Mikä olisi kesäjuhlissa helppo tarjottava pihalla, koko päivän/illan ajan?
Olen pitämässä kesällä kaverin kanssa yhteisiä 60-vuotisjuhlia, vieraita on tulee paikalle ainakin 50, ehkä enemmänkin. Mikä olisi kiva, helppo ja suht siisti tarjoiltava tuollaiseen pihajuhlaan, ollaan siis ulkona, on suuri teltta sateen varalle. Toivottavasti ei sentään sada kaatamalla koko ajan! Mutta ruoka olisi siis siinä ulkona, grilli voisi olla, mutta millä pääsisi helpoimmalla? Saa olla makkaranpaistoa, mutta jotain muutakin olisi kiva olla. Mikä ei mene pahaksi ulkona? Jääkaappi toki on lähellä, sieltä voi hakea lisää tavaraa.
Kommentit (20)
[quote author="Vierailija" time="02.03.2014 klo 11:27"]
[quote author="Vierailija" time="02.03.2014 klo 11:17"]
[quote author="Vierailija" time="02.03.2014 klo 11:04"]
[quote author="Vierailija" time="02.03.2014 klo 10:55"]
[quote author="Vierailija" time="02.03.2014 klo 09:49"]
Laittakaa pienempiin astioihin ja täydentäkää. Ei sellaista ruokaa olekaan, joka pysyisi hyvänä koko päivän paitsi ehkä jotkut keksit ja näkkileipä.
Ei noi kylmät tarjottavatkaan ole hyviä jos ne on ns. taskulämpimiä vaikka 2:n tarjoilut kuulostaa muuten aivan ihanilta.
Ehkä joku suolainen (ja makea) piirakka säilyy aika hyvin ja maistuu ihan hyvältä huoneenlämpöisenäkin.
Jotain tapaksia ja pieniä juttuja, joita voi laittaa vähän kerrallaan esille ja hakea jääkaapista tasaisesti lisää.
[/quote]
Itseasiassa mikään ruoka ei ole hyvää liian kylmänä. Pari tuntia selvisi ihan hyvin varjossa katoksen alla, sen aikaa meni ekan kattauksen syömisissä. Kakku pysyi hyvänä sen tunnin mitä sitä riitti... nopeasti hävisi parempiin suihin:)
2
[/quote]
Olet ihan oikeassa ja pari tuntia katoksen alla on ihan ok aika tosi monelle ruoalle. Avauksessa puhuttiin koko päivästä. Joku katoksessakin tuntikausia muhinut, sanotaan vaikka parmankinkku, on kyllä aika ällöä.
Ei siis suoraan jääkaapista, mutta ei nyt tuntikausia auringossakaan.
Teidän tarjoilut kuulostivat herkullisilta :)
[/quote]
No aika harva syö todellisuudessa koko päivän - ruokia voi jaksottaa useampaan kattaukseen. Toinen kattaus oli meillä iltayöstä.
[/quote]
paitsi sellaisissa juhlissa, joissa väki käy jonkin aikaa ja lähtee ja uutta tulee tilalle. tyypillisinä ylioppilasjuhlat ja rippijuhlatkin, monesti myös just kuusikymppiset yms. tasavuosikekkerit alle 40 v.
Mutta jos siis juhlat alkavat klo x ja on tarkoitus että vieraat ovat mukana alusta suunnilleen loppuun, on ihan järkevää laittaa kattaukset.
[/quote]
Ihan yhtälailla jaksotetuissa juhlissa voi tehdä useamman kattauksen:) Silloinhan se vasta toimiikin! Tässä huushollissa on pidetty paljon juhlia (3xyo, 3x hautajaiset, 50, 3x70, hääjuhlat yms yms) eikä ruuan säilyvyydestä tai tarjottavuudesta ole tullut ongelmaa. Vieraita em ollut 40-80 henkeä. Normiillallisillakin ystävien kesken meillä yleensä 20+ syöjää.
Tarjottavien on pysyttävä ehdottomasti kylminä, haitallisten mikrobien määrä suorastaan räjähtää jo parissa tunnissa. Yksi keino pitää tarjottavat kylminä on jäädyttää pakastimessa vaikka kattiloissa tms vettä sopiviksi "harkoiksi" tarjoiluvatien alle. Jokainen voi ideoida tätä eteenpäin. Olen jossain nähnyt jopa neliskulmaisia jäämöhkäleitä pitämässä tarjottavia kylminä.
Jaa'a... jos feta menee kauniina kesäpäivänä jo tunnissa syömäkelvottomaksi, mitenköhän ne Välimeren maissa ovat säilyneet hengissä?? :D Pientä rajaa jo hysteriallekin!
[quote author="Vierailija" time="02.03.2014 klo 13:59"]
Jaa'a... jos feta menee kauniina kesäpäivänä jo tunnissa syömäkelvottomaksi, mitenköhän ne Välimeren maissa ovat säilyneet hengissä?? :D Pientä rajaa jo hysteriallekin!
[/quote]
En ole tienytkään että he säilyttävät sitä kuumassa ulkoilmassa.
Lämpimänä kesäpäivänä ruoka menee tosi äkkiä syömäkelvottomaksi, jopa terveydelle vaaralliseksi. Varsinkin, jos se on kalaa/äyriäisiä (juuri joku Vitello Tonnato) tai vaikka olisi salaattiakin. Tämä on todettu kesämökillä merenrantaterassilla: ruoka on syötävä heti tai sitten on parempi, että kukin hakee annoksensa sisältä ja tuo lautasella ulos sen, minkä syö.
Teidän on hankittava sähköiset viilentimet ruoka-astioiden alle ja pidettävä ne varjossa. Tällaisia saa vuokrata.
Neuvoja Martoilta:
http://www.martat.fi/ruoka/ruoanvalmistus/ruokaa-turvallisesti/juhlaruokaa-turvallisesti/
Tosin nuo vinkit ei kuumana kesäpäivänä tarjoa apua kuin tunniksi, max kahdeksi.
Täältä saa ainakin suuren laatikon jääpaloja. Voitte kysyä vinkkejä varmasti ruoan kylmänä pitämiseen:
Meillä pidettiin "hääjuhlat" kuumana kesäpäivänä ja tarjolla oli vain kylmiä ruokia: salaatteja (sekasalaatti, espanjalaistyylinen perunasalaatti yms), lihaa minkä saattoi tarjota kylmänä (vitello tonnatoa, kanarullia, bresaolaa, parmankinkkua yms), lisäksi tortillaa paloina ja levitteitä (esim tapenade) leivän kanssa. Myös couscous-salaatti, hummus, tzaziki yms toimii hyvin ja vaikka gazpacho keitto tai vastaava.
Kakusta suosittelen suklaakuorrutteista - siinä sisus pysyy hyvin kylmänä useamman tunnin eikä kuorrutekaan valahda. Meillä oli sekä tumma että valkoinen sacherkakku.
Laittakaa pienempiin astioihin ja täydentäkää. Ei sellaista ruokaa olekaan, joka pysyisi hyvänä koko päivän paitsi ehkä jotkut keksit ja näkkileipä.
Ei noi kylmät tarjottavatkaan ole hyviä jos ne on ns. taskulämpimiä vaikka 2:n tarjoilut kuulostaa muuten aivan ihanilta.
Ehkä joku suolainen (ja makea) piirakka säilyy aika hyvin ja maistuu ihan hyvältä huoneenlämpöisenäkin.
Jotain tapaksia ja pieniä juttuja, joita voi laittaa vähän kerrallaan esille ja hakea jääkaapista tasaisesti lisää.
Vuokratkaa sellainen iso paellapannu. Siinä sitten wokkia parin tunnin välein. Pakastevihanneksia, nuudeleita ja jotain marinoitua kanaa sekä kermaa. Ihan yksinkertaisimmillaan näin. Tuon kanssa sitten tarjolle vihersalaattia ja pikkukipoissa fetaa, oliiveja, kirsikkatomaattia, paprikaa, sipulia sekä tietty hyvää leipää levitteineen. Minä tekisin näin, jos vieraat tulisivat eri aikaan. Kyllä se wokki kestää tunnin hyvänä ja sitten loput surutta roskiin. Fetat yms huonoksimenevät joko tunnin jälkeen roskiin ja uusi kippo 2h välein esille. Tai vaihtoehtoisesti kuumana päivänä vartin tarjolla ja sitten jääkaappiin. Wokin lähelle joku lappunen, josta näkee että wokki kuumana: 14-15, 16-17, 18-19.
6 jatkaa ideointia vielä. Lisää säilyvyyttä fetoille ja levitteille saisitte kun hankkisitten Ikeasta sellasia 2€ isoja kulhoja, jotka täyttäisitte jäillä ja laittaisitte noi pikkukipot sellaisiin. Tietty helpottaisi kun niihin keksisi vielä jonkun kannen. Jäitä vaan pitää olla paljon.
[quote author="Vierailija" time="02.03.2014 klo 09:49"]
Laittakaa pienempiin astioihin ja täydentäkää. Ei sellaista ruokaa olekaan, joka pysyisi hyvänä koko päivän paitsi ehkä jotkut keksit ja näkkileipä.
Ei noi kylmät tarjottavatkaan ole hyviä jos ne on ns. taskulämpimiä vaikka 2:n tarjoilut kuulostaa muuten aivan ihanilta.
Ehkä joku suolainen (ja makea) piirakka säilyy aika hyvin ja maistuu ihan hyvältä huoneenlämpöisenäkin.
Jotain tapaksia ja pieniä juttuja, joita voi laittaa vähän kerrallaan esille ja hakea jääkaapista tasaisesti lisää.
[/quote]
Itseasiassa mikään ruoka ei ole hyvää liian kylmänä. Pari tuntia selvisi ihan hyvin varjossa katoksen alla, sen aikaa meni ekan kattauksen syömisissä. Kakku pysyi hyvänä sen tunnin mitä sitä riitti... nopeasti hävisi parempiin suihin:)
2
[quote author="Vierailija" time="02.03.2014 klo 10:55"]
[quote author="Vierailija" time="02.03.2014 klo 09:49"]
Laittakaa pienempiin astioihin ja täydentäkää. Ei sellaista ruokaa olekaan, joka pysyisi hyvänä koko päivän paitsi ehkä jotkut keksit ja näkkileipä.
Ei noi kylmät tarjottavatkaan ole hyviä jos ne on ns. taskulämpimiä vaikka 2:n tarjoilut kuulostaa muuten aivan ihanilta.
Ehkä joku suolainen (ja makea) piirakka säilyy aika hyvin ja maistuu ihan hyvältä huoneenlämpöisenäkin.
Jotain tapaksia ja pieniä juttuja, joita voi laittaa vähän kerrallaan esille ja hakea jääkaapista tasaisesti lisää.
[/quote]
Itseasiassa mikään ruoka ei ole hyvää liian kylmänä. Pari tuntia selvisi ihan hyvin varjossa katoksen alla, sen aikaa meni ekan kattauksen syömisissä. Kakku pysyi hyvänä sen tunnin mitä sitä riitti... nopeasti hävisi parempiin suihin:)
2
[/quote]
Olet ihan oikeassa ja pari tuntia katoksen alla on ihan ok aika tosi monelle ruoalle. Avauksessa puhuttiin koko päivästä. Joku katoksessakin tuntikausia muhinut, sanotaan vaikka parmankinkku, on kyllä aika ällöä.
Ei siis suoraan jääkaapista, mutta ei nyt tuntikausia auringossakaan.
Teidän tarjoilut kuulostivat herkullisilta :)
[quote author="Vierailija" time="02.03.2014 klo 11:04"]
[quote author="Vierailija" time="02.03.2014 klo 10:55"]
[quote author="Vierailija" time="02.03.2014 klo 09:49"]
Laittakaa pienempiin astioihin ja täydentäkää. Ei sellaista ruokaa olekaan, joka pysyisi hyvänä koko päivän paitsi ehkä jotkut keksit ja näkkileipä.
Ei noi kylmät tarjottavatkaan ole hyviä jos ne on ns. taskulämpimiä vaikka 2:n tarjoilut kuulostaa muuten aivan ihanilta.
Ehkä joku suolainen (ja makea) piirakka säilyy aika hyvin ja maistuu ihan hyvältä huoneenlämpöisenäkin.
Jotain tapaksia ja pieniä juttuja, joita voi laittaa vähän kerrallaan esille ja hakea jääkaapista tasaisesti lisää.
[/quote]
Itseasiassa mikään ruoka ei ole hyvää liian kylmänä. Pari tuntia selvisi ihan hyvin varjossa katoksen alla, sen aikaa meni ekan kattauksen syömisissä. Kakku pysyi hyvänä sen tunnin mitä sitä riitti... nopeasti hävisi parempiin suihin:)
2
[/quote]
Olet ihan oikeassa ja pari tuntia katoksen alla on ihan ok aika tosi monelle ruoalle. Avauksessa puhuttiin koko päivästä. Joku katoksessakin tuntikausia muhinut, sanotaan vaikka parmankinkku, on kyllä aika ällöä.
Ei siis suoraan jääkaapista, mutta ei nyt tuntikausia auringossakaan.
Teidän tarjoilut kuulostivat herkullisilta :)
[/quote]
No aika harva syö todellisuudessa koko päivän - ruokia voi jaksottaa useampaan kattaukseen. Toinen kattaus oli meillä iltayöstä.
Jos jostain syystä sataa ja on kalsea keli, niin silloin joku lämmin ruoka olisi kyllä kivempi, kuin kylmät salaatit. Joku lämmin keitto esim?
[quote author="Vierailija" time="02.03.2014 klo 11:17"]
[quote author="Vierailija" time="02.03.2014 klo 11:04"]
[quote author="Vierailija" time="02.03.2014 klo 10:55"]
[quote author="Vierailija" time="02.03.2014 klo 09:49"]
Laittakaa pienempiin astioihin ja täydentäkää. Ei sellaista ruokaa olekaan, joka pysyisi hyvänä koko päivän paitsi ehkä jotkut keksit ja näkkileipä.
Ei noi kylmät tarjottavatkaan ole hyviä jos ne on ns. taskulämpimiä vaikka 2:n tarjoilut kuulostaa muuten aivan ihanilta.
Ehkä joku suolainen (ja makea) piirakka säilyy aika hyvin ja maistuu ihan hyvältä huoneenlämpöisenäkin.
Jotain tapaksia ja pieniä juttuja, joita voi laittaa vähän kerrallaan esille ja hakea jääkaapista tasaisesti lisää.
[/quote]
Itseasiassa mikään ruoka ei ole hyvää liian kylmänä. Pari tuntia selvisi ihan hyvin varjossa katoksen alla, sen aikaa meni ekan kattauksen syömisissä. Kakku pysyi hyvänä sen tunnin mitä sitä riitti... nopeasti hävisi parempiin suihin:)
2
[/quote]
Olet ihan oikeassa ja pari tuntia katoksen alla on ihan ok aika tosi monelle ruoalle. Avauksessa puhuttiin koko päivästä. Joku katoksessakin tuntikausia muhinut, sanotaan vaikka parmankinkku, on kyllä aika ällöä.
Ei siis suoraan jääkaapista, mutta ei nyt tuntikausia auringossakaan.
Teidän tarjoilut kuulostivat herkullisilta :)
[/quote]
No aika harva syö todellisuudessa koko päivän - ruokia voi jaksottaa useampaan kattaukseen. Toinen kattaus oli meillä iltayöstä.
[/quote]
paitsi sellaisissa juhlissa, joissa väki käy jonkin aikaa ja lähtee ja uutta tulee tilalle. tyypillisinä ylioppilasjuhlat ja rippijuhlatkin, monesti myös just kuusikymppiset yms. tasavuosikekkerit alle 40 v.
Mutta jos siis juhlat alkavat klo x ja on tarkoitus että vieraat ovat mukana alusta suunnilleen loppuun, on ihan järkevää laittaa kattaukset.
Eiväthän sisätilat voi olla täysin off limits täytyyhän ihmisten päästä vessaankin. Siksi buffetpöytä voi ihan hyvin olla katettuna sisälle lähelle takapihauloskäyntiä. Grillaus tapahtuu tietysti ulkona mutta lisukkeet voivat olla sisätiloissa. Ei ole niin pitkä matka keittiönkään - eestaas kantamista kun riittää.