Karppaajat! Mitä mieltä uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan urnsas eläinrasvojen syönti lisää dementian riskiä?
Tutkimus: Eläinrasvat lisäävät dementiariskiä
Julkaistu 07.08.2006, klo 07.25
Rasvaista ruokaa
Kuva: Juuso Juntunen / YLE
Runsas voin ja muiden eläinrasvojen käyttö lisää riskiä Alzheimerin tautiin sairastumiseen jopa puolella, Kuopion yliopistossa tehty tutkimus osoittaa.
Tyydyttyneiden eli ns. kovien rasvojen huomattiin kerryttävän aivoihin beta-amyloidi-proteiinia, joka tuhoaa aivojen hermosoluja ja edesauttaa Alzheimerin etenemistä.
Dosentti Mia Kivipelto Kuopion yliopistosta suosittelee mm. maidosta ja voista saatavien kovien rasvojen vähentämistä viimeistään keski-iässä.
- Kovat rasvat jo keski-iässä vaikuttavat dementian riskiin myöhäisiällä. Eli jos oli syönyt paljon tyydyttyneitä rasvoja, niin dementian riski oli huomattavasti kohonnut. Toisaalta jos söi paljon näitä tyydyttymättömiä rasvoja, juoksevia rasvoja, joita saa muun muassa kalasta ja oliiviöljystä,
niin silloin dementian riski oli huomattavasti pienempi, Kivipelto sanoo.
Tutkimuksessa seurattiin puolentoista tuhannen ikääntyneen ihmisen ravintotottumuksia parin vuosikymmenen ajan. Alzheimerin tautia sairastaa arviolta 70 000 suomalaista.
http : // www . yle . fi/uutiset/vasen/id40179 . html
Transrasva voi yksinään selittää koko tuon riskin kasvun.
Luotettavampi tutkimus olisi eritellyt transrasvan luonnollisista rasvoista. Nyt lopputulos jää selvittämättä.