasto alkaa lämmetä jääkauden jälkeen. Huoli maapallosta alkoi jo silloin.
Mutta luopuiko Fred Flintstone autostaan?
Silloin ei ollut hienoa sanaa 'vegaani', puhuttiin vain 'huonoista metsästäjistä'.
Ihmetyttää kun siellä Afrikassa on niitä sirkkamyrskyjä niin ei väelle kelpaa. Täällähän ne Euroopassa syöttää niitä gourmet ateriana. Aina pitäs olla jotain valkosen Michelin-kokin väsäämää härkää ja karitsaa, kiittämättömät.
Nämä marjanpoimijoiden jälkeläiset ylikuormittavat nykyään terveydehuoltojärjestelmäämme.
Vierailija kirjoitti:
Silloin ei ollut hienoa sanaa 'vegaani', puhuttiin vain 'huonoista metsästäjistä'.
Kiitos "kahvit tuli nenästä" naurusta. Nauraminen tekee hyvää.
Vierailija kirjoitti:
Nämä marjanpoimijoiden jälkeläiset ylikuormittavat nykyään terveydehuoltojärjestelmäämme.
Ei ne sotaveteraanit mitään marjanpoimijoita olleet.
Artikkeli on vähän outo, ilmeisesti sen takia, ettei toimittaja ole ihan ymmärtänyt alkuperäistä juttua, jota on referoitu.
Ei kai kukaan tiedepiireissä ole ikinä kuvitellut, että ihminen olisi kivikaudella syönyt vain lihaa? Olisi ollut tosi outoa, jos olisivat, kun kerta kasvisravintoakin on saatavilla käytännössä kaikkialla.
Ilmeisesti jutun pointti oli se, että bakteeri-DNA:n perusteella on voitu todentaa, että sekä nykyihminen ja neanterdalinihminen ovat KYPSENTÄNEET tärkkelyspitoisia ruokia hyvin varhain, mikä näkyy suun bakteerikannassa.
Tämä voi olla yllätys lähinnä paleodiettiuskovaisille, mutta muuten kyseessä on kiinnsotava löyty lähinnä siinä käytetyn metodologian perusteella eli suun bakteeristoa on voitu tutkia hyvin kaukaksi menneisyyteen.
Totta kai historiaa muutetaan sopivasti vastaamaan nykytrendejä. Vekkaaneja olivat ja pääosin h omoj a ja les poja, ne raatoja syövät luolamiehet.
Vierailija kirjoitti:
Silloin ei ollut hienoa sanaa 'vegaani', puhuttiin vain 'huonoista metsästäjistä'.
Ihan varmasti jo tuolloin on ollut empaattisuuteen kykeneviä ihmisiä jotka ovat pitäneet eläimistä.
Vierailija kirjoitti:
Artikkeli on vähän outo, ilmeisesti sen takia, ettei toimittaja ole ihan ymmärtänyt alkuperäistä juttua, jota on referoitu.
Ei kai kukaan tiedepiireissä ole ikinä kuvitellut, että ihminen olisi kivikaudella syönyt vain lihaa? Olisi ollut tosi outoa, jos olisivat, kun kerta kasvisravintoakin on saatavilla käytännössä kaikkialla.
Ilmeisesti jutun pointti oli se, että bakteeri-DNA:n perusteella on voitu todentaa, että sekä nykyihminen ja neanterdalinihminen ovat KYPSENTÄNEET tärkkelyspitoisia ruokia hyvin varhain, mikä näkyy suun bakteerikannassa.
Tämä voi olla yllätys lähinnä paleodiettiuskovaisille, mutta muuten kyseessä on kiinnsotava löyty lähinnä siinä käytetyn metodologian perusteella eli suun bakteeristoa on voitu tutkia hyvin kaukaksi menneisyyteen.
Ainahan on tiedetty, että ruuan kypsennys, olipa se hiilareita tai eläinproteiiniä mahdollistivat tehokkaamman ruuansulatuksen ja paremman ruuan ravinteiden hyödyntämisen. Tämä taas mahdollisti aivojen koon kasvun ja niiden kehittymisen.
Metsästäjät ja lihansyöjät kyllä vei parhaimmat naiset ja ihminen myös kehittyi tuon jälkeen.
Vierailija kirjoitti:
Ihmetyttää kun siellä Afrikassa on niitä sirkkamyrskyjä niin ei väelle kelpaa. Täällähän ne Euroopassa syöttää niitä gourmet ateriana. Aina pitäs olla jotain valkosen Michelin-kokin väsäämää härkää ja karitsaa, kiittämättömät.
Aiemmin niitä onkin syöty, mutta nykyään niitä torjutaan myrkyillä, joten eivät kelpaa enää syötäväksi.
Ei ollut kyse vegaaniaatteesta, vaan siitä että lihan hankkiminen ruokapöytään oli silloisilla aseilla kovaa hommaa. Helpommalla pääsi kun yritti pärjätä, ainakin osittain, jollakin rehuilla.