Tuutsa, vanha tuttu ja tuntematon kemenlaaksosta
Tuutsa
Tuutsa on perinteinen kymenlaaksolainen perinneruoka. Ei siis mikään lisuke. Tuutsa on täyttävä pääruoka ja siitä saadaan reilusti kylläinen tunne.
Perinteinen vanhanajan aidosti imelletty tuutsa on monelle kymenlaaksolaiselle maku, joka on perinteisesti kuulunut leipomispäiviin. Tuutsa on kypsynyt perinteisesti vanhanaikaisten leivinuunien jälkilämmössä leipomispäivien päätteeksi.
Nykyisin on tapana imeltää tuutsa sähkölieden uunissa noin 70 asteen lämpötilassa ja kymenlaaksolainen tuutsa kypsyy näppärästi sähkölieden uunissa.
Tuutsa on kymenlaaksolainen perinneruoka. Tuutsa nimistä ruokaa ei juurikaan muualla tunneta, vaikka tuutsa muuten on tuttu perinneruoka.
Tuutsa resepti.
Tuutsaa ei makeuteta sokerilla eikä siirapilla. Maku saadaan aidosti imeltämällä.
AINEKSET:
1 kg maun mukaan jauhoisia, kiinteitä tai siltä väliltä perunoita. Kaikki lajikkeet imeltyy
Niukasti vettä keittämiseen. Arvioi veden määrä. Koko vesimäärä jää tuutsasoseeseen
2 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja tai ruisjauhoja
50 g voita
4 dl täysmaitoa. Maidon määrä vaihtelee. Tuutsa on tanakkaa haarukkaruokaa.
1 teelusikallista suolaa
TYÖVAIHEET:
Kuori pestyt perunat kattilaan. Halkaise isot perunat.
Keitä perunat niukassa vesimäärässä kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa.
Survo perunat kuumina perunasurvimella tuutsasoseeksi suoraan niukkaan keittoveteen.
Jäähdytä tuutsasose suurta huolellisuutta noudattaen ja samalla sekoittaen 70-75 asteiseksi.
Lisää vähitellen ja samalla sekoittaen jauhot tuutsasoseeseen. Lisää vain tarvittessa 70-75 asteista vettä.
Laita kansi kattilaan ja laita kattila n. 70-asteiseen uuniin. Anna tuutsasoseen imeltyä sähkölieden uunissa 2½-3 tuntia. Sekoita tuutsasosetta välillä. Tarkista maku. Jos sose ei maistu makealta, jatka imeltämistä tarpeen mukaan. Ota huomioon että ylipitkä imeltäminen huonontaa imeltymistulosta.
Lisää imeltyneeseen tuutsasoseeseen voi ohuina siivuina sulamaan. Lisää maitoa niin että saadaan puuromainen tuutsasose. On tarkoitus että tuutsa valmistuu tanakaksi harukalla syötäväksi ruoaksi ja siitä tullaan kylläiseksi. Tuutsa on pääruoka - ei lisuke. Lisää suola. Sekoita tasaiseksi.
Laita tuutsasose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita. Jos haluaa, niin pinnalle voi sirotella kevyesti korppujauhoa.
Paista tuutsaa aluksi noin 200 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun pinta saa väriä ja tuutsa alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 145 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täydempiä vuokia.
Paista kymenlaaksolaista perinneruokaa, tuutsaa noin 3 tuntia.