Ajattelin ruveta suomalaista ruokaa syöväksi vegaaniksi, voinko saada tarpeeksi ravintoaineita?
Vehnän aion myös jättää pois.
Muuten ruokavalio koostuisi
Viljat: Kaura, ohra, ruis
Hedelmät: Omena ja luumu, sikäli kun kotimaista löytää
Marjat: Vadelma, mustikka, puolukka, tyrni, kirsikka, mansikka, herukat, karviasmarja
Vihannekset, sisältäen juurekset: Peruna, lanttu, porkkana, nauris, kaali ruusukaali, sipuli, tomaatti, paprika, herne, salaatti,
Muuta: Erilaiset sienet, mausteeksi yrttejä
Luonnosta osa marjoista ja ainakin voikukkaa voisi opetela käyttämään. Listalta puuttuu jotain lyhyen aikaa kotimaisena saatavina olevia kauden kasviksia, kuten parsakaali ja kukkakaali.
Kommentit (30)
Lisäisin tuohon vielä härkäpavun sekä nämä nyhtökaura jne proteiinituotteet. B-vitamiinia todennäköisesti tarvitsee ottaa purkista.
Ai niin, myös kotimaisia pähkinöitä on saatavissa. Pähkinäpensas kukkii varmaan jo etelässä, tuli siitä mieleen.
Miksi listassa ei ole mitään palkokasveja? Nämä ovat vegaaneille tärkeä proteiinin lähde, ja monet palkokasveista kasvavat Suomessa, esimerkiksi herneet ja härkäpapu.
Muista D3, B12, EPA, DHA ja tosiaan proteiini sekä palkokasveista että viljoista.
Vierailija kirjoitti:
Kyllä, jos verkkomahasi toimii.
Ja satakerta.
Täältä voi ladata ilmaiseksi fennovegaanisia reseptejä täynnä olevan keittokirjan. Yllättävän paljon
kaikkea saa ihan kotimaassa kasvatettuna, ja niistä pystyy tekemään monenlaista ruokaa! https://vegaaniliitto.fi/harkapapua-sarvista/
Herneet oli listalla ja tiedän kyllä, ettei tämä ole mikään uusi juttu, siksi kyselenkin. Kiitos erityisesti vastaaja 9:lle asiallisesta vastauksesta :D.
Jos et jo valmiiksi syö pelkästään ”suomalaista” ruokaa, niin en lähtis säätämään. Ruokavalio kuin ruokavalio toimii kun se on monipuolinen. Helpompi olla vegaani joka suosii kotimaista ja esim. kauden kasviksia ja villiruokaa.
Vierailija kirjoitti:
Jos et jo valmiiksi syö pelkästään ”suomalaista” ruokaa, niin en lähtis säätämään. Ruokavalio kuin ruokavalio toimii kun se on monipuolinen. Helpompi olla vegaani joka suosii kotimaista ja esim. kauden kasviksia ja villiruokaa.
Ja vielä helpompi olla lähisekaruokailija, joka vegaaniravinnon lisäksi suosii kotimaista järvikalaa, erityisesti särkeä.
Onko kotimaisuus sulle tärkeää ekologisuuden vuoksi? Jos on, niin talviaikaan etenkin pitäisin tuontituotteita (kuten tomaatti) parempana vaihtoehtona, kun Suomessa lämmitetyissä kasvihuoneissa kasvatettuja. Euroopasta kasvikset ei lennä tänne, vaan tulevat maata ja merta pitkin. Valitse vaan aina luomu tai biodynaaminen.
Jos speltti sopii, niin siitä saa lisäviljan. Kotimaisena viljellään paljon. Syksyllä saa myös kotimaisia päärynöitä. Saskatoonia voi tilata suoraan tuottajilta, jos on kotona säilytysmahdollisuus.
Öljykasveista hamppua, pellavaa, rapsia ja rypsiä löytyy ainakin hyvin kotimaisena. Kannattaa myös muistaa kotimaiset palkokasvit ja kokeilla kotona itujen idättämistä. Kaupastakin kyllä saa kotimaisia ituja.
Uskoisin, että tulee onnistumaan mutta vaivannäköä se vaatii. Hyvillä säilytysmahdollisuuksilla on mahdollista tilata suoraan tuottajilta tai muuta kautta esimerkiksi marjoja niin ei ole kauppojen valikoiman varassa.
EI kannnata mennä äärimmäisyyksiin. Monesti ihminen tekee sen virheen- Pienillä arjen valinnoilla jotka tuntuvat yksilöstä hyvälle ja sopii siiihen kokonaisuuteen osaksi elämäää.
Vierailija kirjoitti:
EI kannnata mennä äärimmäisyyksiin. Monesti ihminen tekee sen virheen- Pienillä arjen valinnoilla jotka tuntuvat yksilöstä hyvälle ja sopii siiihen kokonaisuuteen osaksi elämäää.
Tosssa on se että mieli ja uskomukset johdattttelee ja järki jää taakse kun järjen tulisi liikkua siinä etu maaastossa ja sitten tulla se fiiilis kun tietää että homma on hanskassa eikä hanskat hukasssa.
Keväät tulevat olemaan aika yksitoikkoisia: juureksia.
Ei kai kukaan nyt hyväksy kasvihuoneiden hiilijalanjälkeä?
Luulen että hyvin mahdollista toteuttaa. Mutta tietty joustavuus on hyvä olla. Jos edes pelkkä vegaaninen ei riitä vaan pitää olla täysin kotimaista niin esim. matkustaminen, juhlat, tapahtumat yms käyvät vaikeiksi.
Kotimaisista raaka-aineista saa kyllä todella hyvää kasvisruokaa.
Kannattaa suoraan kävellä sinne apteekkiin ostamaan säkillinen vitamiineja ja hivenaineita lisäksi.
Vierailija kirjoitti:
Keväät tulevat olemaan aika yksitoikkoisia: juureksia.
Ei kai kukaan nyt hyväksy kasvihuoneiden hiilijalanjälkeä?
Ohis: olen elänyt ns.muinaissuomalaisella ruokavaliolla jo n. 45 vuotta (olen 6-kymppinen). Loppukeväästä myöhään syksyyn menee helposti: luonnosta ja omalta pihalta löytyy kaikkea! Talvisin vähän hankalampaa, mutta idätän ja kasvatan versoja, on aina jotain tuoretta. Siis mikään täysvegaani en ole, käytän myös luomukananmunia ja joitain maitotuotteita.
Suosittelen kokeilemaan: ekologista, hauskaa ja terveellistä ( kun tietää, mitä syö ja tarvitsee) !
Aika erikoinen yhdistelmä. Veganismi ja nationalismi.
Tuohan on sama kuin äänestäisi samaan aikaan sekä vihreitä että persuja.