Onko täysjyväpasta terveellisempää kuin tavallinen pasta?
Ostin kokeeksi tuollaista 100% täysjyvävehnästä tehtyä fussillia, jossa kuitua 8,0g per 100g. Normaalissa pastassa on about 3g per 100g. Onko tuolla sitten jotain merkitystä?
Kommentit (50)
eipä noissa niin paljon eroa ole, oliskohan suunnilleen niin, että tavallisessa kuivapastassa on 3% kuitua ja täysjyväpastassa n. 6%.
Se hiilihydraatti on sitten ihan sitä samaa hiilihydraattia, ei se sinällään miksikään muutu, täysjyväjauhoihin vaan jauhetaan se jyvän kuorikin mukaanm missä sitten on kuidut ja kivennäisaineet.
Mutta tuon tumman pastan vaikutuksia kyllä liioitellaan aika paljon.
Ei pasta terveelliseksi muutu täysjyvänä.
Vähemmän käsitelty on elimistön kannalta parempi, vaikka hiilareita ja kaloreita olisi yhtä paljon.
Jos syöt pastaa sen pienen annoksen kerran rai kaksi kuussa, ei sillä ole suurta merkitystä. Jos syöt enemmän ja useammin, sillä alkaa lopulta olla merkitystäkin.
Vierailija kirjoitti:
Ei pasta terveelliseksi muutu täysjyvänä.
Sanoo palstan itseoppinut ravitsemusterapeutti.
On toki. Mutta se, että pasta ylipäänsä ei ole mikään terveysruoka on se juttu.
Ite teen niin, että KUN syön pastaa, syön tummaa. Mutta vain pieni määrä 50- 100 g keitettyä pastaa ja loput kasviksia plus proteiinia.
t. laihduttaja ( jo 15 kg)
Nikkeliallergikolle ei sovi se täysjyvä, koska siihen JYVÄÄN kertyy nikkelijäämiä. Luomuversiota ostan aina pastat, kunhan ei ole soijaa seassa (on ollut!) ja sellaista, missä on kananmunaa seassa. En ole aikoihin maistanut tavallista:-D
Täysjyvä saattaa närästää paljon, koska viljassa käytetään korrensääteitä, jotka vahvistavat korren luonnottoman kovaksi. Siihen elimistön täytyy erittää enemmän sulatusaineita, joten senkään vuoksi en niitä käytä. Närästyslääkkeitä en ole käyttänyt koskaan, kun tuo nyt vaan on niin helppo valinta.
Missä pastassa muka 8g per 100g kuitua?
Jos tuolla pastan terveellisyydellä on syöjälle merkitystä niin silloin syö aivan liian paljon pastaa ylipäätänsä. Tavallinen pasta on ihan terveellinen vaihtoehto kun sitä syö normaaleja määriä. Monipuolinen ruokavalio on kaiken perusta.
Pienistä valinnoista tehdään parempi kokonaisuus. Ei tarvitse ryhtyä totaalikieltäytyjäksi minkään suhteen ja halkaista kalloaan angstisilla syömistä koskevilla säännöillä, vaan riittää, kun tekee pieniä parempia valintoja. Esim. täysjyväpasta.
Toinen pasta-aiheinen esimerkki: palstan besserwissereiden jyrkistä näkemyksistä huolimatta pastan kanssa voi ja kannattaa syödä salaattia, niin ateria on paljon terveellisempi ja herkullisempi kokonaisuus.
Vierailija kirjoitti:
Missä pastassa muka 8g per 100g kuitua?
Tässä:
https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/urtekram-400g-pasta-fusilli-luomu-5…
Täysjyväpastaa voi ihan hyvin syödä vaikka 100 grammaa joka päivä, täysin terveellistä.
Pastassa itselleni myös maku ratkaisee. Täysjyväspagetti on minusta pahaa ja tagliatelleä ei taida saada täysjyvänä. Laatikkoruokiin täysjyvä menee kuitenkin hyvin, kun pasta ei makunsa puolesta niin erotu. En valitse aina terveellisintä vaihtoehtoa ruuassa.
Vaikutusta on vain, jos syö todella paljon pastaa, silloinkaan ei mitään järisyttävää eroa.
5 syytä miksi täysjyväpasta on terveellistä:
https://healthyeating.sfgate.com/five-reasons-people-should-use-whole-g…
Täysjyväpastassa on moninkertaisesti kuitua, joten ihan siitäkin syystä sitä kannattaa suosia. Suomalaiset saavat yleensä liian vähän kuituja.
Toisekseen täysjyvässä on hivenaineita enemmän kuin "tavallisessa".
Ei sitä täysjyvääkään kannata ylettömästi syödä, vaan pitää kohtuus ja sen lisäksi syödä paljon kasviksia, jonkin verran hyviä rasvoja, jne. aterialla.
Vierailija kirjoitti:
Vaikutusta on vain, jos syö todella paljon pastaa, silloinkaan ei mitään järisyttävää eroa.
Ei se ihan noinkaan mene. Nimenomaa pienistä valinnoista arjessa syntyy kokonaisuus.
Toisekseen kuidun saanti on suomalaisella oahasti alakantissa. Esim kuukausitasolla saat ihan selvän eron syödessäsi kokojyväpastaa tavallisen vehnäpastan sijaan.
Toki nämä asiat ei ole kaikille oleellisia. Toiset menee maku edellä, toiset terveellisyys edellä.
Suurista linjoista syntyy riittävä kokonaisuus ravinnon saannissa :)
On. Valkoinen pasta, tehdään valkoisesta jauhosta. Joskus 1800-luvulla huomattiin, että kun jyvästä hioo suurimman osan pois, jäljellejäävästä osasta saadaan paremmin säilyvää jauhoa - valkoista jauhoa. Silloin ei tiedetty, että samalla lähti lähestulkoon kaikki ravintoaineetkin, koska suurin osa niistä on juuri jyvän kuoressa tai aivan sen alla. Valkoinen jauho - ja sitä kautta siis ranskanleipä, vaalea makaroni, yms, on turhaa höttöä ilman vitamiineja ja muita.
Täysjyväpastassa on 2 kertaa enemmän kuitua ja se pitää myös nälkää pitempään. Kalorimäärästä en tiedä mutta eipä sitä pastaa ole tarkoitus kerralla kattilallista mättääkään.