Kasvisruokakokit, auttakaa minua!
Haluaisin lisätä kasvisruokarepertuaariamme. Syömme viikossa kolmena päivänä kasvusruokaa, kahtena päivänä kalaa ja kahtena lihaa. Kasvisruoat pyörivät kehää (sosekeitot, kasvispihvit, pestopasta jne..), enkä enää keksi uusia, koko perheelle maittavia, ruokia.
Tuntuu, että useihin kasvisruokiin tulee hirveästi juustoa, mikä tekee niistä raskaita. Pastareseptejäkin löytyy useita, mutta vatsani ei kesä pastaa montaa kertaa viikossa.
Mikä on sinun paras kasvisruokareseptisi? Olen avoin, mutta pavut kuuluvat inhokkeihini.
Kommentit (26)
Jaa, meillä syödään joka päivä joka aterialla erilaisia kasviksia, kaalia,ituja, hedelmiä ja juureksia, tosin raakana. Niiden kanssa syömme kalaa ja kanaa, sekä kananmunia, raakajuustoa, ja vuohenmaitotuotteita.
Mene sivulle milletti.fi. Sivut ovat hernerouheen valmistajan, ja siellä on paljon kasvisreseptejä, joihin rouhetta. voi käyttää. Hernerouheessa on paljon kasviproteiinia, joten sitä voi tuntea myös tuttuihin ruokiin.
Kasvisten syöntiä voi lisätä myös niin, että tekee lihalle ja kalalle kasvislisukkeita.
Näin joulun alla ihania ovat laatikot: lanttulaatikko, porkkanalaatikko, bataattilaatikko, aurajuusto-punajuuripaistos...
Punajuuripasta: http://www.hs.fi/ruoka/a1349753632798
Tähän tulee kermaa ja jusutoa, mutta tämän tyyppiset ovn hyviä, voi laittaa niitä kasviksia, mitä sattuu olemaan:
http://www.valio.fi/reseptit/gratinoitu-kasvisvuoka/
http://www.savonsanomat.fi/erikoissivut/ruokajajuoma/kasvisruuat/kreikkalainen-kasvispaistos/1004902
Tässä parhaillaan nautin raastekeittoa.
Punajuurta ja porkkanaa karkeana raasteena, kukkakaalia pienenä silppuna, purjoa renkaina, punaisia linssejä. Vettä ja kasvisliemijauhetta, timjamia, mustapippuria. Päälle sitä mistä tykkää, esim aurajuustoa, raejuustoa, smetanaa tai vaikka ranskankermaa. Mulla on nyt auraa.
Hei sinä joka vinkkasit kikhernecurrysta! :) Tuota voisi maistaa, löytyi tällainen ohje... http://innellaskitchen.wordpress.com/2012/03/11/kikhernecurry-chickpea-curry/
Kuivattuja kikherneitä löytyy kaapista vaikken ole vielä niitä käyttänytkään, mikä määrä niitä vastaisi tölkillistä... 2dl? Vai onko tölkissä olevissa erilainen maku?
Jee, kiitos vinkeistä ja linkeistä! Punajuuri on oma lempparini, varsinkin vuohenjuustoon yhdistettynä.
Raastekeittoa on kokeiltava. samoin currya. Ja noi linkitkin pitää tutkia tarkemmin!
ap
Mitäpä jos yrittäisit muuttaa kantaasi papuihin. Ne ja linssit ovat niin oleellinen osa kasvisruokavaliota, että niiden inhoaminen tekee hommasta hankalan. Millaisia papuja lienet kokeillut? Aloita vaikka käymällä täällä: http://www.ketisharif.com/article-recipes.html
Jos linsseistä tykkää, niin linssikeitto on meillä lastenkin lemppari.
Porkkanaa, sipulia ja parikaa kuutioina, tomaattimurskaa ja punaisia linssejä, lisäksi kookosmaitoa, ja mausteeksi joko garam masalaa tai currytahnaa.
meillä on tällä viikolla meksikolaista papupataa ja kikherneillä höystettyä ratatouillea. kumpaisessakaan ei siis juustoa, eikä kermaa.
tofuwokki, linssikeitto, hernekeitto, soijarouhetomaattikastike, jne. on meillä myös suosikkilistoilla.
[quote author="Vierailija" time="28.10.2013 klo 11:37"]
Hei sinä joka vinkkasit kikhernecurrysta! :) Tuota voisi maistaa, löytyi tällainen ohje... http://innellaskitchen.wordpress.com/2012/03/11/kikhernecurry-chickpea-curry/
Kuivattuja kikherneitä löytyy kaapista vaikken ole vielä niitä käyttänytkään, mikä määrä niitä vastaisi tölkillistä... 2dl? Vai onko tölkissä olevissa erilainen maku?
[/quote]
Vinkki ei ollut kikhernEcurry vaan khmer-curry. Mutta kyllä tuo kikhernecurrykin kuulostaa hyvälle.
[quote author="Vierailija" time="28.10.2013 klo 11:34"]
Tässä parhaillaan nautin raastekeittoa.
Punajuurta ja porkkanaa karkeana raasteena, kukkakaalia pienenä silppuna, purjoa renkaina, punaisia linssejä. Vettä ja kasvisliemijauhetta, timjamia, mustapippuria. Päälle sitä mistä tykkää, esim aurajuustoa, raejuustoa, smetanaa tai vaikka ranskankermaa. Mulla on nyt auraa.
[/quote]
Kiitti vinkistä, mulla meni tän päivän ruokasuunnitelmat just uusiksi!
Ranskalainen sipulikeitto on tosi hyvää!
Oi miten mä oonkin unohtanut tuon sipulikeiton.
en tiedä mikä niissä pavuissa mättää, se koostumus on vaan niin jauhoinen, ja alan yökkimään. Samasta syystä en voi syödä hernekeittoa yökkimättä. en ole itse käyttänyt koskaan papuja, vaan olen syönyt muiden vslmistamia ruokia. Ehkä niissäkin on eroja. Toedän kyllä että ne ovat tärkeitä kasvisruoassa.
Linssikeittoa pitää testata myös. kaapissa olis valmiina punaisia linssejä.
ap
Jos ei sinulle maistu pavut, niin hanki proteiineja pähkinöistä ja auringonkukansiemenistä. Oma pikapastani (spagetti, tagli tai muu pitkä) syntyy paahdetuista ak-siemenistä ja öljyssä kuullotetuista valkosipulastuista. Mukaan myös suolaa, pippuria ja oreganoa, päälle parmesania.
Pähkinöistä hinta-laatusuhteeltaan parhaita ovat ihan tavalliset maapähkinät, joita saa kilon pusseissa marketeista. Paahda kuumalla kuivalla pannulla, jäähdytä, kuori käsin hieromalla. Sopii jokseenkin mihin vain; salaattiin, riisiin, nuudeleihin.
keitätkö siis pastan ja heität noita päälle?
Pähkinöitä käytämme paljon..
[quote author="Vierailija" time="28.10.2013 klo 11:37"]
Hei sinä joka vinkkasit kikhernecurrysta! :) Tuota voisi maistaa, löytyi tällainen ohje... http://innellaskitchen.wordpress.com/2012/03/11/kikhernecurry-chickpea-curry/
Kuivattuja kikherneitä löytyy kaapista vaikken ole vielä niitä käyttänytkään, mikä määrä niitä vastaisi tölkillistä... 2dl? Vai onko tölkissä olevissa erilainen maku?
[/quote]
Kuivattuja kikherneitä kannattaa keittää kerralla isompi satsi, kun niiden kanssa kuitenkin menee aikaa. Mittaa siis niistä keitetyistä herneistä paljonko niitä tarvitset painomitassa.
Keitettyjä kikherneitä voi pakastaa ja ottaa niitä sieltä käyttöön sitä mukaa, kun tarvitsee. Ne kannattaa sulattaa jääkaapissa hitaasti, etteivät mene mössöksi.
Pikaisiin kasvispihveihin sulatan niitä mikrossa ja liiskaan suhteellisen tasaiseksi, raastan joukkoon porkkanaa ja inkivääriä, lisäksi sipulia, valkosipulia, yrttejä ja mausteita ja munaa.
Juustoinen mutta ah niin ihana on Melanzane alla Parmigiana. Mun makuun ei ole liian tuhtia mutta juustoa toki on.
Mies tekee kesäkurpitsasta ja munakoisosta parmesankuorrutettuina pihvejä joita syödään kermaviilikastikkeen tai tomaattikastikkeen kanssa (tai lihan lisukkeena)
Couscousit on hyviä kun laittaa reilusti kurkkua, tomaattia ja paprikaa sekaan. Jos tuntuu kuivalta niin voi syödä vaikka tzazikin kanssa.
Gulassin voi tehdä myös ilman lihaa
Uunijuureksia vaikka sellaisenaan tai kermaviilikastikkeen kanssa. Ihanaa myös lihan ja kalan lisukkeena.
Tänään töissä oli punajuuri - aurajuustovuoka. Aurajuuston vaihtaisin itse vaikka vuohenjuustoon.
Pinaattilätyt, pinaattikeitto, kaalilaatikko, kaalikeitto, punajuurilaatikko, munakoisolasagne, kesäkurpitsakeitto, kurpitsakeitto, kasviswokki.
Mä tykkään tehdä paljon curryja tofusta, khmer curryn ollessa suosikkini tällä hetkellä. Ei tule juustoja eivätkä ole raskaita. Googlaa reseptejä.