Viikon kauppalista yksineläjälle( että pärjäisi niille ruuilla juuri sen viikon!)
Kertokaas kun en itse osaa hahmottaa ja aina joutuu sit ravaa kaupassa 2-3 päivän välein.
Kommentit (15)
Monta kertaa syöt päivässä kotona ja mitä aterioita? Ilman tollasia perustietoja on vaikee alkaa listaan.
Omat viikon ruokaostokseni voisivat olla:
- 3-5 banaania
- Omena
- Kaksi maitoa
- kolme rahkaa tai iso purkki luonnonjogurttia
- Makaronipussi
- tomaattimurska
- jauheliha
-ruokakerma
-perunoita
- kanaa
- salaattia kaksi pussia
- kaksi kurkkua
- muutama tomaatti
- kaksi pussia ruisleipää
- riisiä
- yksi purkki tuoremehua
-tuorejuusto
Kaapissa luultavasti olisi jo mm. Margariinia, puurohiutaleita, ehkä spagettia, juustoa, munia, tonnikalaa. Pakasteessa kalaa, kukkakaalia, parsakaalia, ranskalaisia, kalapuikkoja.
Komppaan aiempaa: osta kuivatuotteita reilusti ja ostat sitten uusia kun loppuvat. Ruokakerma säilyy useita kuukausia, maitoa saa myös sellaisena pitkään säilyvänä. Itse syön ehkä vähän tylsästi mutta aamu alkaa puurolla, lounas on 3 munan munakas ja illallinen, vaikkapa lohikeitto, riittääkin sitten 3 päiväksi. Tällöin ei tarvitse viikolle suunnitella kun pari ateriaa
Tee vaikka 3-4 viikkoa listaa mitä ostat. Niiden pohjalta saat sitten tehtyä viikkolistan rungon jota sitten varioit.
Ensin teet viikon ruokalistan, mitä syöt minäkin päivänä, ja sen perusteella teet ostoslistan. Mieti miten kauan yleensä syöt yhtä ruokaa, esim montako päivää nakkikeitto yleensä riittää. Muista väli- aamu- ja iltapalat.
Minulla on aina kaapissa pastaa, riisiä, tonnikalaa, linssejä, papuja, sipulia, porkkanaa, ruokakermaa, tomaattimurskaa, vehnäjauhoja ja ruisjauhoja. Noista saa tehtyä paljon erilaisia ruokia sitten kun nopeasti pilaantuvat tarvikkeet on käytetty.
Mieti mitä syöt kotona. Aamupala, puuroa vai montako palaa leipää. Lounas, välipala, päivällinen, tarvitseeko iltapalaa?
Sitten ruokalistan perusteella teet ostoslistan. Hieman pitää nähdä aikaa ja vaivaa, mutta oikeasti säästää rahaa ja aikaa, kun tarvitsee vain kerran suunnitella.
Ostaisin:
Porkkanoita
Sipuleita
Paprikoita
Kesäkurpitsoita 2 kpl
Parsakaali
Kukkakaali
Herneenpalkoja (pakaste)
Perunoita
Kurpitsan
Salaattikeriä 2-3 kpl
Kurkkuja 2 kpl
Tomaatteja
Tilli
Banaaneja 3 kpl
Omenoita 4 kpl
Broilerinkoipia
Lohta
Kananmunia
Fetaa
Kaurapala
Katkarapuja
Nuudeleita
Riisiä
Soija
Red curry paste
Chili
Inkivääri
Valkosipuli
Kalakastike
Pähkinöitä
Kaurahiutaleita
Jogurttia
Marjoja
Kaurakerma
Kookosmaito
Ruis- tai kauraleipää
Juusto
Tee tai kahvi
Näistä tekisin töihin evääksi lounaaksi broilerinkoipia ja uunikasviksia sekä kurpitsakeittoa ja leipää.
Viikonloppuna kotilounaaksi toisena päivänä munakasta ja toisena jämistä lohisalaatin.
Päivällisiksi tekisin kolmeksi päiväksi uunilohta, perunoita, höyrytettyjä kasviksia ja salaattia.
Pariksi päivälliseksi tekisin kasviksista, kaurapalasta ja nuudeleista wokkia.
Viikonlopuksi päivälliseksi thai red currya kasviksista ja katkaravuista sekä riisiä ja salaattia.
Aamupalaksi puuroa / jogurttia marjoilla ja pähkinöillä sekä leipää juustolla ja kasviksilla ja juomaksi vettä sekä teetä tai kahvia mieltymysten mukaan.
Välipalaksi hedelmä (jos sellaisen kokee tarvisevansa).
Jauhoja, riisiä, pastaa, tomaattisoseita, mausteita, ruokaöljyä, puurohiutaleita, papuja, linssejä ainakin perustarvikkeiksi ja täydennä aina ajoissa ennen kuin loppuvat. Leipää? Muuten vihanneksia, hedelmiä, perunoita, protskuja(munia,kanaa tms.) Herkkuja jos syöt ja jemmaankin, mehutiivistettä,teetä/kahvia jos juot jne.
Ap, syötkö kaikki ateriat kotona vai syötkö työpaikalla lämpimään lounaan? Haluatko syödä kaksi lämmintä ateriaa päivässä, vai oletko kuten minä, joka syön vain yhden ja toisen sijasta leipää tai vaikkapa salaatin?
Aika olennainen tieto tämä. Jos syöt lounaan työpaikkaruokalassa, et tarvitse arkisin juuri muuta kuin aamupalavärkit ja jotakin iltateen kanssa syötävää, mitä nyt satut tykkäämään. En tekisi illalla yksin mitään lämmintä ruokaa. Silloin tarvitset ainekset vain pariin ateriaan viikossa (la ja su, jos olet tottunut syömään vain yhden lämpimän aterian päivässä)
Mutta jos taas halua syödä kaksi lämmintä ateriaa ja et syö työpaikalla tai opiskelupaikalla, niin se on jo ihan toinen juttu. Silloin tarvitset ainekset 14 ateriaan.
En ymmärrä noin tyhmiä aloituksia, joissa ei ole perustietoja. Ja sakki vastailee sokkona mitä sattuu.
Paketti kaurahiutaleita ja 7*maksalaatikko. Sillä pärjää.
Vierailija kirjoitti:
Ap, syötkö kaikki ateriat kotona vai syötkö työpaikalla lämpimään lounaan? Haluatko syödä kaksi lämmintä ateriaa päivässä, vai oletko kuten minä, joka syön vain yhden ja toisen sijasta leipää tai vaikkapa salaatin?
Aika olennainen tieto tämä. Jos syöt lounaan työpaikkaruokalassa, et tarvitse arkisin juuri muuta kuin aamupalavärkit ja jotakin iltateen kanssa syötävää, mitä nyt satut tykkäämään. En tekisi illalla yksin mitään lämmintä ruokaa. Silloin tarvitset ainekset vain pariin ateriaan viikossa (la ja su, jos olet tottunut syömään vain yhden lämpimän aterian päivässä)
Mutta jos taas halua syödä kaksi lämmintä ateriaa ja et syö työpaikalla tai opiskelupaikalla, niin se on jo ihan toinen juttu. Silloin tarvitset ainekset 14 ateriaan.
En ymmärrä noin tyhmiä aloituksia, joissa ei ole perustietoja. Ja sakki vastailee sokkona mitä sattuu.
Entä jos ei juo iltateetä?
Minä olen joskus ostanut kuivatuotteita reilusti ja nyt ostan aina kun hupenee, eli siis toimin niin että on se paljon puhuttu "kotivara" jatkuvasti kaapissa näiden osalta. Tarkoittaa sitä, että esim. kerran 2 viikossa pitää ostaa iso paketti hapankorppuja (syön päivittäin) ja paketillinen puurohiutaleita kaappiin, jääkaappiin parin viikon välein uusi möhkäle juustoa sekä paketti tai pari margariinia.
Sitten ostan:
- Banaaneja
- Omenoita
- Erilaisia einesruokia niin, että syön työpäivinä yhden aterian/päivä kotona ja samoin vapaapäivinä yksi lämmin ateria/päivä, eli yleensä 7 annosta siis.
- Tomaattia
- Porkkanaa
- Rahkoja töihin evääksi
- Raejuustoa 1 prk/päivä puuron sekaan (ostain yksittäisiä purkkeja, koska ovat halvempia kuin ne isommat).
- Leikkeleitä 2 pkt tai josku kolmekkin jos päiväykset ovat riittävän pitkälle.
Noillapa sitä sitten eletäänkin jo varsin hyvin, vähän voi jotain karkkia ostaa kylkeen (vähän, siis maks. 150g esim.) ja kerran viikossa ostan yhden paistopisteen tuoreleivän myös herkutteluun. Jotakin saattaa toki listasta puuttuakkin (tulee tietenkin joskus ostettua esim. leipäjuustoa tai muuta erilaista), mutta nuo on ne perusjutut mitä ostan aina.
Hedelmiä voi joskus joutua täydentämää kun esim. banaanit vanhenee nopeasti ellei satu ihan virheitä löytäämään, syön päivittäin useamman banaanin, joten jos mahdollista, ostan vähän kypsemiä kaupasta tertullisen ja sitten toisen jossa on mahdollisimman raakoja, jälkimmäiset ehtii kypsyä sillä aikaa kun syön niitä valmiiksi kypsempiä.
Sietämätöntä uusavuttomuutta ja laiskuutta kysyä tuollaista netissä. Että joku kehtaa.
Ostat perustarpeeksi pastaa, perunoita, riisiä. Näitä nyt on hyvä olla kaapissa aina. Makaronipussi on 0,20 euroa. Kastiketta varten esimerkiksi ruokakermaa (säilyy pitkään) ja itse ostaisin kastikkeeseen jotain juustoja, kuten Mustaa Pekkaa, Koskenlaskijaa, Creme Bonjouria jne. kastiketta varten. Sitten jos syöt lihaa sitä tai nyhtistä tai kanaa paketti tai pari. Joku päivä voit tehdä ruoaksi tuhdimman salaatin, esim. pastaa, tomaattia, tonnikalaa, kiinankaalia, kurkkua ja majoneesia. Sitten ostaisin itse leipää, voita ja kalaa leivän päälle. Sitten vihanneksia kuten sipulia, porkkanaa jne. Hedelmiä pussi, jos syöt niitä. Jotain jälkiruokahässäkkää, jäätelöä jne. Kyllä noilla viikon pärjää. Ja karkkipussi päälle. :)