Kasveja ravinnoksi luonnosta
Keräätkö luonnosta kasveja ravinnoksi? Mitä kasveja keräät? Mistä keräät niitä? Olisi kiva perehtyä enemmän syötäviin kasveihin. Itse tiedän, että esim. maitohorsma tai voikukka käyvät esim. salaatteihin.
Kommentit (9)
Nyt voi jo löytää nokkosta. Se käy vaikka sämpylöihin tai pinaatin tapaan lettuihin.
Nokkosta kerään. Muista en oikein keksi, mitä niistä voisi valmistaa. Voikukanlehdet ovat liian kitkeriä, että viitsisin niitä salaatissa syödä...
Meilläkylässä ollut ranskatar laukkasi innoissaan pihalle keräämään voikukanlehtiä, ja valmisti niistä herkullisen höystön. Kun vaan muistaisin miten. Mutta eiköhän netin maailmasta siihenkin ohje löytyisi. Paistettuna ei ollut niin kitkeräkään.
[quote author="Vierailija" time="26.04.2014 klo 11:42"]
Nokkosta kerään. Muista en oikein keksi, mitä niistä voisi valmistaa. Voikukanlehdet ovat liian kitkeriä, että viitsisin niitä salaatissa syödä...
[/quote]
Nokkosia voi varmaan käyttää samalla tavalla kuin pinaattia. Nokkosen kanssa pitää muistaa, ettei kerää mistään "tunkion" läheltä, jossa ne mielellään kasvavat. Eli esim. lettuihin, muusiin ja monet laittaa sämpylöihin kuivattua nokkosta.
Mua kyllä kiinnostaisi, mutta ei ole tullut kauheasti kerättyä. Joskus keitin nokkosista keiton, mutta vaikka muka kuinka olin pessyt niitä, kellui valmiissa keitossa koppiaisia. Eikä hirveästi pihasta innosta voikukkia kerätä kun en koe niitä puhtaaksi.
Vesiheinää tuli viime kesällä tuttavan mökillä syötyä, ja yritin usuttaa häntä käyttämään niitä, kun koko kasvimaa puski tiheänä mattona.
Nokkoset pitää ryöpätä ennen käyttöä!
Nokkonen on silti voimakkaamman makuinen kuin pinaatti, joten tämä pitää huomioida ruoanlaitossa.
Vuohenputkesta saa vaikka mitä, maitohorsman tuoreet versot ovat parsaan verrattavissa.
Googlaa esim. hortoilu. Aiheesta on hyviä kirjojakin olemassa, kts. löytyisikö kirjastosta.
[quote author="Vierailija" time="26.04.2014 klo 12:17"]
Nokkoset pitää ryöpätä ennen käyttöä!
Nokkonen on silti voimakkaamman makuinen kuin pinaatti, joten tämä pitää huomioida ruoanlaitossa.
Vuohenputkesta saa vaikka mitä, maitohorsman tuoreet versot ovat parsaan verrattavissa.
Googlaa esim. hortoilu. Aiheesta on hyviä kirjojakin olemassa, kts. löytyisikö kirjastosta.
[/quote]
Hortoilu, ihana sana. Pitää googlailla.
Voikukanlehdistä suorareunaisimmat ovat miedoimman makuisia. Niitä voi laittaa suoraan salaattiin, ja ne ovat myös usein suuria. Kannattaa maistella erimuotoisia lehtiä, kun mitä sahalaitaisempi lehti, sitä kitkerämpi. On vaan tarkkaan tunnettava voikukanlehti, ettei sekoita sitä vaikka johonkin puutarhakasviin, kuten minä muinoin yrttineuvojan tentissä.
Ihan tavallinen rikkaruoho, jonka vesiheinänä tunnemme, on myös maistuvaa.
Voikukanlehtiä voi käyttää rucolan sijasta salaateissa.